15 Απρ 2021

Πρώην αρχηγοί κρατών και νομπελίστες καλούν Μπάιντεν να υποστηρίξει την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων


Πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και πάνω από εκατό νομπελίστες, απηύθυναν την Τετάρτη, έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να...


ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι υπογραφόντες της επιστολής, καλούν τον Μπάιντεν να υποστηρίξει την πρόταση που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων και των θεραπειών κατά του κορονοϊού, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

«Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και θα επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν ως, τουλάχιστον, το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει, πως κανένας μας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν», τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Νέες μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να στοιχίζουν ζωές και να πλήττουν τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία μας, ωσότου οι πάντες, όλοι μας να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σημείωσε παράλληλα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σημειώνεται ότι, ανάμεσα στους υπογράφοντες και τις υπογράφουσες το κείμενο είναι ο Φρανσουά Ολάντ, η Μέρι Ρόμπινσον, ο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος και η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ (αντίστοιχα οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Λιβερίας) και η Έλεν Κλαρκ, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Την πρωτοβουλία για την επιστολή και τον συντονισμό της ανέλαβε η People's Vaccine Alliance («Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια»), στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 50 οργανώσεις και οργανισμοί.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