31 Οκτ 2020

Τα καλύτερα έρχονται


Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,

Το γράφω κάπως στο πόδι ως πρόχειρο update. Ποιά δυο κείμενα τη μέρα; Τέσσερα θα γράφω μετά τις εκλογές χαχαχα. Το επόμενο κείμενο, πάντως, σίγουρα θα είναι αμέσως μετά τις εκλογές.

Αν δεν συμβεί τίποτε άλλο, άξιο αναφοράς.

Επίσης, τα φιλιά και την αγάπη μας σε όσους φίλους ή φίλες μας διαβάζουν από τη Σάμο, η οποία ταρακουνήθηκε. Αν κάποια πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά, μπορεί και να μέναμε στο νησί τώρα, αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος. Μαθαίνω, επίσης, για κύμα συμπαράστασης Τούρκων προς τους κατοίκους της Σάμου (και προς τα δυο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους) αλλά και την συμπαράσταση Ελλήνων προς τους κατοίκους της Σμύρνης, που επίσης επλήγη από τον σεισμό θρηνώντας θύματα, αν και νομίζω, όσοι σκέφτονται με το δικό τους μυαλό, έχουν καταλάβει, ποιός ή ποιοί επιδιώκουν συγκρούσεις και έχθρες και ότι οι δυο λαοί μάλλον δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Τέλος πάντων, όσοι διαβάσατε το προηγούμενο κείμενο, ξέρετε για τη δολοφονία του ανθρώπου στη Philadelphia από αστυνομικούς (λέω “δολοφονία”, όπως θα έπρεπε να λέμε, και όχι θάνατος λες και ήταν φυσικό γεγονός).

Οι επόμενες νύχτες θύμισαν εξέγερση, κάτι που οδήγησε και στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην πόλη και την κάθοδο της πολιτειακής αστυνομίας, αλλά και της εθνοφυλακής.

Ένα και μόνο περιστατικό αρκεί, για να αποδείξει, σε τι κατεύθυνση κινούνται εδώ και καιρό τα πράγματα με τις δυνάμεις του νόμου και της τάξης.

Μια μητέρα που επέβαινε στο όχημά της υποχρεώθηκε από αστυνομικούς να σταματήσει, της έσπασαν το παράθυρο, την έβγαλαν έξω και την πλάκωσαν στο ξύλο, ενώ στο πίσω κάθισμα βρισκόταν ο δυο ετών γιος της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έβγαλαν φωτογραφία το παιδί της στην αγκαλιά αστυνομικού, με μια ανακοίνωση του στυλ «σώσαμε το παιδί και το έθνος».

Εντάξει, γνωστή …μαύρη πάνθηρας και antifa η μάνα· στο μεταξύ, καμία σχέση, αφού δεν συμμετείχε καν, από τη δουλειά γυρνούσε. Μόκο οι υπερασπιστές των μπάτσων. Τι να πουν; Ότι κρατούσε μπιμπερό; Δεν συνελήφθη, πάντως, και δεν της αποδόθηκαν κατηγορίες, οπότε καταλαβαίνει κανείς.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα στιγμή ήταν το πλιάτσικο στο Walmart. Αυτό ήταν, η λεγόμενη αναδιανομή πλούτου, μάγκες μου, επ’ ευκαιρία. Εκατοντάδες πολίτες πήραν τα αυτοκίνητά τους και φορτώνανε ότι προλάβαιναν.

Εντάξει, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει, σε τι κατάσταση βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά, μέχρι που λένε κάτι βλακείες για εκτόξευση της οικονομίας στο Q3 (τρίτο τρίμηνο) κατά 33%.

Δεν ανέβηκε 33%. Ανέβηκε 7.4% το οποίο το πολλαπλασιάζουν επί 4, και το αναφέρουν ως αύξηση σε ετήσια βάση ή κάπως έτσι, αν δεν το μεταφράζω σωστά.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η αμερικανική οικονομία ανέβηκε 7.4% αφού είχε βουτήξει 9% στο Q2.

Και επειδή το κουράζουμε, στην εικόνα τα λέει όλα, κανένα από τα τρία τρίμηνα του έτους δεν ήταν καλύτερο από τα δυο προηγούμενα. Για να μην σας βάζω να ψάχνεστε, είναι σχεδόν αδύνατον, το φετινό ΑΕΠ να φτάσει το περσινό έτος.

Δεν είναι μικρή η ύφεση και επειδή μιλάμε για την 1η οικονομία του πλανήτη (που αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 της παγκόσμιας) μάλλον θα έχουμε πολλές αναταράξεις στην πτήση μας.

