26 Ιαν 2017

Ηρωϊκός Ρότζερ Φέντερερ (Βίντεο)


Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε από τον Stan Wawrinka και το γεγονός πως έχασε ένα προβάδισμα με δύο σετ, ο Roger Federer "καθάρισε" την υπόθεση πρόκριση στο 5ο σετ και επέστρεψε στον τελικό του Australian Open μετά από 7 χρόνια. Τρία σετ χωρίζουν τον Roger από το 18ο Grand Slam της καριέρας του και στα 35 του, δείχνει να το πιστεύει περισσότερο από ποτέ!


 Μετά από ένα παιχνίδι με πολλές συγκινήσεις, εναλλαγές συναισθημάτων και μια τεράστια μάχη που ξεπέρασε τις 3 ώρες σε διάρκεια, ο Roger Federer κέρδισε τον Stan Wawrinka με 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3 και προκρίθηκε στον τελικό του Australian Open, για πρώτη φορά από το 2010, όταν είχε κερδίσει τον 4ο τίτλο του στη Μελβούρνη.

Tα highlights του αγώνα

Θα είναι ο 28ος τελικός καριέρας για τον Federer σε Grand Slam και πρώτος από το 2015, όταν ήταν φιναλίστ σε Wimbledon και US Open. Θα έχει άλλη μια ευκαιρία να κατακτήσει τον 18ο Grand Slam τίτλο του και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά του από τους υπόλοιπους.

Ο τελευταίος του αντίπαλος στη Μελβούρνη, θα προκύψει από τον δεύτερο ημιτελικό του τουρνουά, ανάμεσα στον Rafael Nadal και στον Grigor Dimitrov. Το παιχνίδι αυτό θα γίνει την Παρασκευή, στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας (Eurosport 1).

Το πρώτο σετ του ημιτελικού ήταν ισορροπημένο, με τους δυο Ελβετούς τενίστες να έχουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες. Οι πρώτες ήταν για τον Federer, που προηγήθηκε με 1-2, 0-40 στο 4ο game, αλλά δε μετουσίωσε σε break καμία από τις 3 ευκαιρίες του.

Ο Wawrinka είχε επίσης συνεχόμενες ευκαιρίες στο 7ο game, όπου ο Federer επέστρεψε από το 15-40 για να κρατήσει το σερβίς του και να προηγηθεί με 4-3. Άλλη μια ευκαιρία χρειάστηκε να σβήσει ο 35χρονος, σε πολύ πιο κρίσιμο σημείο, στο 11ο game, όταν επέστρεψε από το 30-40 και έκανε το 6-5.

Αφού έσβησε και την 3η ευκαιρία του Wawrinka και απέφυγε το break, o Federer ανάγκασε τον αντίπαλό του να σερβίρει για να παραμείνει στο σετ και η πίεση απέφερε καρπούς. Με δύο συνεχόμενα αβίαστα λάθη από το 30-30, ο Wawrinka υπέστη το πρώτο break της αναμέτρησης και ο Federer έκανε το 7-5, κλείνοντας το εναρκτήριο σετ.

Ακόμα καλύτερα ήταν τα πράγματα για τον Roger στο 2ο σετ. Ο κάτοχος 17 Grand Slam τίτλων έκανε ένα ακόμη break στο 6o game, "ξέφυγε" με 4-2 και κράτησε εύκολα το σερβίς του στα δύο επόμενα games για να πάρει το σετ με 6-3 και να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης.

Κι ενώ όλα έδειχναν, να κυλούν υπέρ του Federer, με τον Wawrinka να παίρνει και ιατρικό τάιμ άουτ εξαιτίας του προβλήματός του με το γόνατο, ο πρωταθλητής του US Open ήταν εκείνος που κυριάρχησε στα επόμενα λεπτά και έφερε τα πάνω κάτω στον αγώνα.

Ο 31χρονος Stan κέρδισε 6 games στη σειρά, κάνοντας τρία διαδοχικά break στο σερβίς του Federer. Από το 1-1 έφτασε στο 6-1, για να κερδίσει με εμφατικό τρόπο το 3ο σετ. Άνοιξε με ένα break και το 4ο σετ, διευρύνοντας το σερί του στα 6 κερδισμένα games.

O Federer απάντησε αμέσως σε αυτό το break και απέκτησε για πρώτη φορά προβάδισμα στο 4ο σετ, με 2-1. Στα επόμενα games δεν απειλήθηκε στο σερβίς του, αλλά στο τέλος του σετ είχε άλλο ένα κακό διάστημα, που δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τον Wawrinka.

O τελευταίος προηγήθηκε με 4-4, 0-40 και "έσπασε" τελικά τον Federer στην τρίτη του ευκαιρία, για να κρατήσει με love το σερβίς του στο 10ο game και να γράψει το 6-4 στο 4ο σετ, επιστρέφοντας για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Ο Federer ήταν εκείνος που ζήτησε ιατρικό τάιμ άουτ μετά από αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη, λίγο πριν ξεκινήσει το αποφασιστικό 5ο σετ. Νωρίς στο τελευταίο σετ, υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες εκατέρωθεν.

Πρώτα ο Roger ήταν εκείνος που "κλώτσησε" μια καλή ευκαιρία, καθώς προηγήθηκε με 1-2, 0-30 και σε 4 διαδοχικά δεύτερα σερβίς του Stan δεν πήρε ούτε έναν πόντο, με αποτέλεσμα ο 31χρονος να κάνει το 2-2. Στο 5ο game o Wawrinka έφτασε στο break point, o Federer όμως έμεινε "ζωντανός" και σε πολύ κρίσιμο μέρος του αγώνα, έκανε το υπέρ του 3-2.

Ήταν μεγάλης σημασίας αυτό το κράτημα σερβίς για τον Federer, αφού στο 6ο game έκανε το break που έλυσε τις διαφορές των δύο παικτών. Εκμεταλλεύτηκε το κακό game του Wawrinka και προηγήθηκε με 4-2, για να τονώσει ξανά το ηθικό του και να πλησιάσει για πρώτη φορά στον αγώνα τόσο κοντά στην πρόκριση.

Πράγματι, στα επόμενα games ο Federer σέρβιρε με ανεβασμένη ψυχολογία και δεν κινδύνεψε. Αρχικά πιστοποίησε το break, κάνοντας το 5-2, ενώ στο 9ο game δεν έχασε ούτε έναν πόντο και με ένα love service game ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του, έπειτα από 3 ώρες και 4 λεπτά.

Με τη 19η νίκη του σε 22 αναμετρήσεις ενάντια στον Wawrinka, o Federer σφράγισε την είσοδό του στον 28ο major τελικό του. Συνολικά θα είναι ο 137ος τελικός καριέρας για τον Ελβετό, που έχει ρεκόρ 88-48 νίκες ως φιναλίστ.






ΠΗΓΗ: tennisnews.gr