24 Οκτ 2020

Κορονοκρίση



Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο! Δραπέτευσες τελικά από την ποντικοπαγίδα της Αθήνας που μυρίζει παράνοια και lockdown, ακολουθώντας την αλάνθαστη συμβουλή. Αστειεύομαι βέβαια.

Δεν έτυχε, πέτυχε. Άλλωστε το έλεγες από καιρό.

Στην Εσπερία, πολλές χώρες βρίσκονται ξανά στο παρά ένα ενός ακόμα lockdown, αν και ήδη υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν φτάσει στο και πέντε.

Τα μέτρα που λαμβάνουν, δεν πρόκειται φυσικά να αποδώσουν, οπότε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα επιβληθεί ξανά ολικό lockdown και περιορισμός των μετακινήσεων από χώρα σε χώρα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από το δεύτερο κορονο-κύμα θα είναι φυσικά ολέθριες και ίσως χειρότερες κι από εκείνες του πρώτου κύματος.

Για όσους έσφιξαν τα δόντια (και άντεξαν με απώλειες την πρώτη περίοδο της πανδημίας) έρχεται η ώρα της κρίσης.

Η ελπίδα, ως γνωστόν, πεθαίνει πάντοτε τελευταία, αλλά δεν την γλιτώνει ούτε κι αυτή η φουκαριάρα.

Δυστυχώς, το 2021 θα έχει κι αυτό την μυρωδιά του 2020.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλα τα χρόνια βρωμάνε καπιταλισμό και μάλιστα στην χειρότερη μορφή του, τον καταστροφικό καπιταλισμό που τόσο εύστοχα περιέγραψε η Naomi Klein χρόνια πρίν στο βιβλίο της “Το δόγμα του σοκ”.

Σήμερα ζούμε το Δόγμα του σοκ σε παγκόσμια κλίμακα, με αφορμή μια πανδημία, πολλές πτυχές της οποίας δεν είναι με την πρώτη ματιά ξεκάθαρες.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την εργασία τους και το όποιο εισόδημα απολάμβαναν πριν την πανδημία.

Χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεοκοπήσει ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή τους.

Χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από άλλες (πλην του SARS-2/Covid-19) ασθένειες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς καθυστερήσεις επιβεβλημένων θεραπειών και χειρουργείων, και φυσικά και με τα πιθανά επακόλουθα αυτών των καθυστερήσεων.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι κάθε λογής απαγορεύσεις και περιστολές δικαιωμάτων, που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Σε αυτό το δεύτερο κύμα, οι μάσκες του συστήματος έχουν πέσει, αλλά οι άνθρωποι είναι τυφλοί κι ανήμποροι να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν, το τι ακριβώς συμβαίνει.

Παντού στον “πολιτισμένο” κόσμο, οι κυβερνώντες είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Είχαν, άλλωστε, προειδοποιηθεί από κορυφαίους επιστήμονες και διεθνείς οργανισμούς για το αναπόφευκτο του πράγματος.

Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νοσοκομεία προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση μόνο των περιστατικών με Covid-19, να προσλάμβαναν περισσότερο προσωπικό, να αύξαναν τον αριθμό των κρεβατιών στις ΜΕΘ και στις μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Θα μπορούσαν να έχουν προετοιμάσει και εφαρμόσει προληπτικά πρωτόκολλα για την λειτουργία των γηροκομείων, να αύξαναν τις αίθουσες των σχολείων, να έλεγχαν κατά διαστήματα τους εκπαιδευτικούς με tests, και να προστάτευαν αποτελεσματικά όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Θα μπορούσαν να είχαν αυξήσει τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, να προετοίμαζαν την λειτουργία δημόσιων υπηρεσίων στην βάση ατομικών ραντεβού ή διαδικτυακής εξυπηρέτησης.

Κάποια από τα προαναφερόμενα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε κάποιες χώρες της Εσπερίας, πχ ραντεβού στις τράπεζες, διαδικτυακές υπηρεσίες, καλύτερη παρακολούθηση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, επειδή οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας υπάρχουν και λειτουργούν.

Στην Ελλάδα, την μόνη αφρικανική χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, ακόμα και αυτά τα ολίγα είναι διαρκώς ζητούμενα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει μείνει στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το ρουσφέτι και το μπαξίσι, τα τραπεζικά ιδρύματα λειτουργούν παρασιτικά και σιτίζονται από το κράτος, η κοινωνία παραμένει πολιτικά και πολιτιστικά αμόρφωτη και η πρωτοβάθμια περίθαλψη καταλαμβάνει μονίμως δυο-τρεις σειρές στις ξεχασμένες προεκλογικές υποσχέσεις των “αριστερών” κομμάτων εξουσίας.

Στην Εσπερία, βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα και ειδυλλιακά. Απλά, κάποια βασικά ζητήματα έχουν λυθεί στον άλφα ή στον βήτα βαθμό.

Επίσης, οι εκεί κυβερνώντες δεν είναι ψιλικατζήδες. Δεν είναι τσιράκια των ολιγαρχών, όπως στην Ελλάδα, αλλά συνεργάτες ή έστω υψηλόβαθμοι υπάλληλοί τους.

Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί σε εκατοντάδες εταιρίες που “αγωνίζονται” για το ίδιο έπαθλο, την παρασκευή του πολυπόθητου εμβολίου για τον Covid-19.

Έχουν επίσης δοθεί άδειες συνταγογράφησης πανάκριβων και αναποτελεσματικών φαρμάκων για την ασθένεια αυτή, που συμπτωματικά παρασκευάζονται από μεγάλες αμερικανικές εταιρίες.

