27 Ιουλ 2021

Αλέξης Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την ΕΒΕ και θα θεραπεύσουμε τις αδικίες που προκάλεσε

«Θα είμαστε δίπλα σας. Το μέλλον σας ανήκει» είπε απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες, που αισθάνονται αποτυχημένοι αν και τα πήγαν καλά στις πανελλαδικές.

Τη δέσμευση ότι με το που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση μέσα στον επόμενο χρόνο (κατά τον οποίο αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις) θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και θα θεραπεύσει τις αδικίες που προκάλεσε αυτή φέτος, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό «έστω και στο και πέντε» να αλλάξει στάση και να πάρει πίσω το μέτρο για φέτος και να γίνει διάλογος για το τι θα ισχύσει του χρόνου.

«Αυτή είναι μια πράξη αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Ότι είναι δίκαιο πρέπει να γίνεται πράξη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους, είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.

«Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις αποφάσεις των ιδρυμάτων, για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για 77.500 θέσεις να δώσουμε, όπως κάνετε εσείς, 50 ή 60 χιλιάδες θέσεις» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

Ταυτόχρονα, όπως είπε, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν, αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, θα παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα, εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.  

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ζήτημα των αλλαγών της κυβέρνησης στην εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, που εφαρμόστηκαν μάλιστα για πρώτη φορά την ίδια χρονιά που νομοθετήθηκαν αφήνοντας χιλιάδες εκτός ΑΕΙ. Έκανε λόγο δε για τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από το 1837 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τη Νίκη Κεραμέως, ότι έχουν άγνοια, για το τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και για το τι σημαίνουν πανελλαδικές, αφού δεν πέρασαν από αυτή τη βάσανο και φοίτησαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπογράμμισε δε, ότι με τις επιλογές τους κόβουν από τα πανεπιστήμια άριστους μαθητές, από τους οποίους στερούν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στη σχολή της αρεσκείας τους. 

Χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας διάβασε από το βήμα της Βουλής την επιστολή της Ελένης, μαθήτριας Γενικού Λυκείου από το Αγρίνιο, που εξαιτίας του νέου συστήματος, αν και συγκέντρωσε 19.987 μόρια, δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για τη Σχολή Μεταφραστικού του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα που αποτελεί την πρώτη σχολή προτίμησής της, καθώς, ενώ έγραψε Αγγλικά 17,8, στα Γαλλικά δεν κατάφερε για λίγα μόρια να πιάσει την ΕΒΕ.

«Ήταν το όνειρό μου και μου το στερείται με έναν εντελώς παράλογο τρόπο. Μου στερήσατε το μεράκι μου» έγραφε η μαθήτρια, στην οποία κάλεσε επιτακτικά ο Αλ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει. 

«Αφήστε την αντιπολίτευση. Έχετε πάρει τέτοια φόρα, έχετε τέτοια αλαζονεία, δεν ακούτε τους πολίτες. Ζείτε σε μια γυάλα που έχουν δημιουργήσει ΜΜΕ που σας αποθεώνουν και νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Δώστε μια απάντηση. Γιατί επιμένετε σ’ αυτό το έκτρωμα;» απαίτησε να μάθει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από την κατάργηση της ΕΒΕ, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρεθεί στην διακυβέρνηση, θα διπλασιάσει σε βάθος τετραετίας τη χρημοτοδότηση των πανεπιστημίων και επίσης θα διπλασιάσει τον αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου. «Είναι κοστολογημένες προτάσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση των πανεπιστημίων μας» τόνισε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απευθύνθηκε στους νέους και τις νέες που σήμερα (όπως είπε) αισθάνονται αποτυχημένοι, ενώ τα πήγαν εξαιρετικά καλά στις πανελλαδικές και σε χιλιάδες άλλους που δεν τα πήγαν τόσο καλά αλλά θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί και εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης σήμερα βρίσκονται εκτός. 

«Δεν αποτύχατε, μην το θεωρείτε σαν μια προσωπική ήττα» τόνισε. «Είστε θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη παρά μονάχα σε πολιτικές σκοπιμότητες. Είστε θύματα μιας φανατισμένης εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στην πραγματικότητα σκάβει το λάκκο της ελληνικής κοινωνίας. Θα είμαστε δίπλα σας αλλά κοιτάτε μπροστά, Το μέλλον σας ανήκει» υπογράμμισε. 

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδουν Μητσοτάκη για όσους δεν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια 

Στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος του 2019, στη λαθροχειρία Μητσοτάκη ότι τάχα είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των μαθητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια και δεν αποφοιτούν. 

Όπως κατέθεσε στα πρακτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ΤτΕ εκτιμά ως ενθαρρυντικό στοιχείο την πολύ σημαντική μείωση του ποσοστού των νέων 18-24 ετών που δεν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια στο μόλις 4,7% το 2018 έναντι 14,2% το 2009, όταν μάλιστα στην Ευρώπη των 28 το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 10,6%. 

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία στην ηλικία 25-34 ετών στην Ελλάδα οι απόφοιτοι πανεπιστημίου φτάνουν το 43,7% έναντι 40,1% στην Ευρώπη. Μάλιστα, επισήμανε, ότι η Κομισιόν έχει προτείνει έως το 2030 το ποσοστό στις ηλικίες αυτές των αποφοίτων να ανέβει σε τουλάχιστον 50%. 

«Και εσείς μας λέτε εδώ τα αντίθετα» είπε με  νόημα, επαναλαμβάνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν ιδεοληπτική εμμονή και ότι η έγνοια τους δεν είναι για τα δημόσια αλλά για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, στα οποία είναι χορηγοί.

Με το νομοσχέδιο Κεραμέως υλοποιούνται όσα είχε ζητήσει η τρόικα

Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Κεραμέως και στις ρυθμίσεις που εισάγει, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε, ότι είναι ακριβώς όσα ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: Επί λέξει: Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αυξημένες εξουσίες στον Διευθυντή, αυτονομία του σχολείου. 

«Εσείς παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια, φέρνετε μνημονιακές επιλογές» τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ατομική τιμωρητική αξιολόγηση. Επισήμανε, ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση, να πείσει ότι η Αριστερά δεν θέλει την αξιολόγηση. «Δεν ισχύει αυτό» ξεκαθάρισε. «Θέλαμε και θέλουμε την αξιολόγηση ως έννοια μέσα από την ενίσχυση της συλλογικότητας, την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και πολλών άλλων ρυθμίσεων» ανέφερε. 

«Εμείς ως κυβέρνηση προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να αρχίσει να δημιουργείται μια κουλτούρα αποτίμησης  του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο, όχι με όρους επίδειξης αυτού  (καθώς η αξιολόγηση δεν είναι μία διαδικασία όπως τα καλλιστεία) αλλά με όρους ανάδειξης της δυναμικής των συλλογικοτήτων, των Συλλόγων Διδασκόντων,  σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)» τόνισε.


avgi.gr