16 Μαρ 2020

Ο ιός της σπέκουλας


H αντιπολίτευση φρόντισε να παράσχει πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας του κοροναϊού και τα σημαντικά διαχειριστικά λάθη, που έχουν μετατρέψει σε υγειονομικές «βόμβες» νοσοκομεία της χώρας, όπως τονίζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Αντίθετα η ΝΔ, όπως είχε πράξει και ως αντιπολίτευση σε κρίσιμες στιγμές, έτσι και ως κυβέρνηση, με την συμβολή των ΜΜΕ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις κρίσιμες στιγμές. 

Όταν ξέσπασε η επιδημία, ο υπουργός Υγείας και ο αρμόδιος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ισχυρίζονταν ότι δεν θα απασχολήσει την Ελλάδα, καθώς η χώρα είναι «απολύτως θωρακισμένη» και «σε απόλυτη ετοιμότητα», ενώ διαβεβαίωναν, πως πρόκειται για «μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα».  Και ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ παρέμενε άφαντος παρά τα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση των κρουσμάτων και τις καταγγελίες των νοσοκομειακών, αποφάσισε να επανεμφανιστεί με ένα lifestyle βίντεο με τη σύζυγό του να τηγανίζει αυγά. Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας, που έλεγε πως «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα», έφτασε να κάνει δραματικά διαγγέλματα και να εκλιπαρεί γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ, παρότι στη σχετική προκήρυξη δεν προβλέπεται ούτε μια θέση για γιατρό, με τους νοσοκομειακούς να μιλούν για εμπαιγμό!

Οι ανεπάρκειες, τα λάθη και οι καθυστερήσεις συνέβαλαν στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ η έλλειψη παρέμβασης είναι τέτοια, που οι τοπικές αρχές ζητούν να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο ΕΟΔΥ και αναγκάζονται να προχωρούν μόνοι τους σε μέτρα, όπως την ακύρωση των λαϊκών αγορών, που το έχει παραλείψει η κυβέρνηση. Τέλος, η τραγική εικόνα με χιλιάδες πιστούς στις Εκκλησίες για άλλη μια Κυριακή και αρκετούς να κοινωνούν, υπενθυμίζουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και ιεραρχίας, που πρόσφατα έκαναν μικροκομματική σπέκουλα, αλλά τώρα ρίχνουν ο ένας στον άλλο το «μπαλάκι» για την αυτονόητη απαγόρευση, δείχνοντας ασυγχώρητη ανευθυνότητα. 

Στον αντίποδα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως δείγμα πυγμής, ότι κλείνει τα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ είναι γνωστό, ότι αυτό το έχουν ήδη αποφασίσει οι γειτονικές χώρες. Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε, μόλις χτες, την αναστολή της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης με την Ιταλία. Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε και η ενέργεια της συζύγου του Πρωθυπουργού να απευθύνει κάλεσμα για αντιγραφή της πρωτοβουλίας πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να χειροκροτήσουν από μπαλκόνια γιατρούς και νοσηλευτές για την υπερ-προσπάθειά τους. Κίνηση που έχει αξία, όταν οι πολίτες κινητοποιούνται από κάτω, αλλά δείχνει ιδιοτέλεια, όταν το προτείνει η σύζυγος του Πρωθυπουργού. «Κυρία Μαρέβα, μην με χειροκροτήσετε. Δεν σας το επιτρέπω», έγραψε γιατρός του Κρατικού Νικαίας, υπενθυμίζοντας τα έργα και τα σχέδια της ΝΔ για διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. 

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί, τι θα συνέβαινε σήμερα, αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι, αλλά προέχει η αντιμετώπιση της επιδημίας, που έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία του πληθυσμού, η σωστή ενημέρωση και η επισήμανση των λαθών, ώστε να διορθωθούν άμεσα και να αποφύγουμε τα χειρότερα. 
Θα περίμενε κανείς, ότι η ΝΔ θα εκτιμούσε τη στάση ευθύνης των υπολοίπων, όμως ακόμη και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή επιδίδεται σε επικοινωνιακή διαχείριση και πολιτικά παιχνίδια. Ωστόσο η πανδημία απεχθάνεται τα «παπαγαλάκια».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr