19 Δεκ 2016

Ο Τσίπρας στέλνει μήνυμα: Δεν φεύγω…

  
Εάν όντως το χαρτί των εκλογών συζητήθηκε ποτέ σοβαρά στους σχεδιασμούς του Μαξίμου, πρόκειται οριστικά για μια συζήτηση του παρελθόντος. Κι εάν ο Αλέξης Τσίπρας κόμισε ένα μήνυμα επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, είναι ότι δεν προτίθεται να παραδώσει, οικειοθελώς και αμαχητί, την διακυβέρνηση της χώρας.


 Στο πρωθυπουργικό επιτελείο η βασική διαπίστωση (μετά την εβδομάδα των μεγάλων εντάσεων εντός και εκτός συνόρων) είναι, πως, παρά τις παγίδες του συστήματος Σόϊμπλε και του εν Ελλάδι λόμπι της, «καμία μάχη δεν έχει χαθεί». Και πως το επόμενο τρίμηνο παραμένει το καθοριστικό εκείνο διάστημα, που μπορεί να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και, μαζί, και την δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης.

Σ’ αυτό το κάδρο (και κατόπιν των μηνυμάτων που κατά πληροφορίες ελήφθησαν και από την «σύμμαχο» Κομισιόν) το Μαξίμου βάζει οριστικά τέρμα στην εκλογολογία και χτίζει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του πάνω σε τρεις άξονες: 

Ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τις τραυματισμένες από το Μνημόνιο κοινωνικές τάξεις, διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων με τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση, και περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες.

Τέρμα στην εκλογολογία

Στο εκλογικό μέτωπο την πόρτα έσπευσε να κλείσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο, μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «Δεν θα παραδώσουμε», είπε, «ποτέ τον λαό μας στους yes men, που θέλουν επέκταση της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμη» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά και τα σκληρά λόμπι σε Ευρώπη και Ελλάδα που θα έβλεπαν μια κυβέρνηση ΝΔ και Μητσοτάκη, ως το εύκολο «όχημα» για να περάσουν τη συνταγή του ΔΝΤ και τα μέτρα της απόλυτης κοινωνικής ανατροπής.

Η εκτίμηση, άλλωστε, στην κυβέρνηση μετά και τις επαφές Τσίπρα στην Ευρώπη είναι, πως η αξιολόγηση, έστω και με παγίδες και δυσκολίες, θα κλείσει.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών, καθώς η αξιολόγηση θα κλείσει», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στη συνέντευξή του στη RealNews και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ έτερο, έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει εύγλωττα: «Τον μόνον που εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η συζήτηση περί εκλογών είναι τον Μητσοτάκη και την συσπείρωση της ΝΔ».

Εκτός ΕΝΦΙΑ οι άνεργοι;

Η ίδια πηγή συνδέει την χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους με την απόφαση της κυβέρνησης να εξαντλήσει στο εξής και το τελευταίο περιθώριο επιστροφής και διανομής των πλεονασμάτων στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εξετάζεται όχι μόνον η παγίωση της «13ης σύνταξης» αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2017 για τις πιο ασθενείς εισοδηματικές τάξεις (ενδεχομένως και η πλήρης απαλλαγή των ανέργων εάν πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια).

Η επιστροφή στην κοινωνία

Η αρχή αυτή (της «ανταπόδοσης των θυσιών στην κοινωνία», όπως λέει κυβερνητική πηγή) θα είναι και το βασικό στίγμα, που θα επιχειρήσει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα με την «κάθοδό» του στην Κρήτη και την περιοδεία του σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Η έξοδος Τσίπρα στην περιφέρεια είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού του Μαξίμου, προκειμένου να αναθερμανθεί η επαφή του πρωθυπουργού με τους πολίτες, ενώ στο μέτωπο της αξιολόγησης η τακτική είναι διπλή: 

Αφ’ ενός «διαπραγμάτευση μέχρι τελικής πτώσεως» (ακόμη κι εάν Σόιμπλε και ΔΝΤ παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων) και κεφαλαιοποίηση της, ήδη ενισχυμένης πλέον, συμμαχίας με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Η συμμαχία με τους σοσιαλιστές

Και επ’ αυτού, άλλωστε, έδωσε επίσης στίγμα προθέσεων ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο: «Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να δει και να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να θέσει τέρμα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» είπε, προκαλώντας το σχόλιο της Deutsche Welle ότι «χωρίς περιστροφές, ανέδειξε ως ιδανικό σύμμαχο της Αριστεράς τη Σοσιαλδημοκρατία».

Το ίδιο προσκλητήριο παραμένει εν ισχύ και εντός συνόρων και αφορά το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται όμως για ένα προσκλητήριο που θα αποκτήσει πραγματικό πολιτικό νόημα, μόνον όταν (και εάν) η Φώφη Γεννηματά καταφέρει, να απεγκλωβιστεί οριστικά από το σύστημα Βενιζέλου… 


ΠΗΓΗ: tvxs.gr