Δηλαδή, το αστικό “δημοκρατικό κράτος” δεν μπορεί στις μέρες μας ούτε καν να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή στην προσπάθεια αντιμετώπισης ενός έκτακτου κινδύνου.

Να κάνει, δηλαδή, ότι έπραξε κατά την διάρκεια του Β-ΠΠ, να ξεχωρίσει δηλαδή 3-4 εταιρίες, που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και να τις υποχρεώσει να εργαστούν μαζί για την όσο το δυνατό πιο σύντομη παρασκευή του αναγκαίου εμβολίου.

Αντί αυτού, επιλέγει να ρίξει τροφή σε όλους τους λύκους, κατασπαταλώντας τα χρήματα των φορολογουμένων.

Άλλωστε, η πάλαι ποτέ “δυτική αντιπροσωπευτική δημοκρατία” έχει πεθάνει προ πολλού.

Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κάποιος με τα ραμολιμέντα που μαλλιοτραβιούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και στην εδώ και χρόνια πλήρη αυτονόμηση των κατασταλτικών μηχανισμών του αμερικανικού κράτους, προκειμένου να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα.

Αρκεί να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στον Γάλλο αυτοκράτορα-τζιτζιφιόγκο Μακρόν και την πολιτική που εφαρμόζει μετά την εκλογή του στην Γαλλία.

Ο Μακρόν είναι η αρσενική Λεπέν, που κυβερνάει όπως θα κυβερνούσε αυτή, επισείοντας τον κίνδυνο μιας πιθανής εκλογής της αντιπάλου του, προκειμένου να κερδίσει ο ίδιος μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Δεν υποφέρουν, όμως, όλοι. Κάποιοι κερδίζουν σταθερά και από αυτή την συγκυρία.

Σύμφωνα με την έκθεση της ελβετικής τράπεζας USB, οι περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη αύξησαν την περιουσία τους κατά 27.5% το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία (μεταξύ Απρίλη και Ιούλη του 2020).

Σύμφωνα με την καλή τράπεζα, η συνολική περιουσία των 2.200 αυτών ανθρώπων έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 10.2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Δηλαδή, περίπου 2.200 άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους τόσο πλούτο όσο το συνολικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και του ΗΒ μαζί!

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν μόλις διπλάσιο από αυτούς ΑΕΠ (περίπου 20 τρισ.), η Κίνα και η ΕΕ μιάμιση φορά πάνω (15 και 14 τρισ. αντίστοιχα).

Ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα λοιπόν. Κι ας είναι μαλακή η μ@λακία που σας/μας καλύπτει όλους.

Φιλιά από την κορονόπληκτη Εσπερία (5500 καταγεγραμμένα κρούσματα στην 7.5 εκατομμυρίων Ελβετία προχθές) που όμως διατηρεί την ψυχραιμία της και τους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Ακόμα.

Αγάπη μόνο.

Ηλίας

Υ.Γ.1 Ευτυχώς, καταδικάστηκαν τα στελέχη της ΧΑ και θα οδηγηθούν στην φυλακή, όπου θα δούμε πόσο τελικά θα μείνουν. Σε κάθε περίπτωση, η καταδίκη τους είναι μια δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Επίσης, η καταδίκη των στελεχών της οργάνωσης δημιούργησε μια ακόμα τραγελαφική κατάσταση βγαλμένη από ταινία των Monty Python. Ενώ από πολιτική άποψη, ο Μητσοτάκης και η ΝΔούλα καρπώνονται όλα τα οφέλη και πιστώνονται μια μεγάλη μεσοπρόθεσμη νίκη βάζοντας ξανά στο μαντρί τα ακροδεξιά πρόβατα, εκείνοι που πανηγυρίζουν, είναι οι αριστεροί και προοδευτικοί. Πιστεύουν ειλικρινά, ότι ο “αγώνας τους δικαιώθηκε” κάνοντας πως δεν βλέπουν ούτε την ακροδεξιά στροφή της ΝΔούλας, ούτε το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η φασιστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας έχει προχωρήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια με ή χωρίς την ΧΑ στο προσκήνιο. Για άλλη μια φορά θα πω, πως ευτυχώς έφυγα από τον βόθρο. Γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία μου, ξέρω ότι, αν έμενα πίσω, θα έπεφτα σίγουρα στα ψυχοφάρμακα και στα ναρκωτικά, αφού “προοδευτικός” κρετίνος δεν θα μπορούσα να γίνω ποτέ.

Υ.Γ.2 Ελληνο-Τουρκικά: η κόκκινη γραμμή που έβαλε η Ελλάδα είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Είναι δηλαδή σαν να έχουν μπει μέσα στο σπίτι κλέφτες και να σου αδειάζουν το σπίτι και εσύ να τους απειλείς, πως θα καλέσεις την αστυνομία, αν επιχειρήσουν να σε γ@..σουνε. Κανείς δεν θέλει να σε γ@..σει, φίλε μου, σου λέει ο κλέφτης, τα λεφτά και την περιουσία σου μονάχα θέλουμε. Κι εσύ αναστενάζεις ανακουφισμένος. Είναι λοιπόν προφανές σε πολλούς (αλλά όχι σε 10 εκατομμύρια Έλληνες) ότι έχουν ήδη συμφωνήσει με τα “διαμεσολαβητικά σχέδια” των κοινών μας “συμμάχων” και ψάχνουν τρόπο να το παρουσιάσουν ως μια ακόμα τεράστια εθνική επιτυχία.

Υ.Γ.3 Έβαλα την φωτογραφία του Jeff Bezos, γιατί είναι γλυκούλης, χαρούμενος, αυτοδημιούργητος και γιατί υπάρχουν ακόμα πολλοί ηλίθιοι, που νομίζουν ότι έχει ελληνική καταγωγή. Μπέζος. Από το μπάζο.


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net