15 Δεκ 2020

(Μη) Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι σενάριο για κούρεμα ως 50%


Δύο σχέδια διευκόλυνσης των φορολογουμένων,
προκειμένου αυτοί να επιστρέψουν όσο πιο ομαλά γίνεται στην ομαλότητα βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το πρώτο σχέδιο προβλέπει την αναμόρφωση προς.. το ευνοϊκότερο της ρύθμισης για την αποπληρωμή των χρεώσεων που συσσωρεύονται εν μέσω πανδημίας και το δεύτερο την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για το σύνολο των δικαιούχων που έκαναν χρήση. Ουσιαστικά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής που διανεμήθηκαν μέχρι και τον Οκτώβριο. Το σενάριο, προβλέπει ότι και αυτές, θα γίνουν αναδρομικά μη επιστρεπτέες σε ποσοστό 50% κάτι που ισοδυναμεί με κούρεμα οφειλών για τον ιδιωτικό τομέα της τάξεως των 1,8 δις. ευρώ περίπου.

Το πρόβλημα που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, έχει να κάνει με τον όγκο των οικονομικών υποχρεώσεων με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι μετά τον Απρίλιο όταν –θεωρητικά τουλάχιστον- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην ομαλότητα (υπό την προϋπόθεση του εμβολιασμού).

Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μόνο εν μέσω της πανδημίας, θα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ. Αυτά τα χρέη, με τα ισχύοντα σήμερα, θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από τον Απρίλιο και μετά σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%). Όμως, αυτές οι δόσεις θα συμπέσουν χρονικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του 2021 ενώ λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2022, θα πρέπει να ξεκινήσει να αποπληρώνεται και το επιστρεπτέο κομμάτι των λεγόμενων επιστρεπτέων προκαταβολών. Από μόνο του, αυτό το κομμάτι είναι επιπλέον 4-4,5 δις. ευρώ.

Έτσι, στις αρχές του 2022, πάνω που η ελληνική οικονομία θα προσπαθεί να μπει σε κανονική τροχιά ανάκαμψης, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες δεν θα έχουν ξεμπλέξει ακόμη ούτε με τους συσσωρευμένους φόρους και εισφορές της πανδημίας και της καραντίνας, ούτε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές ούτε φυσικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.