13 Αυγ 2020

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ευθύνες στην κακοδιαχείριση της πανδημίας


Γιάννης Νικολόπουλος 
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Ελλάδα, καταγράφηκαν συνολικά και ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και βαρύτητας, 262 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. 


Δια­κό­σιοι εξή­ντα δύο νέοι ασθε­νείς, χωρίς να εξε­τά­ζου­με την ηλι­κία, τα υπο­κεί­με­να νο­σή­μα­τα, τα συμ­πτώ­μα­τα, τη σο­βα­ρό­τη­τα της κα­τά­στα­σης τους. Είναι μα­κράν, οι πε­ρισ­σό­τε­ρες κα­τα­γε­γραμ­μέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις από την επί­ση­μη έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας στην Ελ­λά­δα και την πρώτη δια­πί­στω­ση βα­ριού πε­ρι­στα­τι­κού, στις 26 του Φλε­βά­ρη, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.

Είναι φα­νε­ρό, ότι, πλέον, η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ και ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυ­ριά­κος Κων­στα­ντί­νου Μη­τσο­τά­κης, δεν μπο­ρούν να κρύ­βο­νται πίσω από τις μά­σκες και την ατο­μι­κή ευ­θύ­νη. Και δεν επι­τρέ­πε­ται είτε αυτοί είτε ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας να ρί­χνουν όλες τις ευ­θύ­νες, στους «συ­νω­στι­σμούς», τον «τρόπο δια­σκέ­δα­σης», την «νε­ο­λαία». Δεν είναι θέμα, επί­σης φτη­νής αντι­πο­λί­τευ­σης ή κά­ποιου εί­δους «ανυ­πα­κο­ής από τα πάνω», στην πα­ρού­σα φάση, η διαρ­κής επί­κλη­ση στη συλ­λο­γι­κή συ­νεί­δη­ση και την ατο­μι­κή ευ­θύ­νη, όταν οι κυ­βερ­νή­σεις, σε γε­νι­κές γραμ­μές και σε όλη την υφή­λιο, υπο­λεί­πο­νται κατά πολύ, των διοι­κη­τι­κών και των οι­κο­νο­μι­κών τους ευ­θυ­νών και πρά­ξε­ων.

Λεί­πει πο­λι­τι­κή βού­λη­ση και έχουν εγκα­τα­λει­φθεί τα οι­κο­νο­μι­κά και τα χρη­μα­το­δο­τι­κά ερ­γα­λεία και «όπλα», οι στρα­τη­γι­κοί σχε­δια­σμοί και η απο­φα­σι­στι­κή μέ­ρι­μνα, για να αντι­με­τω­πι­στεί η υγειο­νο­μι­κή κρίση με πλα­τιά, υγειο­νο­μι­κά και επι­στη­μο­νι­κά μέσα και όχι με αστυ­νο­μο­κρα­τία, δια­τα­γές στρα­το­πέ­δου, πρό­στι­μα και κα­τα­διώ­ξεις των ηθών, των εθί­μων ή του τρό­που ζωής, είτε της νε­ο­λαί­ας είτε κά­ποιας ει­δι­κής και εύ­κο­λου στό­χου ομά­δας – θυ­μά­στε, τι έλεγε ο Μη­τσο­τά­κης για τους πρό­σφυ­γες από το Αφ­γα­νι­στάν και το Ιράν; Θυ­μά­στε, πώς αντι­με­τώ­πι­ζαν ορι­σμέ­νοι, τους ομο­φυ­λό­φι­λους κατά το ξέ­σπα­σμα του aids στις αρχές της δε­κα­ε­τί­ας του 1980;

Η Ελ­λά­δα ήταν και στη διάρ­κεια του λο­κντά­ουν και στη μετά το λο­κντά­ουν «όπως να ΄ναι και ότι βρέ­ξει, ας κα­τε­βά­σει» δί­μη­νη υπο­δο­χή στον του­ρι­σμό, εγ­χώ­ριο και εξω­τε­ρι­κό, ου­ρα­γός στα μα­ζι­κά και αντι­προ­σω­πευ­τι­κά τεστ. Ου­ρα­γός. Αυτό πλη­ρώ­νει σή­με­ρα. Με απο­κλει­στι­κή και απα­ρά­γρα­πτη, εγκλη­μα­τι­κή ευ­θύ­νη της κυ­βέρ­νη­σης και του πρω­θυ­πουρ­γού, προ­σω­πι­κά. Δεν υπήρ­ξε κά­ποια πε­ρί­ο­δος «επι­τυ­χί­ας» την πε­ρα­σμέ­νη άνοι­ξη, της πε­τσο-δί­αι­της και κα­τευ­θυ­νό­με­νης πα­ρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης, παρά μόνο μια πε­ρί­ο­δος ανα­βο­λής της εξά­πλω­σης του ιού και κα­τα­γρα­φής των χει­ρό­τε­ρων, πραγ­μα­τι­κών και ουχί στα­τι­στι­κών δε­δο­μέ­νων ως προς τις κοι­νω­νι­κές και υγειο­νο­μι­κές συ­νέ­πειες όπως θα προ­έ­κυ­πταν από τη διά­δο­ση της νόσου covid-19, σε δεύ­τε­ρο και όχι πρώτο χρόνο.  

Η παν­δη­μία δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με πρό­στι­μα, αστυ­νο­μο­κρα­τία και άνω­θεν δια­τα­γές. Στην απει­λή της υγεί­ας, χρειά­ζε­ται επι­στή­μη, εγκυ­ρό­τη­τα, τα­χύ­τη­τα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, διά­θε­ση πόρων, πραγ­μα­τι­κή διοι­κη­τι­κή και κυ­βερ­νη­τι­κή βού­λη­ση για να υπάρ­ξει ένα ορ­γα­νω­μέ­νο δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας (όπως μπο­ρεί να το δια­μορ­φώ­νει στις επι­μέ­ρους ιδιαι­τε­ρό­τη­τες της, κάθε χώρα).

Ο ΠΟΥ, σή­με­ρα κα­ταγ­γέλ­λει τη «νε­ο­λαία» και τα «πάρτι», αλλά σύ­ντο­μα και σύμ­φω­να με όσα έχουν ήδη συμ­βεί, ανα­ρω­τιέ­ται κα­νείς, αν θα κα­ταγ­γέλ­λει και τους… συ­νω­στι­σμούς και τη σκλη­ρή και επί­μο­χθη ερ­γα­σία στα ερ­γο­στά­σια και τις βιο­τε­χνί­ες, τα σφα­γεία και τα ελαιουρ­γεία, που μας εξα­σφα­λί­ζουν τρό­φι­μα, κρέας, γάλα και λα­χα­νι­κά για το κα­θη­με­ρι­νό μας τρα­πέ­ζι.

Στη μισή Ευ­ρώ­πη, από τη Γερ­μα­νία έως την Ισπα­νία και από το Βέλ­γιο έως τον Πο­λύ­γυ­ρο Χαλ­κι­δι­κής και την Κα­βά­λα, η γε­ωρ­γία, η κτη­νο­τρο­φία, η αλιεία και η επε­ξερ­γα­σία και η τυ­πο­ποί­η­ση των τρο­φί­μων, δεν μπο­ρούν να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν με όρους τη­λερ­γα­σί­ας. Και ήδη, έχου­με τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα της εξά­πλω­σης του ιού, ανά­με­σα στους ερ­γά­τες αυ­τούς, με­τα­νά­στες ή ντό­πιους, βιο­μη­χα­νί­ας ή γης.

Τι θα συμ­βεί στον δύ­σκο­λο χει­μώ­να που έρ­χε­ται και ανε­ξάρ­τη­τα από τις ανα­κοι­νώ­σεις ή τις δια­βε­βαιώ­σεις για κά­ποιο εμ­βό­λιο; Ποια προ­λη­πτι­κά και στρα­τη­γι­κά μέτρα έχουν λη­φθεί, ώστε αφε­νός να δια­σφα­λι­στεί η υγεία και η ακε­ραιό­τη­τα των ερ­γα­τών γης και αφε­τέ­ρου, η επάρ­κεια σε τρό­φι­μα και αγαθά για τους κα­τοί­κους των αστι­κών κέ­ντρων και πε­ριο­χών; Πώς θα γίνει η συ­γκο­μι­δή της ελιάς, των εσπε­ρι­δοει­δών, των μήλων και η τυ­πο­ποί­η­ση τους φέτος τον χει­μώ­να στην Ελ­λά­δα; Με ποιους όρους; Με ποια κυ­βερ­νη­τι­κή και ερ­γο­δο­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία και συ­νε­νο­χή; Πώς θα έρ­θουν και πώς θα ερ­γα­στούν επο­χι­κοί ερ­γά­τες από τις υπό­λοι­πες βαλ­κα­νι­κές χώρες, κυ­ρί­ως την Αλ­βα­νία και τη Βουλ­γα­ρία, όπου και εκεί, ο κο­ρω­νο­ϊ­ός σα­ρώ­νει;

Η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη επέ­λε­ξε να κα­θιε­ρώ­σει, κα­τό­πιν εορ­τής, ου­σια­στι­κά όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις «υγειο­νο­μι­κού δια­βα­τη­ρί­ου» για πο­λί­τες, του­ρί­στες και τα­ξι­διώ­τες από πέντε ευ­ρω­παϊ­κές χώρες, την Ισπα­νία, την Τσε­χία, τη Σου­η­δία, το Βέλ­γιο και την Ολ­λαν­δία, προ­κει­μέ­νου αυτοί να μπο­ρούν να ει­σέλ­θουν στην Ελ­λά­δα.

Η από­φα­ση θυ­μί­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρο πα­νι­κό­βλη­τα «αντί­ποι­να» στις αντί­στοι­χες τα­ξι­διω­τι­κές οδη­γί­ες, που εξέ­δω­σαν για την Ελ­λά­δα, χώρες όπως η Κύ­προς, οι ΗΠΑ και η Ιτα­λία. Αυτή τη στιγ­μή, όμως και όπως του­λά­χι­στον υπο­στη­ρί­ζει και ο ΕΟΔΥ, το πρό­βλη­μα της παν­δη­μί­ας στην Ελ­λά­δα είναι κα­ταρ­χάς εσω­τε­ρι­κό και φαί­νε­ται να σχε­τί­ζε­ται με το πή­γαι­νε-έλα πο­λι­τών και εγ­χώ­ριων του­ρι­στών και αδειού­χων, ανά­με­σα στα νησιά του Αι­γαί­ου και το Λε­κα­νο­πέ­διο της Ατ­τι­κής ή τη Χαλ­κι­δι­κή και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, χωρίς κα­νείς να μπο­ρεί αξιό­πι­στα να το απο­δώ­σει είτε στο άνοιγ­μα του του­ρι­σμού προς τις ξένες αγο­ρές της TUI, κυ­ρί­ως, είτε, στην προ­ϋ­πάρ­χου­σα και μη­δέ­πο­τε κα­τα­γε­γραμ­μέ­νη πραγ­μα­τι­κή δια­σπο­ρά του κο­ρω­νοϊ­ού, εντός της χώρας και εν μέσω λο­κντά­ουν.

Και η απο­ρία είναι εύ­λο­γη – από τη στιγ­μή που η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη συ­νε­χί­ζει, να πο­λι­τεύ­ε­ται και να δρα στην υγειο­νο­μι­κή κρίση, με μέτρα αστυ­νο­μι­κής φύσης, γιατί δεν κα­θιε­ρώ­νει και ένα εσω­τε­ρι­κό «υγειο­νο­μι­κό δια­βα­τή­ριο», ει­δι­κά από τη στιγ­μή που επί­κει­ται η κα­θιε­ρω­μέ­νη μα­ζι­κή έξο­δος του Δε­κα­πε­νταύ­γου­στου, στους κα­τοί­κους του Λε­κα­νο­πε­δί­ου ή του πο­λε­ο­δο­μι­κού συ­γκρο­τή­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης;

Η παν­δη­μία εξα­πλώ­νε­ται ανε­ξέ­λεγ­κτη και η κυ­βέρ­νη­ση έχει χάσει εντε­λώς τη μπάλα. Γιατί δεν σπεύ­δει να βάλει προ­ϋ­πο­θέ­σεις αρ­νη­τι­κού τεστ στον ιό και για όσους τα­ξι­δεύ­ουν ή με­τα­κι­νού­νται εντός της Ελ­λά­δας; Γιατί δεν επεί­γε­ται να κάνει μα­ζι­κά τεστ, σε όλες τις πό­λεις και όλα τα «δια­σκε­δα­στι­κά» νησιά της του­ρι­στι­κής προ­σέλ­κυ­σης;

Όλα αυτά, φυ­σι­κά, μικρή ση­μα­σία θα είχαν, αν η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη είχε φρο­ντί­σει να θω­ρα­κί­σει και να ενι­σχύ­σει το Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας και στο κέ­ντρο και στην πε­ρι­φέ­ρεια. Οι δια­δι­κτυα­κές κα­ταγ­γε­λί­ες πέ­φτουν βρο­χη­δόν, για όσα δεν έκανε και όσα δεν σχε­διά­ζει να κάνει, ει­δι­κά στην «κο­ρυ­φή» του συ­στή­μα­τος, τις μο­νά­δες εντα­τι­κής θε­ρα­πεί­ας, και τα «θε­μέ­λιά» του, την πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα υγεί­ας. Είναι ντρο­πή και όνει­δος, αρ­ρω­σταί­νει και εν­δε­χο­μέ­νως και να πε­θά­νει πολύς κό­σμος, τζά­μπα και βε­ρε­σέ. Άδικα.

