22 Δεκ 2020

Χριστούγεννα στον ρυθμό του εμβολίου και της… μετάλλαξης


Στον αστερισμό της μετάλλαξης του κορονοϊού κινείται η χώρα μας, όπως και όλη η Ευρώπη, με τα εμβόλια να προσφέρουν μικρή αχτίδα ελπίδας και τους ειδικούς να προειδοποιούν.

Γιορτές σε συνθήκες αυστηρού lockdown και αστυνομοκρατίας για την Ελλάδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση τζογάρει, με τις ελπίδες που έχει δημιουργήσει για τη διαδικασία εμβολιασμού, από την οποία ήδη έχει σημάνει σημαντική υποχώρηση εδώ και αρκετές ημέρες.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ η πρώτη δόση θα φθάσει στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου στα νοσοκομεία αναφοράς, όμως τα νούμερα των δόσεων είναι πολύ μικρότερα, από εκείνα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα.

Μάλιστα, από το εμβόλιο Pfizer/Biontech η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 1.665.550 δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή θα εμβολιαστούν περίπου 800.000 πολίτες στο επόμενο τρίμηνο, αριθμός πολύ μικρότερος από τα 2,1 εκατομμύρια τον μήνα που διαφήμιζε ο υπουργός Υγείας στα μέσα Νοεμβρίου. Μοναδικός αστερίσκος για περισσότερες δόσεις είναι, το εάν και πότε θα πάρουν έγκριση τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

«Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση για τον προγραμματισμό (επιχείρηση «ελευθερία») της διαδικασίας εμβολιασμού που ξεκινάει σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα έλαβε έγκριση από τον ΕΜΑ, εξήγησε, ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Σημείωσε, ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας, που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

Μετάλλαξη και στο βάθος παράταση του lockdown

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της ατομικής με ευθύνης, προαναγγέλλοντας παράταση των περιορισμών σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα κατά την περίοδο των εορτών.

Για το θέμα αυτό προϊδέασε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι για να γίνει άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου, θα πρέπει οι πολίτες να μην παρεκκλίνουν.

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω» είπε ο Στέλιος Πέτσας χαρακτηριστικά.

Αυτά έρχονται τη στιγμή, που στην Ευρώπη επικρατεί νέα ανησυχία για την μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία, η οποία έχει περάσει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Ήδη η Ένωση, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς ταξιδιών για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αύξησε την υποχρεωτική καραντίνα από τις επτά στις δέκα ημέρες. Παράλληλα, είναι υποχρεωτικό το αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών πριν από την είσοδο στη χώρα και το rapid κατά την άφιξη.

Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη

Την αξιολόγηση με ιδιαίτερη προσοχή των επιστημονικών δεδομένων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις, χωρίς πανικό, σχετικά με την μετάλλαξη στελέχους του ιού SARS-CoV-2 συστήνει ο Βασίλης Γοργούλης καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ , υπό την καθοδήγηση του οποίου δημιουργήθηκε το ελληνικό γρήγορο τεστ ανίχνευσης της covid-19.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει, ότι πολλά πράγματα δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ τα δεδομένα που υπάρχουν κάνουν λόγο για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όπως, τουλάχιστον, επισημαίνουν Βρετανοί επιδημιολόγοι. 

«Δεν ξέρω, που βασίζουν αυτό το συμπέρασμα», τονίζει, όπως επίσης εάν το στέλεχος αυτό είναι αποτέλεσμα επιλογής (επιλέγεται το επικρατέστερο) ή ένα τυχαίο γεγονός, καθώς, όπως εξηγεί στην γενετική οι μεταλλάξεις είναι αποτέλεσμα αυτών των δύο καταστάσεων.

«Συνήθως, όταν εμφανίζεται ένα νέο γεγονός, υπάρχει μια αντίδραση που πολλές φορές είναι υπερτιμημένη, υπερβολική», αναφέρει ο κ. Γοργούλης. «Θα έλεγα να περιμένουμε, να αξιολογήσουμε με προσοχή τα δεδομένα, δεν χρειάζεται πανικός, είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο απ' ότι ήμασταν πριν από 11 μήνες και ως επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση και αντιμετώπιση του ιού, αλλά και ως κοινωνία».

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης υπογράμμισε (ΑΝΤ1), ότι οι μεταλλάξεις είναι αναμενόμενες και πως δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα, συμπληρώνοντας ότι η νέα μετάλλαξη δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε με τη σειρά της μέσω του ΣΚΑΪ, ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς οι μεταλλάξεις είναι κάτι που συμβαίνει και στους κορονοϊούς.

«Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία, ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια, ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται», επισήμανε, για να τονίσει ότι σε περίπτωση που ο ιός αποδειχθεί πιο μεταδοτικός, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.


efsyn.gr