23 Δεκ 2016

Πολύχρωμη και αγωνιστική κινητοποίηση στο Χρηματιστήριο ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ


Να ακυρωθεί η λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ.

Αγωνιστική και πολύχρωμη ήταν η συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 23/12, μετά από...


κάλεσμα της ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων, μπροστά στο χρηματιστήριο Αθηνών, όπου συνεδρίασε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ, που χάρισε 40 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της  κυρίως στους ιδιώτες μεγαλομετόχους της (Paulson κλπ), αντί αυτά να διατεθούν για την βελτίωση των παροχών της προς το λαό.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει σε πολυεθνικές κατά αρχή το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και επίσης κατά αρχή το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ, με στόχο την πλήρη ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση τους. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η σημερινή απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ, να χαρίσει αυτό το «έκτακτο μέρισμα» στους μετόχους, με βασικούς ωφελούμενους το ΤΑΙΠΕΔ, την τράπεζα Eurobank και ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, όπως ο περιβόητος Paulson.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε την συνέλευση των μετόχων στο χρηματιστήριο Αθηνών, θεωρώντας το χώρο του πιο φυλασσόμενο και ασφαλή γι αυτή, επειδή οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ με τα σωματεία τους και την υποστήριξη κοινωνικών κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ματαίωσαν την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων την 1η του Δεκέμβρη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπευσε να στηρίξει αυτή την μεθόδευση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, παρατάσσοντας μπροστά στο χρηματιστήριο ένα στρατό ολόκληρο από άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες, προκειμένου να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους απεργούς εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και τους αλληλέγγυους στον αγώνα τους να ακυρώσουν τη νέα προσπάθεια εκχώρησης των πολύτιμων για την κοινωνία αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ.

Από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η στάση εργασίας, που προκήρυξε η ομοσπονδία των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα εκατοντάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης, αλλά και πολλοί αλληλέγγυοι στον αγώνα τους από συλλογικότητες και κοινωνικά κινήματα, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του χρηματιστηρίου με βασικό στόχο να ακυρωθεί η λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ και τα κέρδη και αποθεματικά της, αντί να μοιραστούν στους μετόχους, να δοθούν για :

– Δωρεάν παροχή νερού σε άνεργους και φτωχούς

– Έργα βελτίωσης των Δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης

– Προσλήψεις νέων εργαζόμενων πλήρους και σταθερής εργασίας και με αξιοπρεπείς μισθούς.

Ούτε το ΝΕΡΟ, το απόλυτα βασικό στοιχείο της ύπαρξης ζωής, δεν γλιτώνει από τη μανία των δανειστών της χώρα μας, ώστε από το ξεπούλημά του να αποπληρωθούν τα δάνειά τους. Ιδιαίτερα, το νερό, επειδή είναι η βάση της ζωής, στρέφει επάνω του την επιδρομή ιδιωτικών συμφερόντων, γιατί τα κέρδη τους θα είναι σίγουρα και εξασφαλισμένα. Γι αυτό η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι στα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης εφαρμογής των ευρωμνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση μπροστά στο χρηματιστήριο Αθηνών συμμετείχαν αγωνιστικά μαζικό μπλοκ μελών και φίλων της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, με επικεφαλής τον γραμματέα του Πολιτικού συμβουλίου της Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Συντονισμού συλλογικοτήτων Αττικής, του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και πολλών κινήσεων και Σωματείων. Επίσης στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι πρώην βουλευτές της ΛΑΕ Δημήτρης Στρατούλης, Ραχήλ Μακρή και Στάθης Λεουτσάκος, καθώς και πολλά μέλη της ΠΓ της ΛΑΕ.








ΠΗΓΗ: iskra.gr