29 Οκτ 2010
Άφησε εντός το αντιμνημονιακό κοστούμι του
Σε δύο βάρκες επιχειρεί να ισορροπήσει ο Αντώνης Σαµαράς µε την αντιµνηµονιακή τακτική της Ν. Δ.
Σε αντίθεση µε τους οξύτατους τόνους που χρησιµοποιεί εντός των συνόρων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεδίωξε να εµφανιστεί στις Βρυξέλλες µε... ευρωπαϊκό κοστούµι και δήλωσε ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση στηρίζει «µέτρα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης» και «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση.
Η τακτική του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης άνοιξε νέο κύκλο σκληρής αντιπαράθεσης µε την κυβέρνηση, η οποία κατηγόρησε τον κ. Σαµαρά για «ανευθυνότητα» και «απροκάλυπτη διγλωσσία». Η δηµόσια εσωτερική κόντρα κλιµακώθηκε επί βελγικού εδάφους, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε από τις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό για «βοναπαρτισµό» και «λεονταρισµούς», µε φόντο την προειδοποίηση του Γ. Παπανδρέου για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.
Κατά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαµαράς, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, ήταν εµφανές ότι χαµήλωσε τους αντιµνηµονιακούς τόνους, σε µια προσπάθεια να γεφυρώσει και το χάσµα που έχει δηµιουργηθεί ανάµεσα στη Ν.Δ.
και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα. Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ, τόνισε χθες ότι η Ν.Δ. «υποστηρίζει τη δηµοσιονοµική εξυγίανση», ενώ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος Βίλφρεντ Μαρτένς είχε αναφέρει προχθές ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση στην Ελλάδα «έχει στηρίξει αποφασιστικά» µέτρα δηµοσιονοµικής πειθαρχίας και ορισµένες διαρθρωτικές αλλαγές. «Το κόµµα µας ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά τα µέτρα όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τα υποστηρίζει τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης», ήταν το µήνυµα που µετέφερε στις Βρυξέλλες, παράλληλα µε τις ενστάσεις του για τα «αλλεπάλληλα µέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονοµικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειµµα», όπως ανέφερε. Ακόµη τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι κατηγορηµατικά αντίθετη στην ιδέα της ελεγχόµενης χρεοκοπίας, που πολλοί εµφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση µόνιµο ευρωπαϊκό µηχανισµό διάσωσης των αδύναµων χωρών. Κόντρα για τη «στήριξη»
Οι θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέναντι στα ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος προκάλεσαν τη σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης, που κατήγγειλε τον κ. Σαµαρά ότι άλλα λέει εντός κι άλλα εκτός συνόρων. «Συνεχίζει αµετανόητα την ίδια πρακτική υποκρισίας και συγκάλυψης της αλήθειας στην Ευρώπη που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραµανλή...» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και, στηλιτεύοντας την αναφορά του κ. Σαµαρά ότι στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη δηµοσιονοµική εξυγίανση, κατέληξε: «Η απροκάλυπτη αυτή διγλωσσία συνιστά ακραίο εµπαιγµό του ελληνικού λαού και εξηγεί πώς οδηγήθηκε η χώρα στη χρεοκοπία».
Από κυβερνητικής πλευράς υπενθύµιζαν ότι η Ν.Δ. καταψήφισε την κατάργηση των πελατειακών προσλήψεων, αποχώρησε από τη Βουλή στη θέσπιση αντικειµενικών προαγωγών στο Δηµόσιο, καταψήφισε τον µηχανισµό στήριξης της ελληνικής οικονοµίας, καταψήφισε την ασφαλιστική µεταρρύθµιση, καταψήφισε τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήµατος, καταψήφισε τον «Καλλικράτη». «Ο κ. Σαµαράς ήταν σε όλα φανατικά αντίθετος», διεµήνυσε ο κ. Πεταλωτής. Απάντηση Σαµαρά
Στο «κατηγορώ» της κυβέρνησης έσπευσε να απαντήσει από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει υπερψηφίσει 30 από τα 60 κυβερνητικά νοµοσχέδια, σε αντίθεση µε την τακτική που ακολουθούσε τα προηγούµενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ. «Εχουµε πει ναι σε χρηµατοπιστωτικά µέτρα, στις ενέσεις ρευστότητας για τις τράπεζες, στο Ταµείο Χρηµατοδοτικής Σταθερότητας, σε διαρθρωτικά µέτρα, όπως είναι η νέα Εθνική Στατιστική Αρχή, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, η απελευθέρωση των µεταφορών, το τεράστιο πρόβληµα του ΟΣΕ, το Fast Τrack...», απαρίθµησε ο κ. Σαµαράς και πρόσθεσε ότι η Ν. Δ. εναντιώθηκε στο µείγµα της δηµοσιονοµικής πολιτικής που επέβαλε νέες αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, αντικειµενικές αξίες, µειώσεις µισθών και συντάξεων, στο Ασφαλιστικό. «Είπαµε όχι σε µέτρα που είναι άδικα, προκαλούν µεγάλο κόστος στην οικονοµία και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά...», ήταν η δική του απάντηση.
«Ναι µεν αλλά» για τις εκλογές
ΑΠΟ ΤΙΣ Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ν.Δ. κλιµάκωσε την επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και για το ζήτηµα των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν ζητάει και δεν επιδιώκει να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. «Αυτό που ζητάει η Ν.Δ., µέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι να στείλουν οι πολίτες µήνυµα αποδοχής ή απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής, όπως έχουν δικαίωµα να κάνουν... Αν όµως ο κ. Παπανδρέου θέτει θέµα εθνικών εκλογών σε περίπτωση δυσάρεστου µηνύµατος για εκείνον εδώ είµαστε...», ανέφερε ο κ. Σαµαράς, αλλά πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Πρωθυπουργός µε την «ανεύθυνη στάση του» θα είναι εκείνος που «θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέµεινε ότι το κόµµα του «θα µείνει µακριά από σκοπιµότητες µικροκοµµατικές και επικίνδυνους πολιτικούς καιροσκοπισµούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ζητήσει εκλογές ακόµη και αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί βαριά ήττα.
Και στη γραµµή αυτή αναµένεται να κινηθεί η Ρηγίλλης έως τις 14 Νοεµβρίου, καθώς στο γαλάζιο επιτελείο εκτιµούν όχι µόνον ότι η συγκεκριµένη τακτική ευνοεί την αξιωµατική αντιπολίτευση, αλλά και πως ο Πρωθυπουργός «µπλοφάρει» µε το εκλογικό δίληµµα.
Τα Νεα on-line