20 Δεκ 2020

Άνεμοι «προοδευτικής διακυβέρνησης» σε ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ


Άννα Γκρίτζη

Τη Δευτέρα, τη μέρα που θα δημoσιευτεί στο «Πατρινόραμα» η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία ζητά διεκδίκηση προοδευτικής διακυβέρνησης στη βάση

προγραμματικών δεσμεύσεων και χρονοδιαγράμματος, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Χάρης Καστανίδης θα βρίσκονται στο ίδιο διαδικτυακό πάνελ.

Σύμφωνα με τη στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής», η εκδήλωση έχει το θέμα «Κυβέρνηση Ν.Δ. και ΑΣΕΠ: από την αριστεία στην ευνοιοκρατία» και θα μιλήσει, πέρα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, ο ανδρεοπανδρεϊκός Απόστολος Παπατόλιας.

Ο Χ. Καστανίδης βρίσκεται πολύ κοντά με τον Γιώργο Παπανδρέου και μαζί είχαν διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Έχει καθαρά αντιδεξιό πολιτικό λόγο και στη δεξιά πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής θεωρείται ως επιρρεπής στη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν θορυβηθεί από τις αντιδράσεις που προκάλεσε μέσα στο Κίνημα Αλλαγής η αναφορά της Φώφης Γεννηματά σε «προοδευτική διακυβέρνηση» από το βήμα της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν. 

Γι' αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να κάνει ένα tweet κατευνασμού ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος:

«Eπειδή κάποιοι σήμερα δεν κρατιούνται με διάφορα άρθρα ένθεν κακείθεν: "Προοδευτική διακυβέρνηση" που ανέφερε η Φ. Γεννηματά στη Βουλή, σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αυτόνομη πορεία είναι προγραμματικά, πολιτικά και καταστατικά δεδομένη».

Το μήνυμα είναι, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να παραδοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως μικρότερος εταίρος, αλλά η σύγκλιση μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στον ενδιάμεσο χώρο.


Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σύμφωνα με στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που κοιτάζει προς αυτή την κατεύθυνση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεφτε έστω λίγο κάτω από το 20% και το ΚΙΝΑΛ ανέβαινε έστω λίγο πάνω από το 10% θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση με σκοπό τη σύγκλιση, παρόλο που κανείς δεν πρόκειται να παραδεχτεί κάτι τέτοιο δημόσια.

Η σχετική συζήτηση είναι ταμπού στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αλλά σε μεγάλο βαθμό και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναπτύσσεται ρεύμα υπέρ της συνεννόησης των δυνάμεων της Αριστεράς κατά το μοντέλο που αναδείχθηκε στην επέτειο της πορείας του Πολυτεχνείου.

Στην «όλη Αριστερά» έχουν αναφερθεί από τον Ευ. Τσακαλώτο μέχρι τον Ν. Φίλη και τον Π. Σκουρλέτη, ενώ από την Κουμουνδούρου αποφεύγουν να πλησιάσουν στη θερμή περιοχή, γνωρίζοντας ότι από τη μια στο ΚΚΕ ούτε διανοούνται οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη το άνοιγμα στο κέντρο είναι μονόδρομος για τη διατήρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως κόμματος εξουσίας στο πλαίσιο ενός ισχυρού δικομματισμού.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία και στο πρώτο μνημόνιο, δεν είναι  άσχετο με το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία βάσεων «προοδευτικής διακυβέρνησης» που θα περιλαμβάνει το ΚΙΝΑΛ.