20 Νοε 2010

Οταν ο Ποπάι παράτησε το σπανάκι...


Ο Μπλούτο κρύβει ένα πέταλο αλόγου στο γάντι του μποξ και επιτίθεται στον Ποπάι.

Το ναυτάκι -ω του θαύματος!- απορρίπτει το σπανάκι: «Θέλω ένα στιγμιαίο Κουάκερ με νιφάδες βρώμης!» φωνάζει με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του. Μόλις το καταπίνει, αποκτά....

τις δυνάμεις που του πρόσφερε (μέχρι τότε) το σπανάκι και ρίχνει ξερό στο καναβάτσο τον Μπλούτο. Ο Γουίμπι, σε ρόλο διαιτητή, σηκώνει το χέρι του Ποπάι και ανακοινώνει: «Ο νικητής και πρωταθλητής... Ποπάι ο Κουάκερ Μαν!». Και ενώ το κοινό στις κερκίδες παραληρεί, ο ναύτης μας τραγουδάει το γνωστό ρεφρέν, παραλλαγμένο: «Τρώω τη βρώμη/κι είμαι γεμάτος ρώμη/Είμαι ο Ποπάι, ο Κουάκερος!» (σε ελεύθερη στιχουργική μετάφραση). Αντί για την επωδό με το σφύριγμα της πίπας, ένας παπαγάλος στον ώμο του κρώζει: «Ο Ποπάι θέλει ένα Κουάκερ!».

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ήρωα συνέβη το 1989 και οφειλόταν σε μια διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας που κυκλοφορεί το δημητριακό, σε συνεργασία με την King Features Syndicate που είχε τα δικαιώματα του ήρωα. Η καμπάνια κυκλοφόρησε σε κόμικς και προβαλλόταν στην τηλεόραση (με άλλα παρόμοια shorts που ακολούθησαν), αλλά δεν κατάφερε να... μακροημερεύσει.

Μέλη της Θρησκευτικής Κοινότητας των Χριστιανών Φίλων (γνωστότεροι ως Κουάκεροι, με παρουσία και στην Ελλάδα), που ουδεμία σχέση έχουν με την εταιρεία των δημητριακών, υπέβαλαν μήνυση -και κατάφεραν να αποσύρουν τη διαφήμιση έναν χρόνο αργότερα- επειδή θεώρησαν ότι πρόσβαλλε τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Φιλειρηνιστές, που αποστρέφονται τη χρήση βίας, θεωρούσαν αδιανόητο να αποκαλεί τον εαυτό του «Κουάκερο» κάποιος που... έδερνε αλύπητα!

ΠΗΓΗ: enet.gr,ΑΡΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