20 Ιουλ 2021

Το βουβό μήνυμα των δημοσκοπήσεων


To πολιτικό μοτίβο που δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Alco για το Open τείνει να γίνει μονότονο: Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί αλώβητη και ανέπαφη μια «μπετοναρισμένη» βάση κοντά στο 37%, που της διασφαλίζει ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η διετία...

της διακυβέρνησης και της διαρκούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης της κληροδοτεί μια καθαρή πια κυβερνητική φθορά, αλλά αυτή την φθορά δεν μπορεί να την καρπωθεί ούτε κατ΄ελάχιστο η αξιωματική αντιπολίτευση. Και το τέταρτο, επίσης μονότονο, χαρακτηριστικό είναι, ότι παραμένει πάντα ακλόνητο κι ένα ποσοστό περί το 20% (και πλέον) του εκλογικού σώματος που δηλώνει είτε αναποφάσιστο, είτε πως δεν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει.

Ποσοτικά, τα εν λόγω δεδομένα στην δημοσκόπηση της Alco μεταφράζονται ως εξής: Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 12,8% και συγκεντρώνει ποσοστό 36,9% έναντι με 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5% η Ελληνική Λύση με 4,6% και το ΜέΡΑ 25 με 3,6%. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με αποχή 10%, λευκό 1,9% και αναποφάσιστους 11,5%. Σε επίπεδο μεταβολών, δε, στην «κορυφή» προκύπτει σχεδόν πλήρης ακινησία – η ΝΔ έχει ακριβώς το ίδιο ποσοστό συγκριτικά με την ίδια δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,1% (πάει από το 24% στο 24,1%).  Πιο πολύ απ’ όλους «τσιμπάει» η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που ανεβαίνει στο 4,6% από το 4% (άγνωστο εάν το κέρδος προκύπτει από το αντιεμβολιστικό κίνημα), ενώ το ΚΙΝΑΛ κερδίζει 0,2% και το ΜέΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη 0,3% (από το 3,3% στο 3,6%).

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση φθείρεται μεν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται μάλλον περισσότερο: Το 56% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, έναντι του 41% που δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο. Στο αντίστοιχο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το 73% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνον το 22% εμφανίζεται ικανοποιημένο, είτε πολύ είτε αρκετά.

Στην προσωπική σύγκριση Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα, το 67% δηλώνει ότι έχει ίδια (37%) ή καλύτερη (31%) εικόνα για τον πρωθυπουργό σε σχέση με εκείνη που είχε στις εκλογές και το 30% χειρότερη. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το 62% δηλώνει ότι έχει ίδια (52%) ή καλύτερη εικόνα (10%) και το 30% χειρότερη. Και στα επιμέρους πεδία πολιτικής, η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταγράφει καλύτερη εικόνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Οικονομίας, της Υγείας, της Παιδείας, του Μεταναστευτικού, της Προστασίας Περιβάλλοντος και χάνει στα Εργασιακά και την Εγκληματικότητα (με το τελευταίο εύρημα να συνιστά και κατάφωρη ήττα του κυβερνητικού δόγματος «νόμος και τάξη»).

Με αυτά τα (επαναλαμβανόμενα) δεδομένα, το ερώτημα για την ΝΔ είναι, για πόσο και σε ποιον βαθμό η φθορά της θα συνεχίσει να απορροφάται από την κοινωνική ψυχολογία της κρίσης και να αποκρούεται από την μιντιακή ομπρέλα προστασίας της. Καθώς επίσης και το τι θα πράξει στο τέλος το, επίσης «μπετοναρισμένο» σώμα των αναποφάσιστων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι, για μια ακόμη φορά το ίδιο – γιατί δεν εισπράττει, ή πως μπορεί να εισπράξει, αυτή την φθορά. Μια απάντηση εδώ, ίσως έδωσε ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος στην συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Εποχή»:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων, «θα πρέπει να αποκτήσει μια εσωτερική ενότητα και να μην μεταφέρει προσωπικές ή φραξιονιστικές συγκρούσεις προς τα έξω. Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ, είναι ότι έχουν τραυματιστεί κάποιες προσωπικές σχέσεις, οι οποίες πρέπει πάσει θυσία να αποκατασταθούν. Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ενιαίο λόγο, όταν εμφανίζεται δημόσια. Από εκεί και πέρα, είναι φανερό, ότι χρειάζεται ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Σήμερα, όποιος βγαίνει μπροστά έχει πίσω του κυβερνητική θητεία. Δεν έχει πλέον νέο και δυναμικό πολιτικό προσωπικό, όπως είχε όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανοδική δύναμη το 2012. Χρήζει μεγάλης ανανέωσης σε ηλικιακό επίπεδο και σε επίπεδο φύλου».

Και είπε, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη και αυτοκριτικής: «Το γεγονός», επεσήμανε, «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορευόταν με την ελπίδα ότι θα έχει μια δεύτερη τετραετία, επιδεικνύοντας μια (ας την πούμε) αλαζονεία στη συμπεριφορά του, δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Τώρα που εμφανίζονται οι προοπτικές, να σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, χρειάζεται πειστικότητα αλλά και μια φιλική συμπεριφορά προς τον κόσμο που προσβλέπει σε μια συμμαχική κυβέρνηση».


Μαρίνα Αλεξανδρή

ΠΗΓΗ: tvxs.gr