28 Σεπ 2017

Sologamy: Γυναίκες που παντρεύονται τον εαυτό τους


Μία νέα τάση έχει ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τόσο στην  Αμερική, όσο και στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο. Παρόλο που υποτίθεται, ότι το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο είναι, να βρεις τον σωστό σύντροφο, το sologamy ήρθε για να ταράξει τα νερά και να αλλάξει τα δεδομένα. Πρόκειται για το φαινόμενο του να παντρευτεί κανείς τον εαυτό του και δεν...


έχει σχέση με τη μονογαμία. Η μόδα παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες 35-45 ετών και είναι μία ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης στο τέλειο «εγώ» τους, όπως αναφέρουν οι ξένες ιστοσελίδες.

Μάλιστα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους ιστότοποι, όπου μπορεί κανείς να σχεδιάσει την τελετή του γάμου του, ακόμη και αν δεν διαθέτει έτερο ήμισυ. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή του “κανονικού” γάμου, καθώς η γυναίκα ντύνεται κανονικά με λευκό νυφικό, πάει στην εκκλησία, έχει αγοράσει βέρες, έχει οργανώσει γαμήλια τελετή και έχει καλέσει κόσμο για αυτήν την ξεχωριστή μέρα. Πολλές φορές μάλιστα ακολουθεί και γαμήλια δεξίωση με τούρτες, σαμπάνιες και χορό. 

Την αρχή σε όλο αυτό φαίνεται ότι έκανε πέρσι την άνοιξη μία 37χρονη, η Έρικα Άντερσον, η οποία, όπως λέει, φυσικά και δεν μπήκε σε όλον αυτόν τον κόπο μόνο για το λευκό φόρεμα και ένα μπουκέτο λουλούδια στο χέρι. «Είναι σα να λες "ναι" στον εαυτό σου. Είναι ένας τρόπος να δηλώσεις ότι είσαι αρκετή, ότι φτάνεις και περισσεύεις και δεν έχεις κανέναν ανάγκη, ότι δεν χρειάζεται να έχεις σύντροφο, για να νιώθεις πλήρης. Το αξίζεις!» δήλωσε η Άντερσον.
Η Άντερσον είπε, ότι κουράστηκε να την ρωτά ο κόσμος, γιατί δεν είναι παντρεμένη. Κατά συνέπεια, ενώπιον συγγενών και φίλων, παντρεύτηκε τον εαυτό της. Ωστόσο, συνεχίζει να βγαίνει ραντεβού με άνδρες και δεν είναι αρνητική στην ιδέα του να ξαναπαντευτεί με κάποιον σύντροφο. Αυτό φυσικά προϋποθέτει, να βρει τον κατάλληλο. 

Πολλές γυναίκες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Άντερσον, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να δεχτούν τον εαυτό τους, να δείξουν πόσο πολύ τον αγαπούν και πόσο έχουν συνηθίσει και συμβιβαστεί με την ιδέα της μοναξιάς.

«Μου ήρθε η ιδέα να παντρευτώ τον εαυτό μου, όταν βρισκόμουν στο σπίτι με κατάθλιψη αναρρώνοντας από μια πολύ κακή σχέση. Όλοι γιορτάζουν την είδηση, ότι δεν είναι μόνοι τους με τον γάμο τους, αλλά κανείς στην κοινωνία δε γιορτάζει την ελευθερία του», αναφέρει η 38χρονη Σοφία Τάνερ.

Είναι πολύ εύκολο όλο αυτό να χαρακτηριστεί σαν ναρκισσισμός, καθώς δεν είναι νομικά αναγνωρισμένο, αλλά οι νύφες που το δοκίμασαν σίγουρα δεν το βλέπουν έτσι. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους είναι μία ευκαιρία, να γιορτάσουν την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους. Με τον ίδιο τρόπο που γιορτάζουν όλοι οι υπόλοιποι την ένωση τους.

