4 Σεπ 2019

Καμία αντίδραση των «γαλάζιων» θεσμικών για τη νέα Μόρια που στήνεται στην Κόρινθο- Της Τζένης Σουκαρά

Δεν καταφέραμε τελικώς να αλλάξουμε την απόφαση του υπουργού, είπε ο Βασίλης Νανόπουλος , αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ..

600 μετανάστες έρχονται λοιπόν απο την Λέσβο, προερχόμενοι απο το Αφγανιστάν, σε μια δομή ανοιχτή , σε ενα Κέντρο Υποδοχής ανοιχτό, στο γήπεδο του στρατοπέδου , σε μια δομή που θα υποδέχεται συνεχώς πρόσφυγες μe την μορφή transit.
Όλα αυτά βεβαίως είχαν προαποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς .Και η υπόθεση θυμίζει τον Αύγουστο του 2012.Τυχαίο;
Κυβέρνηση ΝΔ είχαμε και τότε, φρεσκοεκλεγμένη, που άνοιξε μέσα σε ένα βράδυτο Κλειστό Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών στο στρατόπεδο Καλογερογιάννη, χωρίς καμία διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία.
Και τότε κάποιοι γνώριζαν. Άλλοι έκαναν διαβουλευσεις και κοστολογούσαν τα οφέλη.. Τα ίδια και τώρα.
Έβαλαν ενέχυρο την σταθερότητα και την ασφάλεια της κοινωνία για το προσωπικό τους κέρδος.
Τότε υπουργός ήταν ο κ. Δένδιας. Τώρα , μετά απο 7 ακριβώς χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη , προσφάτως εκλεγμένη , δια του Μιχάλη Χρυσοχοίδη , αποφασίζει ανοιχτό κέντρο προσφύγων!
Μια άλλη Μόρια.Τον χαρακτηρισμό το έδωσε ο δήμαρχος Κορινθίων.
Και το έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, διότι γίνονται εργασίες.Και το γνωρίζουν αυτό τουλάχιστον εκείνοι που θα έπρεπε .
Οι κυβερνητικοί βουλευτές οπωσδήποτε, και ο απερχόμενος δήμαρχος σίγουρα. Όπως και τότε.Μόνο που τότε ήταν εξαιρετικά βολικό για την κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλου , να ρίξουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για το κλείσιμο των στρατοπέδων και να γλιτώσουν απο τις εντάσεις. . Μια πολιτική που μετέπειτα , όταν οι καιροί εξακολουθούσαν να είναι δύσκολοι , οι επόμενες κυβερνήσεις που πολέμησαν αυτή την πολιτική, υποστήριξαν το κλείσιμο των στρατιωτικών μονάδων χωρίς αιδώ.
Τότε λοιπόν, τις κινητοποιήσεις τις καπηλεύτηκαν οι ακραίοι ,αλλά παράλληλα δεν είδαμε και καμιά στεντόρεια φωνή αυτοδιοικητικού και κοινοβουλευτικού. Όπως και τώρα.
Το γεγονός πως ήταν και είναι παράνομο , μέσα απο τους κανονισμούς της Ε.Ε. να υπάρχουν τέτοιες δομές μέσα σε πόλεις και δίπλα σε σχολεία ΠΟΤΕ ,κανείς δεν το υπερασπίστηκε. Όπως και τώρα. Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ήταν σαφής στην σύσκεψη του Σαββάτου. Αλλά ούτε αυτό φαίνεται πως είναι αρκετό για τους αιρετούς μας για να ορθώσουν ανάστημα.
Είναι καταπληκτικό, η Κορινθία να επιλέγεται για άλλη μια φορά να δεχθεί στα σπλάχνα της πρωτεύσουσας της ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΟΜΗ ,με άγνωστες ακόμα συνέπειες για τον κοινωνικό της ιστό, την ασφάλεια και τις υποδομές σε σχέση με τους κανόνες υγιεινής, και ουδείς πλην του δημάρχου, οπως τον ακούσαμε στην σύσκεψη τουλάχιστον, να μην προβληματίζεται, να μην ενοχλείται , να μην τολμά να αμφισβητήσει την απόφαση αυτή.
Η κομματική υποτέλεια όλων είναι προκλητική. Και εδώ αναφέρομαι σε ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές και των δυο κομμάτων. Σε όλους τους κυβερνητικούς , τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα και δημοτικό σύμβουλο.
Τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή που δεν έχει ακόμα αναφερθεί στο φλέγον θέμα .
Και τέλος στον Παναγιώτη Νίκα, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που μας ενημερώνει για τις συναντήσεις του, αλλά δυο γραμμές δεν τόλμησε να γράψει ακόμα ο κ. Νίκας για την Κορινθία φοβούμενος άραγε μήπως ξεφύγει απο την κομματική γραμμή;
Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει. Άφησαν μόνο τον Νανόπουλο, να προσπαθεί να βρει μια στιγμή με τον πρωθυπουργό στην έκθεση Θεσσαλονίκης μήπως και αλλάξουν τα πράγματα. Επί της ουσίας άφησαν τους Κορίνθιους στην θλιβερή τους τύχη.
Μας έδωσαν και αντισταθμιστικά , 40 αστυνομικούς, και μια υπόσχεση για Αστυνομικό Τμήμα στα Εξαμίλια. Δεν είναι κακό. Εαν και εφόσον συμβεί. Αλλά παράλληλα αυτό αποδεικνύει την πλήρη καταβύθιση μας.
Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες άλλες πόλεις είναι στον σχεδιασμό για την Πελοπόννησο.
Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε διάφορα.
Η συνάντηση του Π. Νίκα στο Άμυνας είχε να κάνει με την διασφάλιση πως στην Καλαμάτα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανενός είδους τέτοιος σταθμός προσφύγων. ..
Καλή αρχή!
Τζένη Σουκαρά
Πηγή:hlektra.gr