10 Ιαν 2017

Σχέδιο πολιτικής απεμπλοκής με «κόφτη» και μείωση αφορολόγητου


Πολιτική απεμπλοκή στην αξιολόγηση αναζητά η κυβέρνηση μέσα από το ταξίδι–εξπρές Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες και τις συναντήσεις που θα έχει με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί πριν από το EuroWorkingGroup της Πέμπτης.


 Στόχος του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι, να διαμορφωθεί μια κοινή βάση συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις, η οποία θα πάρει και την κατ΄αρχήν έγκριση της γερμανικής πλευράς, έτσι ώστε στο EuroWorkingGroup της 12ης Ιανουαρίου να δρομολογηθεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο του συμβιβασμού

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το σχέδιο, πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί αυτή η συμφωνία, έχει ήδη συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας, Κομισιόν και Παρισιού και βασίζεται στην παράταση ισχύος του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018 και στην παράλληλη ελληνική δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου (επίσης μετά το ’18), προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ, ενώ η παράταση του «κόφτη», την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσδιορίζει και τις συγκεκριμένες δημόσιες δαπάνες στις οποίες  θα γίνουν (εάν χρειαστεί) περικοπές, ήτοι τις συντάξεις.

Πρόκειται, κατά τις ίδιες πηγές, για τον «έσχατο επώδυνο συμβιβασμό» που μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, για να αρθούν τα εμπόδια που θέτουν το Ταμείο και το Βερολίνο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης (πρόκειται, όμως, και για έναν συμβιβασμό που, στο καλό για την Αθήνα σενάριο, θα περιλαμβάνει και ανταλλάγματα).

Δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Τα εν λόγω ανταλλάγματα συνοψίζονται σε μια «πιο συγκεκριμένη δέσμευση» από το Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα ληφθούν μετά το 2018 (μια δέσμευση, η οποία θεωρείται και το κλειδί, προκειμένου ο Μάριο Ντράγκι να ανοίξει την πύλη της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην Ελλάδα).

Εάν το σχέδιο προχωρήσει και δεν υπάρξουν νέες νάρκες από την πλευρά Σόϊμπλε και Τόμσεν, ο οδικός χάρτης προβλέπει απόφαση του EuroWorkingGroup για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, πολιτική «διαπίστωση προόδου» στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και ολοκλήρωση της συμφωνίας στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ενταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Απρίλιο;

Το χρονοδιάγραμμα αυτό αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τον Απρίλιο και κρατά ζωντανό το σχέδιο της κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ενδεχομένως και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Όπως σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα «ρεαλιστικό» με δεδομένο και το γεγονός ότι στις αρχές Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί και η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ επί κυβέρνησης Τραμπ. Τότε θεωρείται εφικτό, να δοθεί και το πρώτο ουσιαστικό στίγμα από πλευράς του Ταμείου, για τον ρόλο που θα έχει στο ελληνικό πρόγραμμα.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr