30 Μαρ 2021

Μάχη ψηφοδελτίων στο ΚΙΝΑΛ


Άννα Γκρίτζη

Η προοπτική εκλογής από τη βάση ηγεσίας επηρεάζει τα πάντα στο Κίνημα Αλλαγής. Είναι ενδεικτικό ότι έχει ξεκινήσει ήδη στο παρασκήνιο η μάχη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, παρόλο που δεν φαίνονται εθνικές..

εκλογές στον ορίζοντα. Το πλέον κρίσιμο ερώτημα αφορά την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα πολιτευθεί ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος είναι ένας από τους τρεις βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας. Το δίλημμα είναι μεταξύ Α' Αθήνας και νότιου τομέα της Β Αθήνας. Η Α Αθήνας είναι «κατειλημμένη» από τον Κ. Σκανδαλίδη που δεν φαίνεται διατεθειμένος να την εγκαταλείψει, ενώ ακούστηκε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα τον διαδεχτεί ο γιος του. Εκεί θα πολιτευθεί αναγκαστικά ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ εκεί κοιτάζει και ο Παύλος Γερουλάνος που δεν αποκλείεται να μπει στην κούρσα για την αρχηγία και ο οποίος φέρεται να απέρριψε ήδη την πρόταση να πολιτευθεί στον τόπο καταγωγής του, στην Κεφαλονιά. Για το Ηράκλειο Κρήτης ούτε λόγος δεν γίνεται αφού εκεί κυριαρχεί ο Β. Κεγκέρογλου που δεν βρίσκεται σε αποδρομή.

Στο νότιο τομέα της Β Αθήνας εκλέγεται η Φ. Γεννηματά που θέλει οπωσδήποτε να μετάσχει στην επόμενη Βουλή ανεξάρτητα από την έκβαση της μάχης για την ηγεσία. Οπως όλα δείχνουν, θα την ακολουθήσει στην ίδια περιφέρεια ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ο οποίος είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες της.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκης, επίσης δικό της "πουλέν", προορίζεται για την ανατολική Αττική όπου όμως δεν δείχνει διάθεση να αποσυρθεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Γενικά, κανείς από τους εν ενεργεία βουλευτές δεν δείχνει διάθεση να αποσυρθεί κι αυτό δυσκολεύει τους νεότερους να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια έδρα.

Αν, πάντως, οι εσωκομματικές εκλογές γίνουν πριν από τις εθνικές, όλα αυτά δεν θα έχουν και μεγάλη σημασία. Δηλαδή: Αν, για παράδειγμα, νέος πρόεδρος εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πολιτευθεί όπου θέλει και, αν θέλει, θα κάνει δύσκολη τη ζωή των συνυποψηφίων του, προωθώντας βαριά ονόματα για το νότιο τομέα (Γεννηματά) και τον βόρειο τομέα (Λοβέρδος) της Β Αθήνας. Το ίδιο ισχύει για οποιονδήποτε νικητή, που θα μοιράσει την τράπουλα όπως νομίζει χωρίς να δεσμεύεται από τις επιθυμίες των ηττημένων.

Γι' αυτό και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι λίγο πριν ριφθεί ο κύβος για την ηγεσία θα γίνουν συμφωνίες κορυφής στο παρασκήνιο που θα αφορούν την έδρα στην επόμενη Βουλή. Και ανάλογα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μπορεί να μην τερματίσουν όλοι.