1 Δεκ 2016

Γιατί οι καμηλοπαρδάλεις μπλέκουν τους λαιμούς τους;

Οι καμηλοπαρδάλεις είναι τα ψηλότερα ζώα στον πλανήτη και είναι αρκετά ογκώδεις, αφού σε ύψος μπορεί να φτάσουν μέχρι και 5 μέτρα και σε βάρος τον έναν τόνο. Μία από τις...


πλέον χαρακτηριστικές «πόζες» που τις φωτογραφίζουν κατά καιρούς, είναι εκείνη, που έχουν μπλεγμένους τους λαιμούς τους, με πολλούς να πιστεύουν, πως πρόκειται για ένα τρυφερό ενσταντανέ ενός ζευγαριού.
Ωστόσο, η αλήθεια απέχει πάρα πολύ αφού πρόκειται για μια κίνηση που κάνουν μόνο τα αρσενικά καθώς θέλουν με αυτόν τρόπο να αποφασίσουν ποιος είναι το κυρίαρχο (alpha male). Οι καμηλοπαρδάλεις το κάνουν αυτό στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν το θηλυκό της αγέλης, προσπαθώντας ο ένας να κυριαρχήσει πάνω στον άλλον. Η συγκεκριμένη πρακτική, χαριτωμένη με πρώτη ματιά αλλά όπως αποδεικνύεται ιδιαιτέρως βάρβαρη, συνιστά έναν άτυπο «αγώνα» μεταξύ δύο αρσενικών και πολλές φορές καταλήγει μέχρι και σε σπασμένους λαιμούς και οστά των δύο ζώων.
Οι ήχοι δε που βγάζουν οι λαιμοί τους καθώς χτυπούν μεταξύ τους μπορεί να ακουστούν σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρων μακριά. Τα ακόλουθα στιγμιότυπα τράβηξε ο Γερμανός φωτογράφος άγριας ζωής Ingo Arndt, όταν επισκέφθηκε το Masai Mara National Reserve στην Κένυα μαζί με τη σύζυγό του Silke.


πηγή: lifo.gr