20 Δεκ 2016

Στους 12 οι νεκροί από τη φονική επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο [ΦΩΤΟ]

 Στους δώδεκα έχουν ανέλθει οι νεκροί από την τυφλή επίθεση φορτηγού χθες αργά το απόγευμα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του κεντρικού Βερολίνου. Περίπου 50 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.


 Η Γερμανία εκτιμά, ότι πρόκειται για επίθεση. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ήδη έχουν σπεύσει, να αναλάβουν την ευθύνη με μηνύματα στο twitter. Δεν έχει υπάρξει πάντως επίσημη ανάληψη ευθύνης.
Ο οδηγός έχει συλληφθεί (δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή ακόμη η εθνικότητά του) ενώ ο συνοδηγός σκοτώθηκε κατά την επίθεση στο πλήθος.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση διαπράχθηκε γύρω στις 7:30 μ.μ. (τοπική ώρα), κοντά στη λεωφόρο Κουρφούρστενταμ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου σε χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά γεμάτη κόσμο.

Το μαύρο φορτηγό που σκόρπισε τον θάνατο, συνεχίζοντας μέσα στο πλήθος για τουλάχιστον 50 μέτρα, με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα, έχει πολωνικές πινακίδες. Εκτιμάται από τις γερμανικές αρχές, ότι έχει κλαπεί από οικοδομή στην Πολωνία.

«Πήγαινε με σβηστά τα φώτα…» δήλωσε ηλικιωμένος αυτόπτης μάρτυρας στη γερμανική Berliner MorgenPost, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, η τουρίστρια Σαμπρίνα Γκλινζ, από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε, ότι το φορτηγό κατευθύνθηκε προς την αρχή της αγοράς, εκεί που ήταν συγκεντρωμένος ο περισσότερος κόσμος και στη συνέχεια άρχισε να πέφτει πάνω στα περίπτερα.


Τα πρώτα στοιχεία για το δράστη

Η γερμανική αστυνομία ενημέρωσε μέσω twitter, ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος και ότι άλλος ένας άντρας που επέβαινε στο φορτηγό σκοτώθηκε, όταν έπεσε πάνω σε ένα πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια δοκιμάζοντας κρασί και λουκάνικα.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τοπικές πηγές ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις, ότι ο ύποπτος που συνέλαβαν, ήταν από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας.

Μνήμες Νίκαιας

Το επεισόδιο ανέσυρε μνήμες από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούλιο, όταν ένας άντρας τυνησιακής καταγωγής σάρωσε με ένα φορτηγό 19 τόνων πεζούς στην προκυμαία, σκοτώνοντας 86 άτομα. Η επίθεση είχε σημειωθεί κατά πλήθους κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα κατά τον εορτασμό της επανάστασης της Βαστίλλης. Την ευθύνη για το μακελειό την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η Γερμανία δεν έχει βιώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τζιχαντιστές τα τελευταία χρόνια, όπως οι γειτονικές της χώρες Βέλγιο και Γαλλία. Υπήρξαν όμως δύο μικρότερες επιθέσεις στη Βαυαρία το καλοκαίρι, μία σε τρένο κοντά στο Βίρτσμπουργκ και άλλη μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης, στα μέσα Οκτωβρίου, η αστυνομία συνέλαβε έναν Σύρο ως ύποπτο για τοποθέτηση βόμβας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου. Ο 22χρονος αυτοκτόνησε στη φυλακή λίγο μετά τη σύλληψή του.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr