29 Οκτ 2020

ΕPsilon Art Gallery : To πολιτιστικό "διαμάντι" του Λουτρακίου - Της Τζένης Σουκαρά

 


- Με παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις Τέχνης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η Τέχνη μπορεί να ανοιξει δρόμους , να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα και να δημιουργήσει εκείνο το περιβάλλον που έχει τη δύναμη  να  παρασύρει και να συμβάλλει  στην πνευματική ανάταση ενός τόπου. 

Με αυτό το πρίσμα προχωρά και  πορεύεται από το 2011 η ΕPsilon Art Gallery στο Λουτράκι Κορινθίας από την ζωγράφο, εικαστική επιμελήτρια Εύη Παντελέων.

Μια γυναίκα ταλαντούχα, δυναμική, συγκροτημένη, που κατόρθωσε να συμβάλλει με την ύπαρξη και την δραστηριότητα της ΕPsilon Art Gallery στην αναβάθμιση της Τέχνης και του Πολιτισμού,όπως η ίδια λέει, σε όλο το εύρος της έκφρασής του.

Μια εξαίρετη ζωγράφο, πτυχιούχο του τμήματος Εικαστικών και Εφηρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ,κάτοχος Intergrated master στο ίδιο αντικείμενο και εξειδικευμένη παράλληλα  στην  Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων (ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πάτρας).

Όλα αυτά τα χρόνια κατόρθωσε να προσφέρει  στους καλλιτέχνες νέους ορίζοντες, μετρέποντας τον χώρο της σε έναν δίαυλο επικοινωνίας, που ανοίγει  εκείνον τον μοναδικό διάλογο, που αναπτύσσεται ανάμεσα στον καλλιτέχνη που αποδύεται την μονάχικότητά του και στο κοινό που προσπαθεί να τον προσεγγίσει. 

"Κάθε γκαλερί με την πολιτική της  επιδιώκει να διαμορφώσει πολιτιστικά πρότυπα για την κοινωνία. Σκοπός της  είναι μέσω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενεργητικής αντίληψης να συντελέσουν στην διαμόρφωση της πολιτιστικής ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να προωθήσουν αξίες και αρχές και να συμβάλουν στην αναγνωρισιμότητα, στην προβολή και στην προώθηση της τοπικής ταυτότητας." υπογραμμίζει η κα Παντελέων, εξηγώντας τον δρόμο που χάραξε η ίδια ξεκινώντας από το Λουτράκι περνώντας στα εικαστικά σαλόνια της Αθήνας αλλά και του εξωτερικού,εξαιτίας μιας συνεπούς προσπάθειας και  ενεργούς παρουσίας στον χώρο.



Αξίζει να σημειωθεί πως η EPsilon Art Gallery είναι από το 2013 μέλος του Πανελλήνιου  Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Ελλάδος (ΠΣΑΤ).Αυτό αποδεικνύει και την συμβολή της στον Πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια, αρκεί να σημειωθεί πως ο  ΠΣΑΤ δέχεται ως μέλη μόνο Gallery με διαχρονικά  σημαντικό πολιτιστικό έργο. Αυτή την στιγμή έχει 35 μέλη εκ των οποίων μόνο δύο από την Πελοπόννησο ( την EPsilon Art Gallery και μια γκαλερί από την Πάτρα).

Τα μεγάλα ονόματα της ζωγραφικής και της γλυπτικής και οι νέες ελπιδοφόρες παρουσίες

Στην διάρκεια της λειτουργίας της έχει παρουσιάσει μέσω ατομικών και ομαδικών εκθέσεων έργα εκατό πενήντα και πλέον Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τόσο καταξιωμένων όσο και νέων. Οι καλλιτέχνες ανήκουν κυρίως στο χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Μεγάλοι καλλιτέχνες που έχουν αγγίξει τα όρια του μύθου στα εικαστικά δεδομένα, πέρασαν από τον χώρο της.. (ενδεικτικά αναφέρονται οι ζωγράφοι Δ. Μυταράς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιώργος Σταθόπουλος και οι γλύπτες Θεόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκκος, Τάκης Μπέσσας και πολλοί άλλοι).




