1 Μαΐ 2020

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τα μέτρα Μαϊου


Τις επτά βασικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση και τον Μάιο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών....


 Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως τελικά να παρουσιάσει αναλυτικά ποιο θα είναι το σχέδιο της κυβέρνησης μετά το τέλος της τρίμηνης παράτασης για την προστασία της.

Απαριθμώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, δήλωσε πως επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυοδοτικοί μηχανισμοί, επιδοτήσεις επιτοκίου και κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Μιλώντας για τα μέτρα του Μαΐου, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί πάνω στους ίδιους άξονες και ανέφερε τα εξης:

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.
Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους.
Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
 Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.
Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. 

Ωστόσο, ούτε ο κ. Σταϊκούρας, ούτε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισαν σε τι ποσοστό θα αναπληρωθούν οι απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων. 
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες το εν λόγω ποσοστό θα κινηθεί στο 40% με 60%.
Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα. Και σε αυτό δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το ποιες θα είναι αυτές οι «στοχευμένες πολιτικές».
Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020. 
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε το νέο πλαίσιο που θα ισχύει μετά την τρίμηνη παράταση και μένει να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα συμβεί. 
Μίλησε απλώς για ένα πρόγραμμα υποστήριξης, που το Κράτος θα επιδοτεί για ορισμένο χρόνο τους δανειολήπτες που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί από την κρίση του κοροναϊού, προαναγγέλλοντας έμμεσα την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά το νέο σχέδιο, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, κάτι που είχε επιβεβαιώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος.


Σε αυτό το σημείο, δηλαδή στην προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «η κουλτούρα πληρωμών θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί». 
Σημείωσε ωστόσο πως εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι δυνητικοί δικαιούχοι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης, καθώς και τη νέα οικονομική πραγματικότητα, η Κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην δρομολογούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, μέχρι τέλος Ιουλίου. 
Περιγράφοντας το νέο σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, είπε πως θα ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, θα υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ενώ ταυτόχρονα θα καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών και θα αποτρέπεται η εκμετάλλευση από στρατηγικούς κακοπληρωτές. 
Είπε ακόμη πως θα περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων και θα ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.