7 Ιουλ 2020

«Στον δρόμο σπάμε τις απαγορεύσεις»: Πορεία απέναντι στο νομοσχέδιο ποινικοποίησης των συγκεντρώσεων


Πλήθος κόσμου βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με το οποίο επί της ουσίας ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις. «Στο εξής κάθε κυβέρνηση θα...


μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα.

Με κεντρικό σύνθημα «οι απαγορεύσεις τσακίζονται στον δρόμο» χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, με το οποίο «ποινικοποιούνται» οι διαδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις μια μέρα πριν, οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και η προσπάθεια να επιτευχθεί η στήριξη του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων φαίνεται να ανάγκασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σε υποχωρήσεις, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση του ιδιωνύμου για όποιον συμμετέχει σε «απαγορευμένη» κινητοποίηση.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο νομοσχέδιο παραμένει ο ρόλος του «οργανωτή» που αναλαμβάνει και αστικές ευθύνες σε περίπτωση επεισοδίων, η υποχρέωση για τη λήψη άδειας από τις αστυνομικές αρχές για οποιαδήποτε κινητοποίηση, αλλά και οι ασάφειες υπό τις οποίες η αστυνομία μπορεί να ζητήσει πλέον, από τον αρμόδιο δικαστικό, την απαγόρευση μιας κινητοποίησης.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται η «Διεύθυνση Πρόληψης Βίας» στην ΕΛ.ΑΣ, ένα τμήμα που μεταξύ άλλων (ενδοοικογενειακή, έμφυλη βία κλπ) θα ασχολείται και με το «πρόβλημα» της «ριζοσπαστικοποίησης».










ΠΗΓΗ: thepressproject.gr