9 Φεβ 2021

Αυτοτελές ποινικό αδίκημα η βία και η σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση


 Σε άμεση κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία σε χώρους εργασίας, προχωρεί η κυβέρνηση, την ώρα που η Δικαιοσύνη μπαίνει πλέον ενεργά..

στη μάχη της διαλεύκανσης των σχετικών καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου. Την ανακοίνωση είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εργασίας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άμεσα θα ενσωματωθεί η σχετική οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η βία και η παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους, θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα αυτοτελές ποινικό αδίκημα, σε ξεχωριστό άρθρο του Ποινικού Κώδικα και κυρίως με- ενδεχομένως- αυξημένη ποινή .

Τι σημαίνει αυτό:

Αυτή τη στιγμή η τυχόν βία, φραστική ή σωματική, σε εργασιακούς χώρους, δηλαδή σε αδικήματα που διαπράττονται από πρόσωπα τα οποία έχουν εξουσία πάνω σε εργαζόμενους, καλύπτεται από τα κοινά αδίκημα του Ποινικού Κώδικα όπως είναι η έργω και λόγω εξύβριση και η απειλή. Μάλιστα υπάρχει επιβαρυντική περίσταση αν το θύμα έχει εργασιακή σχέση με τον δράση, είτε στην απειλή, είτε σε σεξουαλικά αδικήματα. Τώρα με βάση την οδηγία προφανώς θα υπάρξει αυτοτελής διάταξη που θα καλύπτει αυτά τα περιστατικά , είτε βίας είτε παρενόχλησης και βέβαια αυξημένες ποινές.

Τι ισχύει

Σήμερα στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν υφίσταται αυτοτελές αδίκημα. Όμως στο άρθρο 337 παράγραφος 4 του νέου Ποινικού Κώδικα, η σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο αποτελεί επιβαρυντική περίσταση: "…όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση", αναφέρει.

Φάκελος Θέατρο

Απ΄ό χθες πάντως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μπήκε επίσημα στην έρευνα για τον ποινικό έλεγχο καταγγελιών για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος νεαρών προσώπων στο χώρο του θεάτρου.

Η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο του θεάτρου κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη από τον χώρο του θεάτρου. Ο μηνυτής καταγγέλλει αποπλάνηση και βιασμό σε ηλικία 15 ετών. Ο μηνυτής δεν είναι από το χώρο του θεάτρου. Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως – σύμφωνα με πληροφορίες- το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο, αφού έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε.

Ανάλογα δηλαδή με την καταγγελία Μπεκατώρου, που χθες τέθηκε στο αρχείο καθώς είχαν περάσει 23 χρόνια από το περιστατικό. Όμως πέτυχε το στόχο της να ανοίξει τα στόματα.

Αντίθετα είναι ζωντανό νομικά το ζήτημα της καταγγελίας που έκανε δημόσια ένα πρόσωπο που την εποχή κατα την οποία προσπαθούσε να γίνει ηθοποιός σε ηλικία 19 ετών, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη.

Το πρόβλημα είναι πως ο δικηγόρος του πρώην ηθοποιού Γιάννης Βλάχος, είπε χθες ότι θα περιμένει να κινηθεί η Δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα και να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα που θα έχει ως βάση τις σοβαρότατες καταγγελίες του, και δε θα προβεί ο ίδιος σε καταγγελία. Κάτι βέβαια που δεν αποκλείεται να γίνει σύντομα και να κληθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο από τον εισαγγελέα.

Πάντως ο δικηγόρος του πρώην ηθοποιού ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας, ο ίδιος θα κινηθεί νομικά σε βάρος του σκηνοθέτη και θα τον κατονομάσει στις αρμόδιες αρχές.