8 Νοε 2017

O μεγάλος πόλεμος μόλις άρχισε...


Η αποκάλυψη της εμπλοκής του ονόματος της Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers γίνεται η αφετηρία του νέου μεγάλου “πολέμου” μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. 
Ενός πολέμου που προδιαγράφεται εξαιρετικά σκληρός και μετατοπίζει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης


από το μνημονιακό πεδίο σ' εκείνο της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.

Aπό την πλευρά του Μαξίμου, όπως φάνηκε καθαρά και από την ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η στόχευση θα στραφεί με ένταση στο μέτωπο της πολιτικής ηθικής και στα όσα, αξιακά και ταυτοτικά, στοιχεία διαχωρίσουν την σημερινή κυβέρνηση από τις πρακτικές του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να υποβαθμίσει το θέμα της Μαρέβα Μητσοτάκη, επιχειρεί ρελάνς "χτυπώντας" προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου και, εν μέσω των πληροφοριών που θέλουν τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers να κλιμακώνονται τις επόμενες ημέρες, ετοιμάζεται για μια δύσκολη σύγκρουση, η οποία παίρνει και χαρακτήρα προσωπικής αναμέτρησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «ηθική της ανηθικότητας»

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ήδη στίγμα προθέσεων σ' αυτή την αναμέτρηση με την ομιλία του στη Βουλή, όπου απέφυγε μεν να κάνει ονομαστική αναφορά στην Μαρέβα Μητσοτάκη, αλλά καταλόγισε «ηθική της ανηθικότητας» στη Νέα Δημοκρατία. «Είναι θλιβερό και εξοργιστικό» είπε, «στους καταλόγους της "χρυσής ντροπής" να φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας», υπενθυμίζοντας και την εμπλοκή του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι η ΝΔ αποχώρησε από την Βουλή, όταν κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore και είπε, ότι η συντηρητική παράταξη έχει γίνει «τοξική» και έχει υποταχθεί στην «άκρα δεξιά και την άκρα ανοησία».

Η άμυνα της ΝΔ

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας χτίζει την πρώτη γραμμή άμυνάς της για την υπόθεση της Μαρέβα Μητσοτάκη στο επιχείρημα ότι η συμμετοχή της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε offshore που περιλαμβάνεται στα Panama Papers είναι απολύτως νόμιμη και δημοσίως γνωστή. Την γραμμή αυτή ανέλαβαν να προβάλουν δημόσια σήμερα τόσο η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη όσο και ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κατεύθυνση, που δίνεται από το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς, είναι, να υπάρξει και παράλληλη, επικοινωνιακή ρελάνς με μετωπική επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε, ότι το Μαξίμου χρησιμοποιεί την υπόθεση της Μαρέβα Μητσοτάκη ως «προπέτασμα καπνού», για να καλύψει τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας και κατήγγειλε, ότι ο Πάνος Καμμένος κάνει «μπίζνες» χρησιμοποιώντας ως μη εξουσιοδοτημένο μεσάζοντα τον «κουμπάρο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη».

Λίγη ώρα αργότερα, η ΝΔ με ανακοίνωσή της ζήτησε την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η αντεπίθεση αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, στα μετόπισθεν της Νέας Δημοκρατίας όμως επικρατεί προβληματισμός. Το κλίμα είναι αρκετά βαρύ, καθώς, όπως επισημαίνουν βουλευτές κυρίως της καραμανλικής πτέρυγας, η υπόθεση της Μαρέβα Μητσοτάκη έρχεται να λειτουργήσει σωρρευτικά κατά του προέδρου του κόμματος, τον οποίον βαρύνουν ήδη οι σκιές του θέματος Αυγενάκη αλλά και της επιστροφής σε πρώτο πλάνο της υπόθεσης Siemens μέσω των μαρτυριών στην εν εξελίξει δίκη.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr