Λιγότερες θα είναι φέτος οι θέσεις για τους εισακτέους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τον συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια, και θα λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας, για τη..
διαμόρφωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.Μάλιστα, 555 λιγότερες θέσεις στην τριτοβάθμια σε σχέση με πέρυσι θα διεκδικήσουν φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.
Λιγότεροι θα είναι φέτος οι πρωτοετείς στα κεντρικά πανεπιστήμια περισσότεροι στα περιφερειακά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για μία θέση στις δημοφιλής κεντρικές σχολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νομική Αθήνας η οποία χάνει 35 θέσεις ενώ η Νομική Κομοτηνής κερδίζει 29.
«Όσοι υποψήφιοι είναι μέτρια προετοιμασμένοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση των βάσεων στα περιφερειακά» δήλωσε η φιλολογος Γεωργία Τσουκάρη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για πρώτη φορά φέτος δεν θα δούμε υποψηφίους να εισάγονται σε σχολές ακόμα και με λευκή κόλλα καθώς η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα λειτουργήσει ως «κόφτης».
«Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής κάποια τμήματα θα δεχθούν λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με τον αριθμό που έχουν προκηρύξει κάποια άλλα τμήματα καθόλου, εκτιμάται ότι περίπου 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας» ανέφερε ο μαθηματικός Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021 είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.
Η αρχή γίνεται με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας για τους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ την Δευτέρα 14 Ιουνίου.
Μία ημέρα μετά, την Τρίτη 15 Ιουνίου την σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ με το μάθημα των νέων ελληνικών.
Οι Πανελλήνιες 2021 ολοκληρώνονται για τα ΓΕΛ στις 22 Ιουνίου ενώ για τα ΕΠΑΛ στις 28 Ιουνίου.
Το πρόγραμμα για Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ:
Δευτέρα 14/6: Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία,
Τετάρτη 16/6: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία,
Παρασκευή 18/6: Κοινωνιολογία, Χημεία, Πληροφορική,
Τρίτη 22/6: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.
Το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ:
Τρίτη 15/6: Νέα Ελληνικά,
Πέμπτη 17/6: Μαθηματικά (Άλγεβρα),
Σάββατο 19/6: Ανατομία - Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας,
Τετάρτη 23/6: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης,
Πέμπτη 24/6: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών,
Παρασκευή 25/6: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές,
Σάββατο 26/6: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα,
Δευτέρα 28/6: Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.