14 Απρ 2017

Το πόκερ Λαγκάρντ - Σόιμπλε για το χρέος


Νικόλ Λειβαδάρη

Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ βρισκόμαστε «στα μισά του δρόμου», κατά τους πλέον αισιόδοξους της ελληνικής πλευράς βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την τελική πολιτική συμφωνία για χρέος και αξιολόγηση.
Το πιθανότερο είναι, ότι βρισκόμαστε...


κάπου ενδιαμέσως των δύο αυτών εκτιμήσεων, όπως άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και όπως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος είπε, το πιθανότερο είναι, πως πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε μετά το άλλο Σαββατοκύριακο και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Το διήμερο της επόμενης Παρασκευής και Σαββάτου, 21 και 22 Απριλίου, υπήρξε άλλωστε εξ αρχής ο κομβικός χρονικός σταθμός για το, εάν και ποιος, συμβιβασμός θα υπάρξει μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ενώπιος ενωπίω Σόϊμπλε - Λαγκάρντ

Σ' αυτό το διήμερο θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κι εκεί, με την ελληνική πλευρά να έχει πλέον αποδεχθεί το δικό της μερίδιο στους όρους που θέτει το Ταμείο (τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ), Λαγκάρντ και Σόϊμπλε θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω και θα κληθούν να λύσουν τον μεταξύ τους ανοιχτό λογαριασμό ή να κόψουν τον γόρδιο δεσμό: Την ελάφρυνση του χρέους που, επιτακτικά, θέτει ως όρο η Κριστίν Λαγκάρντ για να μετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα και την οποία μεταθέτει συστηματικά στο άγνωστο (και μετεκλογικό για τη Γερμανία) μέλλον ο Σόϊμπλε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έστειλε ήδη το δικό της μήνυμα, προϊδεάζοντας για σκληρή στάση στο διήμερο της Ουάσιγκτον. Τόνισε, μετ' επιτάσεως ότι το Ταμείο, για να μετάσχει στο πρόγραμμα, θέλει να προσδιοριστούν «προκαταβολικά» οι λεπτομέρειες των μεσπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Οχι» σε μείωση επιτοκίων λέει το Βερολίνο

Κατά πληροφορίες από γερμανικές και κοινοτικές πηγές, τα πρώτα δικά του μηνύματα έχει ήδη στείλει παρασκηνιακά και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Και με βάση αυτά τα μηνύματα η Γερμανία μπορεί να αποδεχθεί μια φόρμουλα, που θα περιλαμβάνει μια περαιτέρω επιμήκυνση του χρέους κατά μία δεκαετία, δηλαδή, έως το 2070, αλλά δεν αποδέχεται μείωση και των επιτοκίων.

Και στο εσωτερικό έγγραφο, άλλωστε, του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε πρόσφατα η Handelsblatt, αναφέρεται ότι μια σταθεροποιηση (ήτοι μείωση) του επιτοκιακού κόστους στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα κόστιζε στη Γερμανία 120 δις ευρώ.

Μπροστά σ' αυτά τα μηνύματα, και με δεδομένο ότι μια απλή, νέα επιμήκυνση δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ριζικά βήματα ελάφρυνσης του χρέους, στον ESM και στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών γίνεται επεξεργασία διαφόρων εναλλακτικών εργαλείων - μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση μιας μείωσης των επιτοκίων είτε μέσω των κεφαλαίων που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, είτε με τη χρήση εργαλείων τύπου swaps.

Οι πολιτικές παγίδες

Το κατά πόσο όμως μπορούν να γίνουν δεκτές αυτές οι εναλλακτικές, αποτελεί πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης. Κι εδώ, ούτε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ούτε η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα επιχειρήσει ξανά, μέσω τεχνικών και λογιστικών παγίδων, να μπλοκάρει την τελευταία στιγμή τον όποιο ουσιαστικό οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους. Και, κυρίως, να μεταθέσει την όποια συζήτηση για μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία αποσπώντας και την σιωπηρή ανοχή του Ταμείου - ήτοι, μια... μη δημιουργική ασάφεια δια της οποίας το ΔΝΤ θα παραμένει έως τότε με το ένα πόδι εντός και με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος.

Ενδεχομένως, δε, αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε χθες ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις στο υπουργικό συμβούλιο για το τί περιμένουμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Για την ακρίβεια, χρησιμοποίησε τη λέξη «προκαταρκτικές» συζητήσεις για το χρέος στην Ουάσιγκτον και είπε, ότι μετά τη σύνοδο «είναι πιθανό» να γνωρίζουμε, που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος. Ή, άλλως, εξέφρασε μεν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά απέφυγε τις βεβαιότητες...


ΠΗΓΗ: tvxs.gr