22 Απρ 2021

Νίκη για την Αριστερά στο Ευρωκοινοβουλίο: Πέρασε η Γνωμοδότηση Αρβανίτη για την Τεχνητή Νοημοσύνη


Με συντριπτική πλειοψηφία έγινε δεκτή η γνωμοδότηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left Κώστα Αρβανίτη για τον ορθολογικό έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης και την εργασιακή δικαιοσύνη στην ψηφιακή εργασία.

Με σπάνια, σχεδόν ομόφωνη συναίνεση, έγινε αποδεκτή η γνωμοδότηση που επεξεργάστηκε και κατέθεσε, για λογαριασμό της επιτροπής EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) προς την επιτροπή IMCO (Εσωτερικής Αγοράς & Προστασίας Καταναλωτή) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης.


Με σαρανταοκτώ ψήφους υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές, η Opinion του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συυμμαχία / The Left με τίτλο “Διαμόρφωση του Ψηφιακού Μέλλοντος της Ευρώπης: άρση των φραγμών στη λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και βελτίωση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης για τους Ευρωπαίους Καταναλωτές”, εγκρίθηκε και θα ενταχθεί στην έκθεση της επιτροπής IMCO, ώστε να κατατεθεί στην Κομισιόν και να πάρει τον δρόμο ώστε να γίνει ευρωπαϊκό νομοθέτημα.

|"Ηταν μια συναρπαστική διαδικασία. Οχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι βάζουμε το ίχνος των πεποιθήσεών μας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα της εργασίας αλλά και επειδή αποδείξαμε έμπρακτα ότι η συνεργασία, η διαπραγμάτευση και οι αμοιβαίες ανταλλαγές απόψεων γεννούν κατανόηση, επικοινωνία και, εν τέλει, συνεννόηση! Στο νέο, εργασιακό περιβάλλον, η γνωμοδότηση αυτή θα συμβάλει στον ορθολογικό έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην κατοχύρωση της εργασίας και – κυρίως – στην εξασφάλιση της ανθρώπινης προτεραιοποίησης, σε περιπτώσεις όπου η τεχνολογία, όσο προηγμένη κι αν εμφανίζεται, δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην του μοναδικού, αποφασιστικού, ανθρώπινου παράγοντα." σημειώνει ο Κ. Αρβανίτης.

Στη γνωμοδότησή μας για την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (#EMPL), που υπερψηφίστηκε συντριπτικά από όλες τις δημοκρατικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, οριοθετούμε ανθρωποκεντρικά την ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών στον εργασιακό χώρο.

Οι θέσεις  που έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου:

📌 Τίθενται  όρια στη χρήση ψυχομετρικών τεστ τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

📌 Περιορίζεται  η  δυνατότητα λήψης αποφάσεων από την Τεχνητή Νοημοσύνη ερήμην του ανθρώπινου παράγοντα.

📌 Κατοχυρώνονται  εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αναδεικνύεται  ο ρόλος των συνδικαλιστικών ενώσεων στο νέο περιβάλλον.

📌 Νομοθετούνται   θεσμικά «φρένα» στην ουμπεροποίηση της εργασίας.

📌 Προτάσσεται η ανάγκη για προστασία των προσωπικών δεδομένων, ιδίως για ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και ανθρωπίνων πόρων.

📌 Απαιτείται συμμετοχή των συνδικάτων και επιδοτούμενη εκπαίδευση, για να μην υπάρξουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων στον ψηφιακό κόσμο.