28 Ιαν 2018

Roger Federer: 20 φορές Βασιλιάς!


Ο ROGER FEDERER ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ AUSTRALIAN OPEN! 
Ο Ελβετός "μαέστρος" επιβλήθηκε του Marin Cilic με 3-2 σετ και αναδείχθηκε πρωταθλητής για 6η φορά στη Μελβούρνη, φτάνοντας...


ταυτόχρονα τους 20 Grand Slam τίτλους στην καριέρα του! 

Το περίφημο "20ό" είναι γεγονός για τον Roger Federer! Σε έναν τελικό που για την περισσότερη ώρα είχε τον πλήρη έλεγχο, ο σπουδαίος Ελβετός τενίστας επιβλήθηκε του Marin Cilic με 6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 6-1 και υπερασπίστηκε τον τίτλο του στη Μελβούρνη, για να πανηγυρίσει συνολικά την κατάκτηση του 20ού major της τεράστιας καριέρας του. 

O Federer αναδείχθηκε για 6η φορά πρωταθλητής στο Australian Open και ισοφάρισε τα ρεκόρ των Novak Djokovic και Roy Emerson, που είναι τα κορυφαία στη διοργάνωση. Μαζί με τον Djokovic, μοιράζεται πλέον το ρεκόρ του πολυνίκη του θεσμού στην open era, με 6 τρόπαια.

Επιπλέον, με τον 20ό Grand Slam τίτλο του, μπήκε σε ένα πολύ ξεχωριστό club, καθώς έγινε ο 4ος παίκτης ή παίκτρια που φτάνει τα 20 τρόπαια σε major διοργανώσεις στην ιστορία του αθλήματος. Το έχουν καταφέρει αυτό 3 τενίστριες συνολικά, οι Margaret Court (24), Serena Williams (23) και Steffi Graf (22) - μόνο 2 στην open era (Serena Williams και Graf).

Στην ιστορία του ανδρικού τένις, ο Federer δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία των Grand Slam, καθώς ο 20ός τίτλος του βελτιώνει το κορυφαίο ρεκόρ στη συνολική ιστορία του αθλήματος και τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το 2ο καλύτερο, τους 16 Grand Slam τίτλους του Rafael Nadal, καθώς και το 3ο, τους 14 τίτλους του Pete Sampras.

Εκτός από τους 20 τίτλους και τους 30 τελικούς σε Grand Slam διοργανώσεις, που είναι βεβαίως τα κορυφαία ρεκόρ στην ιστορία του ανδρικού τένις, ο Roger έφτασε επίσης τις 332 νίκες σε Grand Slam διοργανώσεις και τις 94 στο Melbourne Park, βελτιώνοντας και στις δυο λίστες τα κορυφαία ρεκόρ που εδώ και καιρό του ανήκουν.

Έγινε επίσης ο μοναδικός τενίστας στην ιστορία, που έχει 6 ή περισσότερους Grand Slam τίτλους σε 2 διαφορετικά τουρνουά! Εκτός από τους 6 τίτλους του στο Australian Open, θυμίζουμε πως έχει κερδίσει και 8 φορές το Wimbledon.

To ξεκίνημα του αγώνα δεν ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς σε έναν τελικό, καθώς ο Cilic παρουσιάστηκε πολύ νευρικός στα πρώτα λεπτά. Αντίθετα, ο Federer ήταν άνετος, έκανε το παιχνίδι του και προηγήθηκε πολύ γρήγορα με 4-0, για να πάρει το 1ο σετ με 6-2 σε 24 μόλις λεπτά!
Εντελώς διαφορετικό ήταν το 2ο σετ, με τον Κροάτη να δείχνει από νωρίς ότι δε θα αποτελέσει τόσο εύκολο εμπόδιο για τον Ελβετό. Ο Cilic είχε την πρώτη του ευκαιρία στο 2ο game, όταν ήταν μπροστά με 0-1, 15-40, ο Federer όμως πήρε τους 4 επόμενους πόντους και ισοφάρισε.

Πολύ κρίσιμο αποδείχτηκε το 3ο game, στο οποίο ο Κροάτης έσωσε break point και κράτησε το σερβίς του μετά από 5 ισοπαλίες. Σε άλλα 2 games χρειάστηκε να σβήσει break points ο Cilic, ένα στο 5o (3-2) και άλλο ένα στο 9ο game (5-4), για να διατηρηθεί σε καλή θέση στο σετ και να χάσει μια δική του πολύ μεγάλη ευκαιρία, ένα set point στο 10ο game, στο οποίο τελικά ο "Βασιλιάς" κράτησε το σερβίς του για το 5-5.

Ακολούθησαν δυο love service games, ένα για κάθε παίκτη, και το 2ο σετ οδηγήθηκε στο tie-break. Εκεί ο Cilic έκανε ένα πολύ μεγάλο mini-break, για να προηγηθεί με 6-4 και στο δεύτερο set point του (τρίτο συνολικά στο σετ) να πάρει το tie-break με 7-5 και να κλείσει το σετ.
Ο Cilic έδειχνε να έχει αλλάξει το momentum του αγώνα και φαινόταν να πατάει καλά στα πρώτα λεπτά του 3ου σετ, έκανε ένα κακό game από τη γραμμή του σερβίς, όμως, στο 6ο game, με τον Federer να το εκμεταλλεύεται. Με break o Ελβετός έφτασε στο 5-2 και με συνοπτικές διαδικασίες κράτησε και το επόμενο service game του, διαμορφώνοντας το 6-3.

