5 Ιουν 2020

Οι «ύποπτοι» καλούν Σαμαρά στην Προανακριτική


Με την προσέλευση των προσώπων που η πλειοψηφία καλεί ως "υπόπτους", στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, συνεδρίασε  την Πέμπτη η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis. Εκτός από το...


Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τα μη πολιτικά πρόσωπα που κλήθηκαν είναι ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και ο συνεργάτης του Αλέξανδρος Τάρκας καθώς και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.
Αιτήθηκαν  προθεσμία προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο υλικό ενώ σχεδόν όλοι ζήτησαν να κληθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς εμπλέκεται στις υπό εξέταση υποθέσεις, ειδικότερα με τον Σ. Μιωνή, στις καταθέσεις του οποίου βασίστηκε, εν μέρει, η διεύρυνση του κατηγορητηρίου. 
Εντύπωση προκαλεί ότι τους δόθηκαν δεκάδες ως και εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες δικογραφίας για να μελετήσουν, αλλά καλούνται σε 15 με 20 μέρες να καταθέσουν αν και όλοι ζήτησαν τουλάχιστον ένα μήνα, κάτι που προκάλεσε σχόλια για "παρωδία" της διαδικασίας. Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας καλούνται εκ νέου σε κατάθεση ο Δ. Παπαγγελόπουλος στις 15/6, ο Γιάννης Φιλιππάκης, στις 18/6, ο Αλέξανδρος Τάρκας στις 23/6 και η Γιάννα Παπαδάκου στις 24/6.


ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη η κλήση μη πολιτικών προσώπων

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "πολιτικά και νομικά απαράδεκτη" την κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων σε αυτή τη φάση της Προανακριτικής καθώς τίθεται σοβαρή νομική παρεκτροπή. Όπως υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας "Σε  αυτή την φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα γιατί δεν καλούνται εγκύρως. "Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετεχόντων μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει" φέρεται ότι ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία αρνείται διαρκώς τους μάρτυρες που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους Δικαστικούς. Μάλιστα ο Σπύρος Λάππας επαναδιατύπωσε το αίτημα για κλήση του πρώην Πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η άρνηση αποτελεί απόδειξη ότι δεν απασχολεί η αλήθεια τη ΝΔ. 

Κατ'αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά ζητά ο Παπαγγελόπουλος

Πρώτος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνοδευόμενος από το συνήγορό του Δημήτρη Τσοβόλα, που ζήτησαν προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να λάβουν γνώση των στοιχείων και των καταθέσεων,  υλικό περίπου  200.000 σελίδων, που θα λάβουν ψηφιοποιημένα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Ο πρώην Αν. Υπουργός ζήτησε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον "μηνυτή του" πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.  Παράλληλα κατέθεσε λίστα με προτεινόμενους μάρτυρες: Τους εισαγγελείς Ευάγγελο Ιωαννίδη, Ηλία Ζαγοραίο, Ιωάννη Μωραϊτάκη, τους προϊσταμένους Πρωτοδικών Αθηνών Ελευθέριο Γεωργίλη, Σπυρίδονα Γεωργουλέα, τους Προϊσταμένους του Εφετείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο και Θεόδωρο Κανελόπουλο, την Οικονομική Εισαγγελέα Μαριάννα Ψαρουδάκη.   Επίσης ζήτησε να κληθούν ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου, η πρώην Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. 

Δ. Τσοβόλας : "Είχα 20 χρόνια να έρθω εδώ. Οι εποχές άλλαξαν, ήταν δυσάρεστες .Για αυτό έχω πολλά χρόνια να πατήσω, Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυροτήτων. Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία. Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θελουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θελουμε να σεβαστούμε την διαδικασία. Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου"

Δ. Παπαγγελοπουλος: "Είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε τότε μάρτυρες που προτείνω. Αν δεν γίνει, θα έχετε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας"

Γιάννα Παπαδάκου: Από εδώ παρέλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες και ξέπλυμα χρήματος

Ο Δημήτρης Τσοβόλας εκπροσωπεί επίσης ο συνήγορος τη Δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, που εμφανίστηκε στην Επιτροπή, υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, εναντίον της κλήσης της, κάτι που φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία.  Η δημοσιογράφος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή:"Δεν αποδέχομαι την ιδιότητα της ύποπτης, Εκφράζω την δυσάρεστη έκπληξη μου, όπως το έκανε χθες με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ. Από εδώ παρέλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες , για ξέπλυμα χρήματος. Εγώ θέλω να έρθω στην Επιτροπή για τη αλήθεια και μόνον αυτή.  Το οφείλω στον εαυτό μου, για να τον υπερασπιστώ απέναντι σε μια εισαγγελέα που με έχει συκοφαντήσει και την έχω μηνύσει. Απέναντι στον κ. Μιωνη και τον οποίο επίσης έχω μηνύσει για απάτη επί δικαστηριω"