Επίσης, αυτό που ανακάμπτει δεν είναι συνήθως η οικονομία αλλά η κερδοφορία μερικών μεγάλων εταιρειών. Ούτως ή άλλως, όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια δεν αφορούν εμάς.

Δεν ξέρω, γιατί επιμένουμε, να κοιτάμε τα ΑΕΠ των χωρών μας ή τα …χρηματιστήρια. Κάνουμε λες και μιλάμε για τα λεφτά μας, ενώ είναι κυρίως τα λεφτά «τους».

Και τα οικονομικά των πολιτών όχι μόνο δεν ανακάμπτουν τον τελευταίο καιρό, αλλά μάλλον βαράνε κανονάκι.

Και όποιος έχει μιλήσει με τον περίγυρό του και είδε τις νέες εικόνες πλιάτσικου (φέτος δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ που να μην έχει ζήσει αντίστοιχες στιγμές, εμείς πάντως το ζήσαμε) μάλλον δεν θα σκέφτηκε «τι αλήτες», αλλά πότε θα έχει «εκπτώσεις» και στη δικιά του πόλη.

Και ο Biden αηδίασε κάμποσους, ακόμα, με το διακαή του πόθο να ικανοποιήσει τους ηλίθιους που ψηφίζουν Trump, αφού το μόνο που είχε να πει για τo νέο περιστατικό στη Philadelphia, είναι ότι η βία και το looting δεν αποτελούν λύση ή δικαιολογία. Εκτός αν φοράς στολή, Joe. Αυτό σου ξέφυγε να το αναφέρεις, λίγο πριν αναλάβεις τα ηνία του …κράτους.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν υπάρχει κράτος στις ΗΠΑ. Υπάρχουν μόνο κάτι μπλε τραμπούκοι, που προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, που είναι σκέτη φαρσοκωμωδία.

Δεν ξέρω, πώς αλλιώς να περιγράψω, πολλούς από τους αστυνομικούς.

Τραγικοί και γελοίοι.

Νομίζω, δεν έχουν πάρει πρέφα, τι είναι αυτό που έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα έχουν χαμένα και κάνουν αλλεπάλληλα (πιθανόν μοιραία) λάθη.

Επίσης, ακούγονται πολλά και διάφορα για την Election Night, υπάρχει έντονη κινητικότητα σε πολλά «στρατόπεδα», καθώς είναι δεδομένο, ότι η νύχτα θα είναι μεγάλη, αλλά καλύτερα να περιμένουμε, να δούμε τι θα συμβεί και να μην αναλωθούμε αναπαράγοντας φήμες· ούτως ή άλλως, όλοι ξέρουμε, πως το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Από εκεί και έπειτα, το Portland έκλεισε πάνω από 135 μέρες καθημερινών πορειών, ενώ στο Vancouver (των ΗΠΑ, όχι του Καναδά, στα σύνορα των πολιτειών του Oregon και της Washington, ουσιαστικά είναι προάστιο του Portland) σκοτώθηκε ο 21χρονος Kevin Peterson Jr δεχόμενος πολλαπλούς πυροβολισμούς από αστυνομικούς στην πλάτη.

Υπάρχει και άλλο ένα περιστατικό θανάτου τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της χώρας, που έχει οδηγήσει κοντύτερα στο σημείο βρασμού τις κοινότητες της πόλης και γενικά όλα δείχνουν έτοιμα να εκραγούν από την μια ακτή στην άλλη.

Ο Νοέμβριος δεν αποκλείεται να είναι ο νέος Μάης, καθώς το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτεία είναι τεράστιο.

Ή μπορεί και να μην γίνει τίποτα.

Να πάμε να ψηφίσουμε και να ησυχάσουμε.

Nah.

Της πουτάvας θα γίνει.

Με εκτίμηση,

Άρης

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, από την περασμένη άνοιξη το μυαλό μου έχει καρφωθεί στις εκλογές στις ΗΠΑ. Όχι για το αποτέλεσμα αλλά για αυτό που θα ακολουθήσει. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των ΗΠΑ είναι τεράστια και δεν οφείλονται στον …κορωνοϊό. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα είναι τέτοιες οι εξελίξεις στις ΗΠΑ - και κατά συνέπεια και σε πολλές ακόμα χώρες - που θα ξεχάσουμε και τον κορωνοϊό και τους σεισμούς και όλα. Άρη, αυτός ο χειμώνας μάλλον θα είναι δικός σου. Ετοιμάσου να δώσεις πολύ πόνο. Εσύ θα γράφεις και εγώ θα γίνω χειμερινός κολυμβητής. Αν πάρει φωτιά και η Μεσόγειος, θα είναι ζεστή και η θάλασσα. Να είσαι καλά).


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net