26 Ιουλ 2019

Oι προεκλογικές μετακομίσεις ενός μουσείου



«Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα»… 
λέει ένα παλιό τραγούδι, το οποίο μπορούν από εδώ και στο εξής να τραγουδούν και οι Μικρασιάτες του Συνοικισμού, μετά τις υποσχέσεις Πνευματικού για την δημιουργία του νέου Μουσείου Μικρασιατών στα υπόγεια του νέου κτιρίου της ΔΕΥΑΚ.


Θεωρείται δεδομένο, πως αυτή η εξαγγελία δεν ικανοποίησε τους Μικρασιάτες,  και αυτό φάνηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα του Συνοικισμού, αφού έγινε αμέσως αντιληπτό, πως πρόκειται για μια υπόσχεση πρόχειρη και κυρίως ευκαιριακή λόγω εκλογών.  

Μουσείο κατ αυτόν τον τρόπο που περιέγραφε ο κ. δήμαρχος  δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει πουθενά και κυρίως δεν τιμά την ιστορία κανενός, όταν κρύβεται στα υπόγεια μιας δημοτικής υπηρεσίας που ουδεμία σχέση έχει με τον πολιτισμό.

Η δυσαρέσκεια και η καχυποψία των Μικρασιατών ανέβασαν τον πήχη της εξαγγελίας Πνευματικού στο …ισόγειο! Και κάπως έτσι πορεύθηκε μέχρι την τελευταία Κυριακή των εκλογών.
Κατόπιν του εκλογικού αποτελέσματος και μετά την τελετή των εγκαινίων του κτιρίου της ΔΕΥΑΚ, διαπιστώσαμε από την ομιλία του δημάρχου, ότι το Μουσείο φαίνεται να «μετακομίζει» νοερώς και από το ισόγειο ή μάλλον να εξοστρακίζεται δια παντός από το κτίριο, αφού πλέον εισερχόμαστε στο πνεύμα των ευχών της δημιουργίας νέου Μουσείου, που 13 συναπτά έτη δεν ευδοκίμησε να γίνει.

Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να μπορέσει να κάνει πραγματικότητα το Νέο Μουσείο και να δικαιώσει το κοινό αίσθημα των κατοίκων και της ιστορίας των παππούδων τους. Γιατί είναι η δική μας ιστορία.