16 Δεκ 2010

10 «κλειδιά» για την ευρωκρίση


Ποιες είναι σήµερα οι µεγαλύτερες προκλήσεις στην ευρωζώνη; Θα αναγκαστούν και άλλες χώρες να ζητήσουν βοήθεια; Τι είναι το ευρωοµόλογο και γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις για αυτό;    Σήµερα δίνουμε απάντηση στις δέκα πιο συχνές ερωτήσεις για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενόψει της κρίσιµης για το µέλλον του ευρώ Συνόδου Κορυφής στις 16-17 ∆εκεµβρίου.....


1. Τι διακυβεύεται σήµερα στην ευρωζώνη;

Μεµονωµένες περιφερειακές οικονοµίες της ευρωζώνης, θέλουν να καταφέρουν να χρηµατοδοτήσουν το χρέος και το έλλειµµά τους, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόµενο ελεγχόµενης ή πλήρους χρεοκοπίας. Κρίσιµο στοίχηµα είναι η διατήρηση της συνοχής στο σύνολο των χωρών του ευρώ.

2.Τι είναι το ευρωοµόλογο και πώς θα βοηθούσε;

Σήµερα κάθε ευρωπαϊκή χώρα εκδίδει τα δικά της κρατικά οµόλογα, τα οποία για να τα πουλήσει στις αγορές (να πάρει δανεικά δηλαδή), πληρώνει επιτόκιο ανάλογο µε την πιστοληπτική της ικανότητα. Εάν ολόκληρη η Ε.Ε. κυκλοφορούσε ένα κοινό οµόλογο (ευρωοµόλογο) µε εγγύηση, θα µπορούσε να αποκατασταθεί, για κάποιο διάστηµα τουλάχιστον, το πρόβληµα ακριβού δανεισµού που αντιµετωπίζουν σήµερα χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ή το πρόβληµα αποκλεισµού του δανεισµού λόγω υψηλότατων επιτοκίων που αντιµετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Επίσης θα καθησύχαζε τις αγορές και ενδεχοµένως να σταµατούσε το ντόµινο.

3.Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στο ευρωοµόλογο;

Οι πλουσιότερες χώρες, που θα είναι ουσιαστικά οι εγγυήτριες του ευρωοµολόγου, δεν είναι διατεθειµένες να πληρώσουν τη σωτηρία άλλων χωρών.

4.Γιατί η Γερµανία κρατά πιο σκληρή στάση;

Στο πολιτικό σκέλος, η κυβέρνηση της Μέρκελ αντιµετωπίζει σηµαντικές πολιτικές αντιδράσεις, στο να δοθούν χρήµατα των γερµανών φορολογουµένων για τη διάσωση των άλλων χωρών. Επίσης πιθανή έκδοση ευρωοµολόγου ίσως προσκρούσει στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο της χώρας.

5.Γιατί δεν σταµάτησε το ντόµινο µε τη δηµιουργία του ταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ;

Η Ελλάδα,η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, µε βάση το µέγεθος των οικονοµιών τους, είναι πιο εύκολο να σωθούν. Η Ισπανία όµως έχει το 8,5% του χρέους όλης της ευρωζώνης και σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια, δεν θα ζητήσει λιγότερα από 420 δισ. ευρώ, γονατίζοντας το ταµείο. Η Ιταλία η οποία έχει χρέος που αναλογεί στο 23,35% των συνολικών χρεών στην ευρωζώνη είναι «πολύ µεγάλη για να καταρρεύσει».

6.Μπορεί µια αύξηση των 750 δισ. ευρώ του ταµείου σωτηρίας να βοηθήσει;


Ναι, έως έναν βαθµό.∆εν λύνει όµως το πρόβληµα, τυχόν, νέων κερδοσκοπικών επιθέσεων στις αγορές οµολόγων, που θα µπορούσαν να δηµιουργήσουν προβλήµατα ρευστότητας και σε άλλες χώρες.

7.Θα βοηθούσε η αγορά περισσότερων κρατικών οµολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Η αγορά κρατικών οµολόγων των περιφερειακών οικονοµιών της ευρωζώνης απότην ΕΚΤ και η χρηµατοδότηση της αγοράς µε χαµηλό επιτόκιο 1% αποτελεί «ανάσα» σε περίοδο κρίσης. Εντούτοις, η πρακτική αυτή δεν αποτελεί µόνιµη λύση στο πρόβληµα. Η ΕΚΤ δεν µπορεί να χρηµατοδοτεί επ’ άπειρον τις αγορές κρατικών οµολόγων και δεν µπορεί η ίδια να αναλάβει το κρατικό χρέος.

8.Πόσο µεγάλος είναι ο κίνδυνος να χρειαστεί βοήθεια και η Πορτογαλία;

∆εδοµένης της αρνητικής δηµοσιονοµικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να αντιµετωπίσει σηµαντικές δυσκολίες στην έκδοση οµολόγων, για την εξυπηρέτηση του χρέους της και να αναγκαστεί να προσφύγει στον µηχανισµό.

Το αν θα χρειαστεί ή όχι βοήθεια η Πορτογαλία, εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την πορεία των αγορών. Αν το κλίµα παραµείνει αβέβαιο, δεν είναι διόλου απίθανο, να εξαναγκαστεί η Πορτογαλία να προσφύγει στον µηχανισµό.

9.Πώς θα λειτουργεί το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο να συµµετέχουν και ιδιώτες επενδυτές στο κόστος σωτηρίας χωρών;

Από το 2013 θα υπάρχουν δύο πιθανότητες για τους οµολογιούχους που έχουν δανείσει µια χώρα, η οποία δεν θα µπορεί να πληρώσει τα χρέη της και αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε.και το ∆ΝΤ.
Είτε δεν θα υφίστανται καµία απώλεια, εάν η χώρα κρίνεται ότι έχει ρευστότητα µετά τη βοήθεια να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, είτε θα χάνουν µέρος από το ποσό που δάνεισαν, εάν κριθεί ότι η χώρα δεν µπορεί να επιβιώσει παρά την βοήθεια.

10. Τι σηµαίνει για το ευρώ η είσοδος και άλλων χωρών στον µηχανισµό στήριξης;


Οσο περισσότερες είναι οι χώρες που εντάσσονται στον µηχανισµό, τόσο περισσότερο αποδυναµώνεται το ενιαίο νόµισµα. Στα τρέχοντα επίπεδα (κοντά στο 1,30 µε το δολάριο), το ευρώ µπορεί να χάσει ένα κοµµάτι της αξίας του, χωρίς να επηρεάσει τα ευρύτερα οικονοµικά της ευρωζώνης. Μια ελεγχόµενη διολίσθηση του ευρώ, µάλιστα, µπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στις εξαγωγές προϊόντων.

ΠΗΓΗ: enet.gr