28 Ιουν 2020

Ισχυρή δημοκρατική απάντηση στον κατήφορο της Δεξιάς


Γιάννης Α. Μυλόπουλος

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία, με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και θεσμικά προβλήματα δημοκρατίας. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε επιτυχώς τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και την έβαλε σε δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας.

Η κυβέρνηση της Δεξιάς κέρδισε τις εκλογές του 2019 και μας επανέφερε, για τρίτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, (κυβερνήσεις Καραμανλή - Σαμαρά - Μητσοτάκη), σε ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία και έρθει το lock down.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, οι επιλογές και οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν τους δημοκρατικούς θεσμούς σε κρίση, την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε φτώχεια, ανεργία και παρακμή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια σκληρή και ακραία Δεξιά που έχει 3 αποστολές στην πολιτική της ατζέντα:

1. Να ελέγξει τους πυλώνες της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα να χειραγωγήσει την ελεύθερη Ενημέρωση και να καθυποτάξει την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ενισχυθεί πολιτικά και να διασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία.

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ είναι βαρύ πλήγμα για τη Δημοκρατία, γιατί πλήττεται η ελευθεροτυπία και χάνεται η άμεση και ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στο αγαθό της ενημέρωσης, με τη διαμεσολάβηση ενδιάμεσων και ελεγχόμενων από τη Δεξιά μέσων που αντί να ενημερώνουν, προπαγανδίζουν την κυβερνητική πολιτική. Η αδιαφανής αξιοποίηση 20 εκατομμυρίων Ευρώ από τα δημόσια ταμεία για να εξαγοραστούν ΜΜΕ και συνειδήσεις δημοσιογράφων, επιβεβαιώνει τα σχέδια της κυβέρνησης της Δεξιάς, που διαμορφώνει στο πεδίο της ενημέρωσης ολοκληρωτικές συνθήκες προπαγάνδας στα πρότυπα της Βόρειας Κορέας.

Ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και η αξιοποίησή της για ιδιοτελείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες από πλευράς ΝΔ από την άλλη είναι ένα ακόμη πολύ σοβαρό πλήγμα για τη Δημοκρατία. Το σκάνδαλο NOVARTIS που το μετέτρεψαν σε σκευωρία, η συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου διαφθοράς και η δίωξη όσων το αποκάλυψαν, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι θεσμοί των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο την ύπαρξη σκανδάλου στο οποίο δωροδοκούνταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την περίοδο 2012-2015, είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας αντιδημοκρατικής προσπάθειας ελέγχου και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. 

2. Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης της Δεξιάς είναι να ανακατανείμει το πεδίο της οικονομίας υπέρ μιας ολιγαρχίας του πλούτου την οποία εκπροσωπεί και η οποία θα είναι η μόνη, που θα ευνοηθεί στο τέλος, από την κρίση που προκαλεί η πανδημία και από τα ημίμετρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.  

3. Η τρίτη αποστολή της κυβέρνησης της Δεξιάς είναι να ολοκληρώσει το νεοφιλελεύθερο έργο των μνημονίων, ιδιωτικοποιώντας δημόσιες δομές και δημόσιο πλούτο, εκχωρώντας δημόσια αγαθά και δημόσια γη σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καθώς και καταργώντας εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με δεδομένες τις πολιτικές συνθήκες, αποτελεί σήμερα και για μια ακόμη φορά τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού.
Τη μόνη ελπίδα του φτωχού και μέσου ανθρώπου που αισθάνεται οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια και βλέπει τα δημοκρατικά του δικαιώματα να υπονομεύονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί όμως σήμερα και τη μόνη εγγύηση για την αποκατάσταση των θεσμών και της Δημοκρατίας.

Από τη δική του στάση και τις δικές του πολιτικές παρεμβάσεις, που θα τον οδηγήσουν και πάλι στην κυβέρνηση, θα κριθεί η πορεία των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και της ανάπτυξης που βρίσκεται σε παρατεταμένη καταστολή και της οικονομίας που βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες απειλές.

Χρειάζεται, λοιπόν, σήμερα πολιτική ανασύνταξη και ενότητα της Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση όχι μόνο της απόκρουσης των σχεδίων της Δεξιάς και της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και των δημοκρατικών δικαιωμάτων που κινδυνεύουν, αλλά και στην κατεύθυνση της χάραξης μιας νέας πολιτικής πορείας βάσει ενός νέου σχεδιασμού προς την Ανάπτυξη, την Ευημερία, την Πρόοδο και τη Δημοκρατία.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί γρήγορα, να κυβερνήσει και πάλι, καθώς η χώρα για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια οδηγείται με ευθύνη της Δεξιάς σε βαθιά οικονομική κρίση και σε βαθιά κρίση δημοκρατικών θεσμών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και στον Αλέξη Τσίπρα πέφτει για μια ακόμη φορά ο κλήρος, να οδηγήσουν την Ελλάδα σε δρόμους Ανάπτυξης και Δημοκρατίας, μετά από τα τραύματα που αφήνει η λαίλαπα της Δεξιάς.

Από το αίσθημα ευθύνης, τη σοβαρότητα, το πολιτικό πρόγραμμα, την πολιτική δράση, την αντοχή στις πιέσεις και την πειστικότητα των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που με την προσθήκη του όρου της Προοδευτικής Συμμαχίας σήμερα διευρύνεται πολιτικά και κοινωνικά, θα κριθεί και πάλι το μεγάλο στοίχημα της Αλλαγής, από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας.



ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Jenny΄s world