Παράλληλα άφησε  και έναν υπαινιγμό για τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. "Έχω μια μεγάλη απορία. Πως καταφέρατε να βρείτε τόσο εύκολα τον κ, Μιωνη. Καθε φορά που ήθελα να του επιδωσω μια μήνυση, δεν τον έβρισκα. Όπως σημείωσε η Γιάννα Παπαδάκου, "Δεν θα πω κάτι για το οποίο δεν θα προσκομίσω αποδεικτικά στοιχεία. Η αλήθεια ό,τι και να γίνει, θα βγεί. Ακόμη και σε εφημερίδα τοίχου". Tην ώρα που η Γιάννα Παπαδάκου παραλάμβανε το στικάκι με τη δικογραφία από τον Πρόεδρο της Επιτροπής ρώτησε πόσες σελίδες είναι για να πάρει την απάντηση πως πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες. "Λοιπόν επειδή εγώ δεν είμαι διάνοια όπως η Τσατσανη ζητώ το λιγότερο ένα μήνα. Η Τσατσανη διάβασε τη δικογραφία χιλιάδων σελιδων του Βγενοπουλου και την αρχειοθετησε σε 72 ώρες"

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε τη διαδικασία παρωδία. " Είναι άκυρη εξ ολοκλήρου η διαδικασία, είναι σαφέστατη πολιτική δίωξη. Ντροπή. Ποια είναι η πράξη, το κατηγορητήριο για το οποίο καλείται να απολογηθεί;" Η πλευρά της Γιάννας Παπαδάκου προτείνει ως μάρτυρες τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο και Χρήστο Ντζούρα, τον whistleblower, πρώην υπάλληλο της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί καθώς και την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που σχετίζονται με την υπόθεση της "Λίστας Λαγκάρντ".

Φιλιππάκης: "Καλούμε Σαμαρά, Μιωνή, Λιβανό και εισαγγελείς διαφθοράς"

Στη συνέχεια στην Προανακριτική εμφανίστηκε ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο οποίος έχει κοινό συνήγορο με τον Αλέξανδρο Τάρκα ενώ τα αιτήματα είναι κοινά. Σύμφωνα με τις απόψεις της πλευράς Φιλιππάκη, η κλήση του παραβιάζει το άρθρο 86 του Συντάγματος για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον κανονισμό της Βουλής καθώς η Επιτροπή δεν μπορεί να καλέσει μάρτυρες ως υπόπτους σε ανωμοτί κατάθεση. 

"Κάθ υπέρβαση της εξουσίας της, η Επιτροπή καλεί τον κ.Φιλιππακη ως ύποπτο. Εμείς θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας. Ακριβώς γιατί δεν θελουμε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία με ακυρότητες. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κ, Μιωνή είναι συκοφάντης και σκευωρός. Αλλά αυτό κινδυνεύει από τη διαδικασία. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να θωρακιστεί η διαδικασία από ακυρότητες. Και αυτό διασφαλίζεται μόνον αν κληθεί ως μάρτυρας. Υποχρεούστε να κληθεί ο κ. Φιλιππάκης ως μάρτυρας, αλλιώς πρόκειται για στέρηση φυσικού δικαστή και αρνησιδικία."

Η πλευρά του εκδότη καλεί τους τρεις εισαγγελείς διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργο Καλούδη, Χρήστο Ντζούρα. Μάλιστα, ο Γιάννης Φιλιππάκης καλεί ως μάρτυρα τον Αντώνη Σαμαρά καθώς είναι αδελφικός φίλος του Αλέξανδρου Τάρκα και γιατί στις 11/12/2012 στις 18.40 είχε γίνει συνάντηση μεταξύ Σαμαρά-Φιλιππάκη-Τάρκα με σκοπό να πειστεί και να μην γράφονται υποθέσεις του Σάμπυ Μιωνή στην εφημερίδα Δημοκρατία.  Επίσης καλεί το Σάμπυ Μιωνή για συμπληρωματική εξέταση. 

"Αν κληθεί ο Μιωνή, θα αρρωτήσει ο Πλεύρης"

"Αν κληθεί και πάλι ο Μιωνής, βλέπω να "αρρωσταίνει" και πάλι ο κ. Πλευρης" σχολίασε δηκτικά ο Σπύρος Λάππας θυμίζονται ότι στην πρώτη του κατάθεση απείχε ο Θάνος Πλεύρης της ΝΔ.

Μάλιστα, η πλειοψηφία δέχτηκε και δεύτερο σκωπτικο σχόλιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο βουλευτής Υψηλάνης έθεσε θέμα διαδικασίας επειδή τοποθετήθηκε ο συνήγορος με τη βουλευτή Δώρα Αυγέρη να απαντά "Μιας και μιλάτε  για διαδικασίες κύριε Υψηλάντη εδω δεν έχουμε κάλπη για να ανοίξει! Να μην ανησυχείτε", θυμίζοντας ότι ο βουλευτής της ΝΔ ήταν Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου όταν άνοιξε η κάλπη για να διορθώσει την ψήφο του ο Λ. Καλογιάννης. 


tvxs.gr