27 Ιαν 2017

FEDAL ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ! (vids)


Μετά από μια ΕΠΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ 5 ωρών, ο Rafael Nadal έκαμψε την αντίσταση του Grigor Dimitrov στα 5 σετ και επιβεβαίωσε έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ τελικό στο Australian Open 2017, κόντρα στον Roger Federer.

Μετά από έναν σπουδαίο ημιτελικό, o Rafael Nadal επικράτησε του Grigor Dimitrov με...


6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4), 6-4 και πήρε το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό του Australian Open, μια μέρα μετά από την επίσης νίκη στα 5 σετ του Roger Federer, επί του Stan Wawrinka!

Για πρώτη φορά από το Roland Garros του 2011, οι δύο σπουδαιότεροι τενίστες της εποχής μας - πιθανότατα και όλων των εποχών - Roger Federer και Rafael Nadal, θα συναντηθούν σε έναν τελικό Grand Slam! Ο Federer διεκδικεί τον 18ο Grand Slam τίτλο του και ο Nadal τον 15ο!

Ο Ισπανός, θα έχει επίσης και μια τρίτη ευκαιρία - μετά από τους χαμένους τελικούς που είχε στη Μελβούρνη το 2012 και το 2014 - για να γίνει ο μοναδικός τενίστας στην ιστορία της open era, που θα έχει τουλάχιστον δύο τίτλους από κάθε Grand Slam τουρνουά. Έχει κερδίσει 9 φορές το Roland Garros, από δύο το Wimbledon και το US Open και μια το Australian Open.

Ο Nadal μπήκε δυνατότερα στον ημιτελικό και έκανε ένα άψογο 1ο σετ, το οποίο ολοκλήρωσε με 8 winners και 2 αβίαστα λάθη. "Έσπασε" το σερβίς του Dimitrov αρκετά νωρίς, στο 4ο game, για να προηγηθεί με 3-1, και ύστερα δεν κοίταξε πίσω του, σερβίροντας εξαιρετικά στα τρία επόμενα games.

Ο Rafa είχε 71% ευστοχία στις πρώτες εκτελέσεις σερβίς σε αυτό το σετ, ενώ κάθε φορά που έβρισκε πρώτο σερβίς ο πόντος ήταν σχεδόν σίγουρος, κερδίζοντας τους 18 από τους 20! Κέρδισε επίσης τους 4 από τους 8 πόντους στα δεύτερα σερβίς του, χάνοντας συνολικά όλους κι όλους 6 πόντους στο σερβίς του.

Αυτό άλλαξε στο 2ο σετ, στο οποίο ο Dimitrov παρουσιάστηκε πολύ ανεβασμένος. Ο Βούλγαρος έκανε το πρώτο του break στην αναμέτρηση χωρίς να χάσει πόντο στο 4ο game και προηγήθηκε με 3-1. Στη συνέχεια επέστρεψε από το 15-30 και πιστοποίησε το προβάδισμα αυτό με ένα κράτημα σερβίς, διαμορφώνοντας το 4-1.

Παρόλα αυτά ο Dimitrov έδειξε να μην μπορεί να διαχειριστεί το πλεονέκτημά του, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις. Στο 7o game έσβησε ένα break point, στο δεύτερο όμως έκανε double fault και επέτρεψε στον Nadal να μειώσει σε 4-3.

Ανταποκρίθηκε με ένα νέο break, επιστρέφοντας από το 40-15 για να "σπάσει" ξανά το σερβίς του Ισπανού και να προηγηθεί με 5-3, για δεύτερη φορά όμως στη σειρά, απέτυχε να υπερασπιστεί το δικό του σερβίς. Και αυτή τη φορά η τύχη ήταν στη δική του ρακέτα, ο Dimitrov όμως με δύο διαδοχικά αβίαστα λάθη υπέστη νέο break και ο Nadal μείωσε σε 5-4.

Λίγο έλειψε να γίνει 4ο break στη σειρά, ο Nadal όμως κατάφερε να σβήσει 4 set points στο 10ο game και να κρατήσει τελικά το service game του για να ισοφαρίσει μετά από αρκετή ώρα στο 2ο σετ, σε 5-5. Στο πιο κρίσιμο μέρος όμως του σετ, ο Βούλγαρος ανταποκρίθηκε καλά. Σέρβιρε επιτυχημένα για το 6-5 και είχε νέα ευκαιρία για να "σπάσει" το αντίπαλο σερβίς στο 12ο game, την οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη, κάνοντας το 7-5.

Παρά το απογοητευτικό του τελευταίο game στο 2ο σετ, ο Nadal άρχισε να περιορίζει τα λάθη του στο 3ο, θέλοντας να αποκτήσει ξανά τα ηνία του παιχνιδιού. Ο Ισπανός έστειλε την "προειδοποιητική βολή" στο 3ο game, με τον Dimitrov πάντως να διώχνει μακριά τον κίνδυνο, επιστρέφοντας από το 15-40 για να κάνει το 2-1.

Στο 5ο game o Rafa έκανε το break και προηγήθηκε με 3-2, για άλλη μια φορά όμως ο Dimitrov δεν τον άφησε να "ξεφύγει" και με άμεση απάντηση ισοφάρισε σε 3-3. Οι δυο παίκτες έκλειναν με πιο πειστικό τρόπο τα σερβίς τους στη συνέχεια και μόνο ο Nadal κατάφερε να γεμίσει ένα game, το 11ο, στο οποίο ωστόσο δεν είχε break point και ο "Grisha" κράτησε το σερβίς του για το 6-5.