«Ήμουν πραγματικά νευρική την προηγούμενη μέρα. Ήξερα, ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα και ήξερα, επίσης, ότι οι καλεσμένοι θα νιώθουν περίεργα, γιατί θα ήταν πιθανότατα ο πρώτος τέτοιος γάμος που θα πήγαιναν», αναφέρει η Τάνερ. «Παρόλο αυτά, υπήρχαν πολλοί που μου είπαν, ότι ήταν ο καλύτερος γάμος που είχαν πάει ποτέ. Η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική και ένιωθα πραγματικά ισχυρή», πρόσθεσε.

Αν και πολλές νύφες έχουν δεχτεί κακά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως «αυτό που συνέβη είναι τόσο λυπηρό», «πρέπει να έχεις χάσει το μυαλό σου» αλλά και «κάτι δεν πάει καλά με σένα», αυτές δεν απογοητεύονται.

«Τίποτα και κανείς δε θα σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη μου. Για να παντρευτείς τον εαυτό σου, χρειάζεσαι ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, την στήριξη των δικών σου ανθρώπων και πάνω από όλα... μια δόση τρέλας», ανέφερε η Τάνερ.

Αν και η νέα τάση θεωρείται περίεργη και σουρεαλιστική από πολλούς, είναι αξιοσημείωτο, ότι η sologamy γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο έσπευσαν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά κάποιες εταιρίες, προσφέροντας ακριβώς αυτή την κάλυψη. Ιστοσελίδες προσφέρουν πλήρες πακέτο γάμου, για να παντρευτεί κανείς τον εαυτό του, το οποίο ξεκινά από τα 230 δολάρια και μπορεί να φτάσει και τα 1.000, αν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο για εκείνη την ξεχωριστή μέρα της ζωής του.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός ιστότοπος ImarriedME.com, τον οποίο ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο ο Τζέφρι Λιβάιν, προσφέρει εδώ και καιρό πλήρες πακέτο για να σχεδιάσεις την τελετή αυτο-νύμφευσής σου, συμπεριλαμβανομένων δαχτυλιδιών αυτο-νύμφευσης και καθημερινών ευχετήριων καρτών στον εαυτό σου. Στην ιστοσελίδα του γράφει: «Μια αυτο-νύμφευση είναι μια συμβολική τελετή για να επανασυνδεθείς και να παραμείνεις συνδεδεμένος με τον εαυτό σου. Φόρα το δαχτυλίδι, για να σου υπενθυμίζει καθημερινά να αγαπάς τον εαυτό σου». Αλλά και στον Καναδά  υπάρχουν οι ιστότοποι «Marry Yourself» και «Marry Yourself Vancouver», που καλύπτουν και τη φωτογράφιση της τελετής.

Αν όμως ο γάμος δεν εμποδίζει την ύπαρξη σχέσεων με οποιονδήποτε άλλον και δεν παρέχει νομικά οφέλη, ποιο είναι το νόημα; «Είναι ένας τρόπος να μάθεις να έισαι κυρίαρχος του εαυτού σου. Να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου αλλά και την μοναξιά σου. Και δε χρειάζεται να νιώθεις άσχημα, που είσαι μόνος. Άλλωστε, είναι καλύτερα να είσαι μόνος με τον εαυτό σου, παρά να νιώθεις μοναξιά με έναν σύντροφο», κατέληξε η Τάνερ.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι επικριτές, που επισημαίνουν τη θλίψη και το βαθύ πρόβλημα που φαίνεται να κρύβει μία τέτοιου είδους μόδα. Το γεγονός δε ότι σε βίντεο καταγράφονται σκηνές γυναικών που παντρεύονται τον εαυτό τους, ενδεχομένως θα πρέπει να απασχολήσει τους ειδικούς της ψυχικής υγείας για την εξάπλωση της τάσης σε μία εποχή μοναχικών ανθρώπων.