Οι διεθνείς εκθέσεις 


Η EPsilon Art Gallery συμμετέχει σταθερά σε Διεθνείς Εκθέσεις Τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα στις δύο ετήσιες Αrt Athina και Art Thessaloniki και στο εξωτερικό στις Art Nordic Kopenhagen, Arte Padova, Arte Genova, Affordable Art Fair Hampstead London .


Η Τέχνη στην κρίση των μνημονίων

"Από την αρχή της κρίσης (2008) μέχρι σήμερα, με τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας που υπήρξαν οι  ελληνικές γκαλερί έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και ορισμένες από αυτές έχουν καταρρεύσει. Οι γκαλερί  προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτιστικές πολιτικές τους  ώστε να διατηρήσουν την ποιότητα και ποσότητα του έργου τους, μέσα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και με αυτόν τον τρόπο να εξακολουθούν να επικοινωνούν με το κοινό. Γενικά οι γκαλερί κάνουν τεράστιες προσπάθειες για  να διατηρηθούν βιώσιμες." εξηγεί η κα Παντελέων. 




Η EPsilon Art Gallery και το ψηφιακό Περιβάλλον

"Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της επιδημίας του κοροναϊού, επιβάλλουν να δούμε υπό διαφορετικό πρίσμα πολλά δεδομένα στον χώρο της τέχνης και να υποδεχτούμε το "μέλλον" που έφτασε συντομότερα από όσο περιμέναμε. Αυτές οι συνθήκες έχουν επηρεάσει όπως είναι φυσικό και το πρόγραμμα της EPsilon Art Gallery.

Κατ’ αρχήν σημειώνουμε ότι  τους τελευταίους μήνες, μουσεία, πολιτιστικοί θεσμοί και εικαστικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, μετακινήθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον ώστε να διευρύνουν το διάλογο τους με το κοινό και να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες που τους παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία..

Η EPsilon Art Gallery λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος που προκύπτει ένεκα της πανδημίας και για να εξακολουθήσει να είναι σε πολιτιστική επικοινωνία με την Κορινθιακή κοινωνία έχει προγραμματίσει δράσεις προς το παρόν μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020."σημειώνει η κα Παντελέων.

Συγκεκριμένα από 15 έως 30 Οκτωβρίου συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Τέχνης ART ATHINA VIRTUAL

Από 7-27 Νοεμβρίου έχει προγραμματίσει την Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του Παντελή Σταματέλου και από 18/12/2020 έως 8/1/2021 την Ομαδική  Έκθεση “DARK n LIGHT”

Για την  έκθεση που τρέχει αυτήν την περίοδο, λόγω των προβλημάτων που απορρέουν από την ύπαρξη του Corona Virus- Covid 19 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), διοργανώνει για το 2020 την 25η ART ATHINA Διεθνή Έκθεση Τέχνης, το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, όχι με την συνηθισμένη του μορφή με τις γκαλερί σε stands σε δημόσιο χώρο αλλά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, ανοιχτή προς όλους (https://aavirtual.gr/) .

H EPsilon Art Gallery  συμμετέχει στην διαδικτυακή πλατφόρμα της ART ATHIΝΑ Virtual.gr,με την Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής " Τhe artist during Coronavirus  Covid 19¨. Τα έργα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στον χώρο της γκαλερί (Παναγίας Γιάτρισσας 12, Λουτράκι) όπου το κοινό μπορεί να θαυμάσει από  κοντά τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην Art Athina και προβάλλονται ταυτόχρονα και από την διαδικτυακή Art Athina: https://aavirtual.gr/viewing-room/epsilon-art-gallery/

Ωράριο έκθεσης:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη , Παρασκευή 18:30-20:30 και Σάββατο 11:0 – 13:00

………………………………..

EPsilon Art Gallery, Παναγίας Γιάτρισσας 12, Λουτράκι , 6977 878481,

Email: epsilonartgallery@hotmail.com

Web sites: www.epsilonartgallery.blogspot.com & www.epsilon-artgallery.com