19 Νοε 2010

Η ακρίβεια θέλει φθηνά φάρµακα


Μειώσεις στις τιµές των φαρµάκων φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης για µετάταξη όλων των φαρµάκων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% που τα επιβαρύνει σήµερα στον συντελεστή 6,5%....


«Η µείωση του συντελεστή σε όλα τα φάρµακα θα βοηθήσει τόσο και τη µέση οικογένεια, αλλά και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταµεία», είπε χθες κατά την παρουσίαση του προϋπολογισµού ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναδεικνύοντας τόσο τηνκοινωνική όσο και τη δηµοσιονοµική διάσταση του µέτρου.
 
Παραδείγµατα

Συγκεκριµένα στο αναλγητικό mesulidη τιµή θαµειωθεί από τα 5,11 ευρώ σε 4,90, ενώ σε ακριβότερα φάρµακα, όπως για παράδειγµα το eucreas για τον διαβήτη, η µείωση ξεπερνά τα 3 ευρώ (από 78,40 ευρώ στα 75,22 ευρώ). Αντίστοιχα, η τιµή του glucophage για τον διαβήτη µειώνεταικατά 10 λεπτά, στα 2,43 ευρώ, και του αντιβιοτικού klaricid από τα 30,06 ευρώ στα 28,84 ευρώ.

Οι µειώσεις των τιµών των φαρµάκων εξαιτίας του ΦΠΑ έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιµολογιακή πολιτική που εφαρµόζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε µέση µείωση τιµών κατά 30%. Συνδυαστικά οι δύο αυτές κινήσεις αναµένεται να επηρεάσουν καταλυτικά τις επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών ταµείων,ενώ πρόσθετες προσπάθειες εξοικονοµήσεων καταβάλλονται µέσω του ελέγχουτηςσυνταγογράφησης.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο νέος προϋπολογισµός προβλέπει συνολικές εξοικονοµήσεις δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 από τη µείωση των τιµών των φαρµάκων και τις αλλαγές στις διαδικασίες προµηθειών.