6 Απρ 2017

Μήνυμα Τσίπρα για την αξιολόγηση: «Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωσή της»


Τη διαβεβαίωση πως η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί, υπογραμμίζοντας ότι το τέλος αυτής της δύσκολης συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα θα σηματοδοτηθεί από το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης.


 Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά», ενώ σημείωσε εμφατικά, στρέφοντας τα πυρά του πρωτίστως στο ΔΝΤ, ότι «τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ταυτόχρονα, τη διάθεση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού και να μην αφήσει κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής Οικονομίας και τόνισε ότι «βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της ανηφόρας, του δύσκολου δρόμου που έχουμε διανύσει».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η Ελλάδα πετυχαίνει επιτέλους μια συνολική συμφωνία που της ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα της οικονομικής επιτροπείας, έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα, ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», ενώ κλείνοντας τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα καταφέρει στο τέλος να μας εμποδίσει».

Σημειώνεται, πως χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι εργάζεται για μια λύση στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί και να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ και τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού εν όψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μάλτα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του εκφράσει τη στήριξή της, δηλώνοντάς του τη διάθεσή της για επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που θα ξεμπλοκάρουν την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών.

Η επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου με τον κ. Τσίπρα ήρθε στον απόηχο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού αμέσως μετά τη συνάντησή του χθες με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται, πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, σε περίπτωση που δεν καταλήξει θετικά το αυριανό σημαντικό Eurogoup, τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, γεγονός το οποίο θορύβησε κατά πως φάνηκε τη γερμανίδα ομόλογό του, η οποία ζήτησε, να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως εκτίμησε χθες, προσερχόμενος σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο ΣΕΤΕ, ότι δεν θα παραστεί ανάγκη για τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής με θέμα την Ελλάδα, ενώ καθησυχαστικός ως προς το αυριανό Eurogroup εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έγραψε χθες στο twitter του, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή, ενώ ξεκαθάρισε, ότι η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της και θα κλείσει η β’ αξιολόγηση σύντομα, εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.