18 Δεκ 2010
"Πίσω από τα ανείσπρακτα 34 δισ....
Μεγάλες κρατικές εταιρείες, γνωστές εταιρείες και δημόσια πρόσωπα περιλαμβάνονται στις λίστες μεγαλοοφειλετών που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Καταγράφουν ένα μέρος από τα 34 δισ. ευρώ ανείσπρακτων...
οφειλών προς το Δημόσιο, μεγάλο μέρος εκ των οποίων (23,9 δισ. ευρώ) εκτιμάται από τις εφορίες με βάση στοιχεία έως το τέλος του 2009, ότι δεν είναι δυνατό να εισπραχθούν...
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι παλαιότερες λίστες φωτογραφίζουν κυρίως τρανταχτές περιπτώσεις εταιρειών που πτώχευσαν (μεγάλη ασφαλιστική και χρηματιστηριακή εταιρεία), αλλά και το ίδιο το Δημόσιο μέσω οφειλών ΔΕΚΟ και οργανισμών.
Μέσα στο κομφούζιο αυτό κυκλοφορούν -και βλέπουν το φως της δημοσιότητας- ανεπίκαιρες και αδιασταύρωτες λίστες. Η «Ε», παρότι τις έχει στην κατοχή της, δεν θα δημοσιεύσει ανεύθυνους καταλόγους.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η αρμόδια ομάδα κρούσης ετοιμάζει διαφορετικές λίστες. Κάποιες αφορούν ομάδες εταιρειών και πολιτών με υψηλές οφειλές, που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισπραχθούν λόγω κατοχής ακινήτων ή ύπαρξης μετρητών.
Πτωχεύσαντες και αποβιώσαντες
Η άλλη κατηγορία αφορά περίπου 10 δισ. ευρώ χρέη εταιρειών που έχουν πτωχεύσει, ακόμη 8 δισ. ευρώ οφειλών φυσικών προσώπων που απεβίωσαν, πτώχευσαν ή δεν μπορούν να εντοπιστούν. Η τρίτη κατηγορία που υπολογίζεται γύρω στα 5 δισ. ευρώ αφορά τις οφειλές των ίδιων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Το οικονομικό επιτελείο δέχθηκε έντονες πιέσεις για την επίσημη δημοσίευση ονομάτων. Στην αρχή η αιτιολογία ήταν ότι η λίστα συντάσσεται, ενώ χθες αρμόδια στελέχη απάντησαν ότι πρέπει να προηγηθεί έγκριση των ονομάτων από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.
Το θέμα ανακινήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περιέλαβε στο νομοσχέδιο «σκούπα» για τις ΔΕΚΟ και το εργασιακό και διάταξη περί μεθόδου διαγραφής των ανείσπρακτων οφειλών.
Η διάταξη είχε προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, εγείροντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, το υπουργείο οδηγήθηκε στην απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου και στη δέσμευση για νέα ρύθμιση, που θα δίνει την αρμοδιότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.