Κατά την τα­πει­νή μου γνώμη, τα μέχρι στιγ­μής γε­γο­νό­τα στην Ελ­λά­δα ωθούν σε μια πε­ρί­πτω­ση «μι­κρής Φλό­ρι­ντα» εξαι­τί­ας της κυ­βερ­νη­τι­κής απρο­νοη­σί­ας, των υπουρ­γι­κών ανοη­σιών στο θέμα του του­ρι­σμού και τη στα­νι­κή εμ­μο­νή να μην πραγ­μα­το­ποιού­νται μα­ζι­κά τεστ, έγκαι­ρα, προ­λη­πτι­κά και πα­ντού και για όλους. Και σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν μπο­ρού­με να κά­νου­με προ­βλέ­ψεις, για το πού θα φτά­σουν, δη­λα­δή θα ανέ­βουν, οι δεί­κτες ασθε­νών και νε­κρών και για το πόσο θα κρα­τή­σει η όλη κα­τά­στα­ση.

Αυτή τη στιγ­μή, πλη­ρώ­νο­νται όλα τα λάθη, τα εγκλη­μα­τι­κά σφάλ­μα­τα, ο εφη­συ­χα­σμός και οι κα­θη­συ­χα­στι­κές δη­λώ­σεις και δια­βε­βαιώ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης Μη­τσο­τά­κη για τις… επι­τυ­χί­ες της πρώ­της πε­ριό­δου και την… ασφά­λεια προς τους ξέ­νους του­ρί­στες και τα αλ­λο­πρό­σαλ­λα και προ­σβλη­τι­κά, από ένα ση­μείο και έπει­τα, μη­νύ­μα­τα είτε προς τους πα­στω­μέ­νους επι­βά­τες των μέσων μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς, είτε προς τους κα­λε­σμέ­νους των πο­λυ­πλη­θών, πα­τρο­πα­ρά­δο­των γάμων, είτε προς όλους τους εμπλε­κό­με­νους από άποψη τα­ξι­κής με­ρο­λη­ψί­ας, με το ακραία εκ­με­ταλ­λευ­τι­κό και επο­χι­κό «οι­κο­νο­μι­κό θαύμα» του του­ρι­σμού.

Η ίδια η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη έστει­λε, προς πάσα κα­τεύ­θυν­ση και προς κάθε εν­δια­φε­ρό­με­νο, το μή­νυ­μα, ότι με τον κο­ρω­νο­ϊό, η Ελ­λά­δα ξε­μπέρ­δε­ψε και «πέ­τυ­χε» και σή­με­ρα το τί­μη­μα, που πλη­ρώ­νουν, κα­ταρ­χάς οι ασθε­νείς και κα­τό­πιν, οι πολ­λα­πλά πλητ­τό­με­νοι ερ­γα­ζό­με­νοι, είναι βαρύ.

Για να μην τα πο­λυ­λο­γού­με – τεστ πα­ντού και σε όλους, άμεση και γεν­ναία ενί­σχυ­ση του ΕΣΥ, στην κο­ρυ­φή (ΜΕΘ) και στα θε­μέ­λιά του (πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα), δη­μευ­τι­κή φο­ρο­λό­γη­ση του πλού­του για να υπο­στη­ρι­χθούν οι ερ­γα­ζό­με­νοι, ει­σο­δη­μα­τι­κά και κοι­νω­νι­κά. Και πολύ σύ­ντο­μα, τώρα, χθες, οφεί­λει το σύ­νο­λο της Ευ­ρώ­πης και της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, όλες οι αστι­κές κυ­βερ­νή­σεις, να δώ­σουν μια απά­ντη­ση, για το πώς θα προ­στα­τεύ­σουν και πώς θα δια­σφα­λί­σουν την υγεία, για τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας που θα μο­χθή­σει και θα ιδρώ­σει, στη γε­ωρ­γία, την κτη­νο­τρο­φία, τη βιο­μη­χα­νία και την αλιεία, ει­δι­κά για να έχου­με τρό­φι­μα και ενέρ­γεια στα σπί­τια της κα­τα­να­γκα­στι­κής και κα­τα­σκο­πευ­τι­κής τη­λερ­γα­σί­ας ή της πολ­λα­πλα­σια­ζό­με­νης ανερ­γί­ας μας, τον προ­σε­χή, εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο και πε­ρί­πλο­κο, χει­μώ­να.

ΠΗΓΗ: rproject.gr