Το 4ο σετ άνοιξε με break του Ελβετού, που προηγήθηκε με 2-0 και με 3-1. Αυτό που έγινε στη συνέχεια όμως λίγοι το περίμεναν, με τον Cilic να κερδίζει 5 games στη σειρά, αποκτώντας για άλλη μια φορά αυτός το momentum, για να πάρει το σετ με 6-3 και να δώσει νέα παράταση στην αγωνία.


Στα πρώτα games του αποφασιστικού σετ, οι δυο παίκτες ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους και οι λεπτομέρειες έκριναν το πρώτο σημαντικό προβάδισμα. Αυτό ήρθε για τον Federer, που έκανε το break στο πρώτο του break point και προηγήθηκε με 3-0. Αντίθετα, ο Cilic είχε 2 χαμένα break points στο 1ο game του σετ.

Ο Ελβετός δεν έχασε αυτό το σημαντικό προβάδισμα και στο 6ο game έκανε άλλο ένα break, για να "ξεφύγει" με 5-1 και να αγκαλιάσει το τρόπαιο. Με ένα love service game ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του ο "Βασιλιάς", ο οποίος όπως και πέρσι, περίμενε την επιβεβαίωση από το hawk-eye για να πανηγυρίσει, έπειτα από 3 ώρες και 3 λεπτά αγώνα.

Για 9η φορά στην καριέρα του κέρδισε τον Cilic ο Federer, σε 10 αναμετρήσεις (9-1). Ο 36χρονος Ελβετός βελτίωσε το ρεκόρ του σε τελικούς Grand Slam σε 20-10 και σε τελικούς γενικά στο tour σε 96-49!

Ήταν ο 96ος τίτλος καριέρας για τον Federer, που υπολείπεται 13 τίτλων του Jimmy Connors. O Αμερικανός είχε σταματήσει την καριέρα του στα 44 του χρόνια, με 109 κερδισμένους τίτλους στο tour, τους περισσότερους από κάθε άλλον μέχρι και σήμερα.

Με τους 2.000 βαθμούς που υπερασπίστηκε στη Μελβούρνη, ο Ελβετός θα μειώσει επίσης πάρα πολύ τη διαφορά του από τον Rafael Nadal και το Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης, στους 155 βαθμούς. Θυμίζουμε, πως ο Ισπανός αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Cilic και έχασε 840 βαθμούς, καθώς πέρσι ήταν φιναλίστ στο Australian Open.

Ο Cilic με τη σειρά του, μπορεί να μην κατάφερε να γίνει ο πρώτος Κροάτης με 2 Grand Slam τίτλους ή ο πρώτος Κροάτης που κερδίζει το Australian Open, η παρουσία του στον τελικό της Μελβούρνης ωστόσο του εξασφάλισε την άνοδο στο Νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης, αφήνοντας πίσω του τους Grigor Dimitrov (No. 4), Alexander Zverev (No. 5) και Dominic Thiem (No. 6). Θα είναι για πρώτη φορά τόσο ψηλά στην κατάταξη της ATP o 29χρονος.

"Πρώτα απ' όλα πολλά συγχαρητήρια στον Roger και στην ομάδα του. Είναι εκπληκτικό αυτό που κάνετε, στ' αλήθεια πολλά μπράβο και εύχομαι τα καλύτερα για το 2018. Ήταν ένα εκπληκτικό ταξίδι για μένα. Έφτασα μέχρι τον τελικό και θα μπορούσα να έχω τις καλύτερες δυο εβδομάδες της ζωής μου αν κέρδιζα. Είχα μια μικρή ευκαιρία στο ξεκίνημα του 5ου σετ, αλλά ο Roger ήταν απλά πολύ καλός.

Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, ήσασταν απίστευτοι για αυτές τις δυο εβδομάδες. Ελπίζω να βρεθώ και σε άλλους τελικούς Grand Slam στο μέλλον και να κρατήσω κάποτε αυτό το τρόπαιο στα χέρια μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει αυτό το τουρνουά, ήταν τιμή μου που έπαιξα σ' αυτόν τον τελικό και θα επιστρέφω για πολλά χρόνια ακόμα εδώ. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, ήταν εκπληκτική", δήλωσε ο Cilic στην απονομή.

"Είμαι τόσο χαρούμενος, είναι απίστευτο! Είναι μεγάλη μέρα, περίμενα πολύ αυτόν τον τελικό. Είναι πιο εύκολο όταν είναι το μεσημέρι, κοιμάσαι, προετοιμάζεται και αγωνίζεσαι. Όταν είναι βράδυ είναι δυσκολότερο, γιατί όλη μέρα περιμένεις τον αγώνα. Είμαι χαρούμενος που τελείωσε και φυσικά το ότι νίκησα είναι κι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το παραμύθι συνεχίζεται για μας, για εμένα. Μετά την καταπληκτική χρονιά που είχα πέρσι, είναι απίθανο", ήταν τα πρώτα λόγια του "Βασιλιά", με τη συγκίνηση να είναι φανερή στο πρόσωπό του.

"Φυσικά, θέλω να συγχαρώ τον Marin, άλλο ένα σπουδαίο τουρνουά, πλέον στο Νο. 3 του κόσμου. Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις και θα πετύχεις περισσότερα! Είχαμε μια πολύ καλή περίοδο εδώ, είμαστε στην Αυστραλία από πέρσι (τέλη 2017) και είμαστε ακόμα εδώ. Θέλω να σας ευχαριστήσω, όπως είπε και ο Marin ήσασταν καταπληκτικοί, ο κόσμος της Αυστραλίας είναι καταπληκτικός", πρόσθεσε ο Ελβετός, ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικά τους θρύλους του αθλήματος που βρέθηκαν και απόψε στην Rod Laver Arena, καθώς και τους εθελοντές του τουρνουά.