Με ένα ακόμη εύκολο κράτημα σερβίς ο Ισπανός ισοφάρισε σε 6-6 και έκανε mini-break στον πρώτο πόντο του tie-break, στο οποίο είχε συνεχώς το προβάδισμα. Ο Dimitrov πήρε δυο πόντους στη σειρά και ισοφάρισε σε 5-5, έκανε όμως αβίαστο λάθος αμέσως μετά και έδωσε set point στον Ισπανό, που αξιοποίησε την πρώτη ευκαιρία του και με το 7-5 στο tie-break, κατέκτησε το 3ο σετ.

To 4ο σετ δεν έμοιαζε με κανένα από τα τρία προηγούμενα. Η πίεση ήταν εμφανώς πολύ μεγαλύτερη και για τους δυο, που έδωσαν πολύ περισσότερο βάρος στα σερβίς τους. Αμφότεροι τα κατάφεραν περίφημα και σε κανένα από τα 12 games του σετ δεν υπήρξε break point.

Ούτε στα τελευταία games υπήρξε απειλή για break, με τον Ισπανό να έχει το προβάδισμα εξαιτίας του ότι σέρβιρε πρώτος στο σετ, αναγκάζοντας δυο φορές τον Βούλγαρο να σερβίρει για να μείνει στο τουρνουά. Ο 25χρονος τα κατάφερε άψογα και για δεύτερο συνεχόμενο σετ οι δυο τους οδηγήθηκαν σε tie-break.

Αυτή τη φορά το tie-break κύλησε όπως ακριβώς θα ήθελε ο Dimitrov. Το Νο. 15 του ταμπλό σέρβιρε πολύ καλά και "πάτησε" πάνω στο mini-break που έκανε, για να προηγηθεί με 5-2. Με νέο mini-break έφτασε στο 6-3 και μπορεί ο Nadal να έσβησε με winner το πρώτο set point, αλλά ο Βούλγαρος αξιοποίησε τη δεύτερη ευκαιρία του με έναν service winner και ισοφάρισε για δεύτερη φορά τον αγώνα.

Στα πρώτα λεπτά του αποφασιστικού σετ και οι δύο παίκτες είχαν ευκαιρίες για να αποκτήσουν ένα γρήγορο προβάδισμα. Ο Dimitrov επέστρεψε από το 15-40 και έσβησε 3 break points για να κρατήσει το πρώτο του service game και να προηγηθεί με 1-0.

Στο 2ο game ήταν η σειρά του Nadal να σβήσει break point, σε ένα game που ήταν πίσω με 0-30 και 30-40, αλλά έμεινε "όρθιος" και ισοφάρισε σε 1-1. Ο Nadal είχε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για break στο 5ο game (2-2, 30-40), ενώ λίγο αργότερα κέρδισε το game που άλλαξε τα πάντα στο 5ο σετ.


Ο Dimitrov ήταν μπροστά με 3-4, 15-40, έναν πόντο μακριά από ένα break που θα του επέτρεπε να σερβίρει για την πρόκριση, και ο Nadal έκανε δύο εκπληκτικούς πόντους, σβήνοντας τις ευκαιρίες του Βούλγαρου με δυο winners, έναν με το backhand του και έναν με βολέ. Στη συνέχεια έφτασε τους 6 συνεχόμενους κερδισμένους πόντους, αποκτώντας προβάδισμα με 4-4, 0-30 και ανεβάζοντας κατακόρυφα την ψυχολογία του.

Ο Dimitrov ισοφάρισε σε 30-30, αλλά η ευκαιρία ήρθε για τον Ισπανό, που πήρε τον επόμενο πόντο και αξιοποίησε το μοναδικό break point του, με ένα νέο backhand winner. Προηγήθηκε με 5-4 και μετά από ένα ακόμη δραματικό game, "κλείδωσε" την τεράστια πρόκρισή του στο 3ο του match point, έπειτα από 4 ώρες και 56 λεπτά αγώνα.

Ήταν αναμφίβολα η καλύτερη αναμέτρηση που έγινε ποτέ ανάμεσα στον Nadal και στον Dimitrov και ο Ισπανός βελτίωσε το ρεκόρ του στο head-to-head με τον Βούλγαρο, στο 8-1 νίκες.

Εξασφάλισε με την πρόκρισή του στον τελικό την άνοδό του στο Νο. 6 της παγκόσμιας κατάταξης και αν κατακτήσει τον τίτλο θα επιστρέψει και στο Top 4 της ΑΤΡ.

Ο "Matador" θα αγωνιστεί για 21η φορά σε τελικό Grand Slam διοργάνωσης (14-6) και για 102η συνολικά στην καριέρα του (69-32), διεκδικώντας τον 15ο και τον 70ό τίτλο του αντίστοιχα. Εκτός από το double Career Slam, μπορεί να ξεπεράσει και το ρεκόρ των 14 Slams του Pete Sampras και να μείνει μόνος του στη δεύτερη καλύτερη θέση όλων των εποχών, πίσω από τον Federer.

Θα συναντήσει τον Ελβετό για 35η φορά στην καριέρα του, έχοντας 23 νίκες σε αυτό το σπουδαίο rivalry (23-11). Οι 21 αναμετρήσεις τους ήταν σε τελικούς και ο Ισπανός υπερέχει και εκεί, έχοντας 14 νίκες (14-7). Σε Grand Slams έχουν παίξει 11 φορές (9-2 ο Nadal) και σε τελικούς Grand Slams 9 φορές (7-2 ο Nadal).

Ο τελικός του Australian Open θα γίνει την Κυριακή, στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί από το Eurosport.

Δείτε εκτεταμένα στιγμιότυπα από τον αγώνα: