20 Ιαν 2020

«Άκρως εντυπωσιακά» και παραπλανητικά!


Tου Χαράλαμπου Κασίμη 
Πρώην γ.γ. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να κομπάζει, ότι μέσα στους πέντε μήνες της παρουσίας της στο Υπουργείο...


επιτελεί έργο ιστορικό.


Δυσκολεύτηκε βέβαια να δώσει απαντήσεις, όταν βομβαρδίστηκε από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή πριν από μια εβδομάδα, αλλά η αλαζονεία της δεν λέει να κοπάσει. Συνεχίζει να διαδίδει ‘ψευδείς ειδήσεις’ και να σφετερίζεται το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με Δελτίο Τύπου από το ΥΠΑΑΤ προ ημερών δηλώνει ότι έχει «άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα» στην απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ότι απορρόφησε 620 εκατ. το 2019 φτάνοντας την απορρόφηση στο 50.55% και καλύπτοντας τους στόχους του ΕΣΠΑ για το 2019 αλλά και το 2020. Όλα αυτά μέσα σε πέντε μήνες, κι ας μην ήξερε «τίποτα από αγροτικά» όπως δήλωνε ο υπουργός κατά την παραλαβή του υπουργείου.

Ας δούμε πως είναι τα πράγματα όμως, γιατί καλά τα επικοινωνιακά αλλά σκοντάφτουν στην πραγματικότητα:
Πρώτον, αποκρύπτει το Δελτίο Τύπου ότι την προηγούμενη χρονιά (τότε που κινδυνολογούσαν ότι χάνονταν πόροι και ότι η απορρόφηση είχε πατώσει), η απορρόφηση ήταν 680 εκατ. και το ποσοστό απορρόφησης είχε ήδη φτάσει στο 43%.

Δεύτερον, κάθε χρόνο υποβάλλεται στο Υπ. Ανάπτυξης η προβλεπόμενη απορρόφηση και αυτή, του 2019, είχε προβλεφθεί από την δική μας κυβέρνηση ότι πρόκειται να ξεπεράσει τα 600 εκατ.

Τρίτον, η απορρόφηση ενισχύεται πάντα προς το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτό ο ισχυρισμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ότι μέσα σε πέντε μήνες πρόσθεσε στην απορρόφηση 7 ποσοστιαίες μονάδες, στερείται σοβαρότητας και αποτελεί άλλη μία επικοινωνιακή φωτοβολίδα. Είναι εύκολο να καταλάβει ο κάθε καλόπιστος πολίτης, ότι αυτή η απορρόφηση είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, και ολοκληρώθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στους περασμένους πέντε μήνες.

Τέταρτον, οι στόχοι πληρωμών για το 2019 που διεκδικούν για τον εαυτό τους είχαν ήδη καλυφθεί από το 2018 όπως επίσης και ένα μέρος του 2020 και αυτά είχαν ανακοινωθεί και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ τον Ιούνιο 2019 από την δική μας κυβέρνηση.

Πέμπτον, η απορρόφηση των 520 εκατ. τους περασμένους πέντε μήνες, που διεκδικεί ως επιτυχία της η κυβέρνηση, προκύπτει από το γεγονός ότι η εξισωτική αποζημίωση των 250 εκατ. περίπου πληρώνεται όπως πάντα τον Δεκέμβριο, τα γεωργοπεριβαλλοντικά και η βιολογική που πλησιάζουν τα 200 εκατ., πληρώνονται μετά το πρώτο εξάμηνο, η προκαταβολή των 30 εκατ. στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα δινόταν ούτως ή άλλως μετά το πέρας της αξιολόγησης και των εντάξεων, η πρόωρη συνταξιοδότηση των περίπου 25 εκατ. ήταν γνωστή πληρωμή όπως γίνεται κάθε χρόνο και οι υπόλοιπες πληρωμές είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις σε άλλα μέτρα. Κάντε την πρόσθεση και θα φτάσετε κι εσείς στο «άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα».

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται αναλυτικά στο Υπόμνημα Ενημέρωσης του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων που υπεβλήθη σε όλη τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στις 17/7/2019, κι όπου, στη σελίδα 3, σημειώνεται:
«Απορρόφηση των πόρων του ΠΑΑ που ξεπερνάει το 43%, με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, επίδοση εξαιρετικά υψηλή παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες των προηγούμενων ετών αλλά και την καθυστέρηση έγκρισης του ΠΑΑ κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών-μελών.

Με την εξαιρετική πρόοδο σε επίπεδο ενεργοποίησης και απορρόφησης πόρων, το ΠΑΑ:
 Υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ για όλα τα έτη εφαρμογής του από το 2016 έως και το 2018, συνεισφέροντας κατ’ έτος με το μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης πόρων στο ΠΔΕ και κατ’ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα μεταξύ των 20 επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
 Παραμένει σταθερά στον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών-μελών. Μάλιστα το 2017 ήταν δεύτερο ως προς το ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ μετά τη Γαλλία.
 Υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3 (το στόχο πληρωμών που θέτει η ΕΕ) για κάθε έτος εφαρμογής του και μάλιστα ο στόχος πληρωμών για το τρέχον έτος 2019 έχει καλυφθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους 2018, ενώ έχει ήδη καλυφθεί και μεγάλο μέρος της υποχρέωσης πληρωμών και για το έτος 2020.
 Εκπλήρωσε με επιτυχία τους στόχους του πλαισίου επίδοσης στο τέλος του 2018, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων ύψους 253 εκ. € από το αποθεματικό επίδοσης που προβλέπεται από την ΕΕ και έχει ήδη ενσωματώσει στον προγραμματισμό του, στη βάση των πρώτων αποτελεσμάτων υλοποίησης των ΠΑΑ των 28 κρατών-μελών, μια επιτυχία πολύ σημαντική αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες στις οποίες κάτι τέτοιο επετεύχθη.»

Επομένως ενώ γνώριζαν, παραπλανούν την κοινή γνώμη.