10 Ιαν 2021

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε..- Της Τζένης Σουκαρά


Εξακολουθώ και πιστεύω πως το 2020 δεν εξέπνευσε
αλλά δεν το κάνω και θέμα.Αφήνω τον καιρό να του δείξει την ..πόρτα της εξόδου.
Δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά εμένα προσωπικώς  το 2020 μου μοιάζει με τον Τράμπ που δεν το παίρνει απόφαση να αποχωρήσει .Πρωταγωνιστής αρχαίας τραγωδίας, ο οποίος αφού έκλαψε και ο οδυρμός  του ξέβαψε το πορτοκαλί μαλλί και το μελαμψό του δέρματος, κατόπιν "έπαιξε"..με το Καπιτώλιο για να τον θυμούνται στην ιστορία. 
Παρακαλώ το 2020 να λαμβάνει τα σήματα και τα μηνύματα , γιατί θα εξοστρακιστεί από το twitter και μετά θα μαλώνουμε όλοι εμείς οι ταπεινοί Βαλκάνιοιμεταξύ μας ,  διότι  δεν έχουμε και τιποτα άλλο να κάνουμε οι καραντινιασμένοι, για το εαν είναι δημοκρατικό ή όχι να αποκλείεται ο πρόεδρος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Γενικώς εμείς οι Βαλκάνιοι που δεν έχουμε πού να γείρουμε την κεφαλή μας και ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει επαρκώς πώς ξεπέσαμε έτσι την τελευταία 10ετία, παίζουμε τελευταίως  στα δάχτυλα το σύστημα των ΗΠΑ και βεβαίως λαμβάνουμε και θέση στην κερκίδα για το ποιος Αμερικανός πρόεδρος είναι ο καταλληλότερος σαν να ερμηνεύουμε τις γνωστές δημοσκοπήσεις  της επαρχίας μας. 
Ο Λοβέρδος βέβαια το ερμήνευσε και αλλιώς ως Νέστωρ της πολιτικής. 
Θυμήθηκε πως οι αγανακτισμένοι της Ελλάδας υπήρξαν οι πρόγονοι των τραμπικών τραμπούκων με τα κέρατα και την προβιά που εισήλθαν του Κοινοβουλίου. Και κανείς δεν συγχύσθηκε πατριώτη. Δεν προσεβλήθη. Οι αγανακτισμένοι του Συντάγματος στην τελική ποιοι ήταν; Της Κουμουνδούρου; Της Πειραιώς; Της εγκληματικής οργανώσεως; Δεν μας το λέει ο ...Νέστωρ του ΚΙΝΑΛ που έγραψε και βαθυστόχαστο βιβλίο πώς φανταζόταν να ξυλοκοπήσει έναν πρωθυπουργό;

Κατά τα άλλα το τρίτο κύμα κορωνοιού βρίσκεται στην Βόρεια Ευρώπη. Εμείς εδώ διαχειριζόμαστε το δεύτερο κύμα με άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, και ανανέωση του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων. 
Καλά δεν συζητάμε για την εστίαση εχει μπει λουκέτο διαρκείας ,χαρακτηρισμένη πλέον ως κορωνοιοιφωλιά. Θα μου πεις το εμπόριο της λιανικής έίναι η άλλη φωλιά του Covid΄;
Θα σου πω πως καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Και κάπως έτσι στα φυτώρεια μπαίνουν 30 άτομα και βγαίνουν ελεύθεροι και ωραίοι ενώ στα ανθοπωλεία της πόλης οι πελάτες  "παίζουν" κλέφτες και αστυνόμους με τον ιό πίσω από τα ματσάκια ανεμώνες και η σύλληψη γίνεται στις γλαδιόλες, οι οποίες φέτος είναι της μόδας .
Οι έμποροι  είναι έτοιμοι να εξεγερθούν μετά το τελευταίο ανακοινωθέν πως τα πιτσιρίκια έχουν ψυχολογικά προβλήματα και θα πάνε στην δουλειά τους ( το σχολείο) ενώ ο μεσήλικας και δη ο έμπορος μεσήλικας, ο περιχαρής,  θα παραμείνει στο σπίτι του μαζί με τα χρέη του και τις επιταγές του, να ζυμώνει και να φτιάχνει ψωμί της γάστρας.
Και ενώ το λιανικό εμπόριο αρχίζει και παίρνει την μορφή ταύρου που εισέρχεται σε υαλοπωλείο αλλά ακόμα τον κρατάμε...
Η Γιάννα διασκεδάζει τις θλιβερές εντυπώσεις της πανδημίας και ως άλλη Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους μου μιλά για την συμπλήρωση των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και πόσο ευτυχής μου λέει πως θα πρέπει να είμαι θυμίζοντας μου πως θα πρέπει να βρω, να ξεθάψω, ή ακόμα και να εμπνευστώ τα επιτεύγματά μου..Και από τον Περικλή, στον Γερο του Μοριά, στο Νικηταρά στην  Γιάννα και στον Ακετοκούμπο ..θέλοντας να μεταβούμε νοερώς σε έναν άλλο Γαλαξία..Το θέμα δεν είναι η επιλογή ενός σπουδαίου αθλητή. Και μην αποπροσανατολίζεις την προσοχή σου αγαπητέ από την ουσία. 
Το θέμα είναι το αδιευκρίνιστον του εορτασμού πατριώτη.
 Οι προτάσεις που κατατίθενται από τους δήμους όλης της χώρας,  οι εγκρίσεις, οι επιλογές, το χρήμα και βεβαίως το συνολικό αποτέλεσμα.
Αλλά γι αυτά έχει ημέρες πολλές το 2021 να αναδείξει τα έργα του!