28 Μαΐ 2020

Τα εν Οίκω στο Δήμο - Της Τζένης Σουκαρά



-Η ζωή προχωρά με ή χωρίς κορωνοιό.. Και μας θέλει ρεαλιστές. Οι παραδοσιακοί προορισμοί της Πελοποννήσου ετοιμάζονται
για το πιο περίεργο καλοκαίρι.  Άκουσα πως και η πρωτεύουσα Κόρινθος επιθυμεί να είναι φέτος "προορισμός". 


Αναρωτήθηκα, τι κοσμογονικό συνετελέσθη και απέκτησε η πόλη αυτή την φιλοδοξία χωρίς να κάνει τίποτα. 
Την φιλοδοξία την κατανοώ, το μακρόπνοο στόχο τον αντιλαμβάνομαι, αλλά το να γίνει προορισμός η Κόρινθος  σε λίγες ημέρες ούτε το τζίνι δεν θα μας έκανε την χάρη.
Κατανοώ πως πήρανε τα πάνω τους  ,οι του Μεγάρου, με τις καθαρές  παραλίες , τις νέες ντουζιέρες και τον ναυαγοσώστη που αυτή τη στιγμή γυμνάζεται μέχρι να κάνει το ντεμπούτο του. 
Κατανοώ πως ασπρίστηκαν τα πρεβάζια , κουρεύτηκαν οι θάμνοι, μπήκε σεμέν και ανθοδοχείο μέχρι και στην Ιερατική. Μέχρι εκεί. 
Διότι τίποτα άλλο δεν συνετελέσθη για να βαπτιστεί αυτή η πόλη προορισμός.

Ποιος στ'  αλήθεια πιστεύει πως ένα βίντεο διαφημιστικό, το οποίο αλήθεια θα δείχνει τι - αναρωτιέμαι-  από την Κόρινθο, είναι ικανό να προσελκύσει επισκέπτες που θα την αναδείξει ως προορισμό. Έτσι χτίζεται το τουριστικό προφίλ μιας πόλης;
Εδώ δεν έχει αξιοποιηθεί όπως πρέπει η Αρχαία Κόρινθος, που έρχονται οι τουρίστες από μόνοι τους, αλλά τι να σου κάνει το χωριό; Μια αυλή είναι, τους κερνά καφέ και γλυκό του κουταλιού και τους αποχαιρετά με συνοπτικές διαδικασίες.
Πώς θα γίνει προορισμός φέτος η Κόρινθος;Τι συνετελέσθη;  
Αλλά και πες πως έρχονται για να μην είμαι και δύσπιστη,ποια η υπόσταση αυτής της πόλης που επιθυμεί να γίνει σήμερα και προορισμός, αφού ούτε καταλύματα δεν υπάρχουν να φιλοξενήσουν τουρίστες. 

Ας αφήσουμε λοιπόν τους "προορισμούς" για φέτος επειδή καθαρίστηκαν τα Καλάμια  και ας κάνουμε στόχο ένα και μοναδικό: H πόλη μας να γίνει ανθρώπινη και φιλόξενη για τους κατοίκους της αυτό το καλοκαίρι. 
Απλά , συνετά και ξεκάθαρα. 
Τα υπόλοιπα μου θυμίζουν εκείνα τα απερίγραπτα του  παρελθόντος μετά την εγκατάσταση των κάκιστων απομιμήσεων των αγαλμάτων στο κέντρο της πόλης , που οι εμπνευστές της αγοράς τους  άκουγαν κιόλας  τα φλας των τουριστών γι αυτή τους την "αισθητική παρέμβαση".   Όχι άλλες τέτοιες στιγμές, παράκληση θερμή.