21 Σεπ 2017

Η απάντηση Τσίπρα στον Μητσοτάκη μέσω Κρήτης


Aλλαγή ατζέντας μέσω Κρήτης επιχειρεί από σήμερα η κυβέρνηση, επαναφέροντας σε πρώτο πλάνο τον στρατηγικό στόχο της «δίκαιης ανάπτυξης» και της καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης (το τρίτο περιφερειακό συνέδριο...


μετά από εκείνα της δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας) αποτελεί και την αφετηρία αυτής της αντεπίθεσης, κόντρα στις πολιτικές σκιές που άφησε πίσω της η περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό και στην επιμονή της ΝΔ να ζητά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουπλή.

Στο Μαξίμου θεωρούν, ότι το θέμα των επικοινωνιακών αστοχιών στον χειρισμό της υπόθεσης έχει πλέον εξαντληθεί, ο υπουργός ελέγχεται μεν αλλά ζήτημα παραίτησης δεν τίθεται, και όλο το βάρος πέφτει πλέον στην ταχύτατη απορρύπανση της περιοχής. Πέραν τούτου, και το βάρος της κυβερνητικής προσοχής στρέφεται ξανά στην αναπτυξιακή–επενδυτική ατζέντα και στην αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων ζητημάτων της τρίτης αξιολόγησης.

Τα δύο μοντέλα της ανάπτυξης

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση αναμένεται να επαναφέρει και να αναδείξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, σε αντιδιαστολή με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που παρουσίασε στην ΔΕΘ ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το στίγμα έδωσε ήδη χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα αναπτυξιακό μοντέλο με επίκεντρο την κοινωνία και όχι τις αγορές.«Η απάντηση στην κρίση», είπε, «δεν μπορεί να είναι ο παρωχημένος νεοφιλελευθερισμός, οι χωρίς όρια ιδιωτικοποιήσεις, η επιλεκτική ικανοποίηση συμφερόντων, οι αυτοματισμοί των αγορών, μια ανάπτυξη χωρίς σχέδιο και κοινωνικές δεσμεύσεις». Για να προσθέσει, ότι απαιτείται ένα «ποιοτικό άλμα» και μια «νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα – μια επιχειρηματικότητα που επανεπενδύει τα κέρδη της, αξιοποιεί δημιουργικά το ανθρώπινο κεφάλαιό της, σέβεται το περιβάλλον και συνυπολογίζει τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας».

Ο Γιάννης Δραγασάκης δεν παρέλειψε, δε, να στηλιτεύσει εμμέσως πλην σαφώς και την επίμαχη δήλωση Μητσοτάκη στην ΔΕΘ περί του αναπόφευκτου και …νομοτελειακού χαρακτήρα των κοινωνικών ανισοτήτων.«Οι ανισότητες», είπε, «δεν είναι σύμμαχος αλλά εμπόδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνοχή των κοινωνιών. Οι ανισότητες δεν είναι φυσικά αλλά κοινωνικά φαινόμενα. Δεν ανήκουν στη φύση των ανθρώπων, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών».

Η τρίτη αξιολόγηση

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος και για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές εξετάζοντας πιθανά, και ρεαλιστικά, αναχώματα στα δύσκολα ζητούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Στην πρώτη γραμμή αυτών των θεμάτων βρίσκεται το θέμα των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων, όπου αναζητούνται ήδη λύσεις για την επέκταση του νόμου Κατσέλη (μια επέκταση, που θα μπορούσε να διασφαλίσει πλήρως και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας).

Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, ενώ το κύριο βάρος έχουν αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Παράλληλα, νέες κινήσεις εξετάζονται και δρομολογούνται και στον μεγάλο, στρατηγικό στόχο της εξόδου από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο νέες εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται και η ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων του 2012 με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις. Στόχος είναι, να διαμορφωθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, με ρευστότητα 12 έως 15 δις ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr