12 Σεπ 2020

Φόρουμ ΔΕΘ: Όπλα αντί κοινωνικής πολιτικής - Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης


Το μόνο απτό που θα περιέχει το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι τα γαλλικά μαχητικά Rafale και η πρόσληψη 10.000 επαγγελματιών οπλιτών στο στρατό. Μειώσεις – κοροϊδία των εισφορών της...


συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Αδειανό για την κοινωνία, που στενάζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία και την εργασία, αναμένεται να είναι το «καλάθι» του πρωθυπουργού, που θα μιλήσει απόψε στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην λεγόμενη «θωράκιση των συνόρων», κάτι που ισοδυναμεί, με την απόφαση της κυβέρνησης να κατευθύνει τεράστιους πόρους στην αγορά ακριβών μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών, στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά, πως «από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα τρίπτυχο που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και του έμψυχου δυναμικού».

Δισεκατομμύρια για αγορές όπλων

Όπως δείχνουν οι πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει, πως θα δαπανηθεί το υπέρογκο ποσό των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να αγοράσει η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, 18 Rafale από τη Γαλλία. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινώσει αγορά φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και άλλα όπλα για τις ένοπλες δυνάμεις.

Αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει τη πρόσληψη ακόμα 10.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), που θα συμπληρώσουν τις ήδη πραγματοποιημένες ή δρομολογημένες 2.000 προσλήψεις.

Όσον αφορά δε την αμυντική βιομηχανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μιλήσει και τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, να εισέλθουν στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες στρατηγικοί επενδυτές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ούτε ευρώ παραπάνω για τους εργαζόμενους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, να επιβεβαιώσει την εμμονή της κυβέρνησής του, να μην στηριχθεί ουσιαστικά η εργασία και τα φτωχά στρώματα, που έχουν υποστεί τεράστιες πληγές από τους χειρισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως ο πρωθυπουργός πρόκειται απλά να επαναλάβει τα προγράμματα «επιδότησης της ανεργίας» που έχουν αποδειχτεί αποτυχημένα, ενώ δεν αναμένεται να ανακοινώσει καμία νέα πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα θα αναφερθεί σε περιορισμένου χρόνου μειώσεις εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, που αναμένεται να κυμαίνονται λίγο πάνω από το 2%. Η κυβέρνηση στοχεύει έτσι να ελαφρύνει κυρίως τους μεγάλους εργοδότες, αλλά και να αποφύγει τη συζήτηση για την ακυρωμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξήσεις – κοροϊδία

Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού προς τους εργαζόμενους είναι, το ότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων μπορεί να δει αύξηση στο μισθό τους «από 8 ευρώ».

Όσον αφορά δε την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θα ανακοινώσει την κατάργησή της για τους φτωχότερους φορολογούμενους, αλλά θα μιλήσει για μείωση, μόνο σε όσους η κυβέρνηση θεωρεί «μεσαίους». Πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα ανακοινωθεί για το 2021 η μείωση της εισφοράς κατά 30% για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με ορισμένους να υπολογίζουν τη μείωση σε κάτι παραπάνω από 5 ευρώ για ετήσια εισοδήματα του κατώτερου κλιμακίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, τέλος, πως θα ανακοινωθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.


ΠΗΓΗ: avgi.gr