13 Οκτ 2016

Τι λένε τα Wikileaks για Τσίπρα, Βαρουφάκη, δραχμή και Κλιντον


Αναφορές στις επαφές που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με Αμερικανούς αξιωματούχους και τον ίδιο τον Ομπάμα, αλλά και στην προσπάθεια μεσολάβησης του Μπιλ Κλίντον για να αποδεχθεί ο Τσίπρας τη συμφωνία με τους δανειστές, περιλαμβάνονται στα e-mails που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks.

Παράλληλα καταγράφονται συζητήσεις, για τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει...


 η Ουάσινγκτον στην Ελλάδα σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Λίγες μόνο ημέρες, λοιπόν, μετά την καταγγελία ότι η Χίλαρι Κλίντον, ως υπουργός Εξωτερικών, ενδέχεται να προσέφερε εσωτερικές πληροφορίες στο γαμπρό της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Wikileaks αποκαλύπτει, ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον να μεσολαβήσει, ώστε να πειστεί ο Τσίπρας, να υπογράψει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τη διαρροή, σε σχετική πρόταση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου ο Μπιλ Κλίντον απάντησε καταρχήν θετικά αλλά ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα εάν θα ασκηθούν ανάλογες πιέσεις και προς το Βερολίνο.


 Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, αναφέρει:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε, εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω, αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ποντέστα.

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

Σε e-mail με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2015 αναφέρεται, ότι ο WJC (Μπιλ Κλίντον) δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Τσίπρα, λόγω των συνεχών επαφών που είχε ο τελευταίος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά υποστηρίζει, ότι λαμβάνουν πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το ίδρυμα Κλίντον σε αυτό το σημείο προτείνει, «ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην χάσει την ψυχραιμία του, ακόμη και αν οι συνομιλητές του παρουσιάζουν παράλογα αιτήματα». Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη παραμονής στο Ευρώ αλλά και την κατανόηση των εσωτερικών ισορροπιών, που καλείται να κρατήσει και η Μέρκελ.

Η στιχομυθία αφορά την περίοδο όπου η κυβέρνηση Τσίπρα κοιτούσε έντονα προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, έχοντας στο δυναμικό της σειρά «ατλαντιστών» υπουργών αλλά και συμβούλων όπως η Παναρίτη – σχέση που διακόπηκε απότομα μετά την απομάκρυνση Βαρουφάκη και την ολοκληρωτική παράδοση στο Βερολίνο.

Σε άλλα e-mail γίνεται λόγος για προσπάθεια μεσολάβησης από τον ελληνο-αμερικανό πολιτικό Phil Angelides και τον Mike Dukakis για την επίτευξη του Plan A, δηλαδή την συμφωνία με την Μέρκελ.

O Phil Angelides πάντως σε άλλο μήνυμα αναφέρεται στην βοήθεια, που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και στην παρέμβαση παραγόντων της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό μάλιστα προτείνεται και η παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον.

Ειδική αναφορά γίνεται στη «πολύ σημαντική» συνάντηση Βαρουφάκη με τον πρόεδρο Ομπάμα – κάτι που όπως αναφέρεται δεν συνηθίζεται, αφού οι πρόεδροι δεν συναντώνται με υπουργούς Οικονομικών.

Το όνομα του Βαρουφάκη αλλά και του οικονομολόγου Γκάλμπρεϊθ περιλαμβάνονται σε αρκετά e-mail, που διέρρευσαν με αφορμή συναντήσεις που είχαν με ανθρώπους του προέδρου.

Το άρθρο ανανεώνεται, καθώς διαβάζουμε νεότερα e-mail



ΠΗΓΗ:  http://info-war.gr