25 Ιουν 2020

Τι θα ισχύσει για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό – Νέα εγκύκλιος


Τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουρισμό περιγράφει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δίνονται διευκρινίσεις για την ΚΥΑ σχετικά με την ενίσχυση των εποχικά εργαζόμενων.


Κατά την εγκύκλιο, οι εργοδότες – επιχειρήσεις υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολούσαν και πέρυσι. 
Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρίες τουριστικών λεωφορείων.

Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν έως τον Σεπτέμβριο, μπορούν να βάλουν σε αναστολή μέρος ή όλους τους εργαζόμενούς τους από την ημερομηνία επαναπρόσληψης και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ.

Στην περίπτωση που επιχειρήσεις θέσουν σε διαθεσιμότητα μέρος ή το σύνολο των εργαζόμενων, δεν μπορούν να κάνουν απολύσεις από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Κι αν κάποιος εργοδότης καταγγείλει κάποια σύμβαση σε αυτό το διάστημα, αυτή θα είναι άκυρη.

Στην περίπτωση που ένα ξενοδοχείο ανοίξει στο τέλος Ιουνίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως την προηγούμενη του ανοίγματος της επιχείρησης, ώστε να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί από τα 534 ευρώ.

Αν οι τουριστικές επιχειρήσεις που ανοίξουν αποφασίσουν να κλείσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ από την ημέρα της οριστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.