10 Οκτ 2017

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου - «Ναι» και στο επίμαχο άρθρο 3


Με ψήφους 171 βουλευτών, σε σύνολο 285 παρόντων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», όπως είναι ο τίτλος του, έναντι 114 βουλευτών που το καταψήφισαν.


 «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Το επίμαχο 'Αρθρο 3 για την δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του Κώστα Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ. Αντίθετα 124 βουλευτές το καταψήφισαν και 13 δήλωσαν «παρών». Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών» ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και η Γεωργία Γιαννιά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολική ψήφο, ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου, ενώ ψήφισε «παρών» στα υπόλοιπα. Από την ψηφοφορία για το άρθρο 3 απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Τάσος Κουράκης, ο οποίος όμως έστειλε επιστολή, ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3, ενώ ψήφισε ναι επί της αρχής του νομοσχεδίου. Από την ψηφοφορία απείχαν η Φώτη Γεννήματα, αλλά έστειλε επιστολή, ότι ψηφίζει «παρών» στο άρθρο.

«Ναι» και στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης

Σημειώνεται, πως στην ψηφοφορία υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την τροπολογία που αφορά στην Τουρκική Ένωση Θράκης, την οποία υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν. 

Ανάμεσα στους τελευταίους περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές (Χ. Ζεϊμπέκ Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμ. Ιλχάν από το ΠΑΣΟΚ) όπως και η Ν. Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ.