12 Οκτ 2016

Το "μπουρλότο" των πλειστηριασμών - Της Τζένης Σουκαρά


Την εικόνα της σύγκρουσης πολιτών με τα ΜΑΤ (όπως συνέβη προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποτραπεί ο πλειστηριασμός ενός διαμερίσματος 80 τ.μ., πρώτη κατοικία, μιας εξαμελούς οικογένειας) όλα δείχνουν, πως από εδώ και στο εξής θα την βλέπουμε όλο και πιο συχνά και μάλιστα με...

 αυξανόμενη ένταση και βία. Αυτό εκτιμούν τα κομματικά επιτελεία, τα τραπεζικά στελέχη, οι αστυνομικοί και δικαστηριακοί παράγοντες, ενώ το δηλώνουν ανοιχτά και δημόσια οι επικεφαλής των Ενώσεων Δανειοληπτών, αλλά και οι εκπρόσωποι του Κινήματος "Δεν Πληρώνω", που έχουν αναλάβει την οργάνωση της αντίστασης στους πλειστηριασμούς.

Η εικόνα  παραπέμπει στην απεχθή εικόνα των πάνοπλων αστυνομικών σε Ισπανία και Πορτογαλία, που πετούσαν  με τη βία φτωχούς ανθρώπους από τα σπίτια τους με διαταγή δικαστηρίου. Εικόνα την οποίαν, στη δύσκολη  κατάσταση που βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω των μνημονιακών μέτρων που λαμβάνει, δεν θα μπορέσει, πιθανώς, να αντέξει, εάν η κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως η πολιτική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα θα γίνεται στις αίθουσες των ειρηνοδικείων ολόκληρης της χώρας και όχι στην Βουλή, όπου ήδη η πολιτική αντιπαράθεση έχει φτάσει στα κατώτατα επίπεδα πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων.

Το 2017 υπολογίζεται, πως θα έχουμε 50.000 πλειστηριασμούς. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το γεγονός αυτό και μόνο ενδεχομένως θα δημιουργήσει εκρηκτικές διαστάσεις με απρόσμενες εξελίξεις. Η δήλωση του προέδρου  της Ομοσπονδίας Ενώσεων Δανειοληπτών Ελλάδας Ευάγγελου Κρητικού είναι χαρακτηριστική:"ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο εντείνονται οι απειλές δολοφονιών των δικηγόρων, των δικαστών, αλλά και οι απειλές για αυτοχειρία".


Το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες είναι 20 δις ευρώ και  αφορά 200.000 οικογένειες.  Αν σ' αυτά προστεθούν και εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια μικρών επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που χρησιμοποιούν διαμερίσματα ως χώρο εργασίας τους, τότε καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο εκτός της οικονομικής του αυτονόητης διάστασης, οδηγεί σε τεράστια κοινωνικά  αδιέξοδα.

Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση και το πρόβλημα αφεθεί να εξελιχθεί ως έχει, οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι τα λεγόμενα "κοράκια", οι εταιρείες και τα funds που θα αναλάβουν έναντι χαμηλού (πιθανώς και ευτελούς) τιμήματος τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Η δουλειά είναι "μεγάλη"Είναι πολλά  τα λεφτά.


Η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής παρέμβασης της πολιτικής εξουσίας, κυβερνητικής και της αντιπολίτευσης , στο θέμα των κόκκινων δανείων κρίνεται ως πράξη διάσωσης ακόμη και της ιδίας. Προκαλεί απορία το γεγονός, ότι η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίζονται να έχουν μειωμένα αντανακλαστικά απέναντι σε ένα πρόβλημα που αφορά τους πάντες. Και τους πολίτες και τις τράπεζες και τους πολιτικούς, οι οποίοι, ως διαχειριστές της εξουσίας, είναι αυτοί που πρέπει να λύσουν νομοθετικά .

Εάν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να σταματήσει τους πλειστηριασμούς και αφήσει το "Κίνημα Δεν Πληρώνω" να αναλάβει την υπεράσπιση των αδύναμων δανειοληπτών, τότε πολύ γρήγορα θα βρεθεί μπροστά  σ' ένα νέο είδος Αγανακτισμένων, που όμως δεν θα βρίσκεται και θα διαδηλώνει τα βράδια στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά θα το κάνει κάθε μέρα στη Νίκαια, το Χαλάνδρι, τον Μαραθώνα, τα Μέγαρα, το Περιστέρι, την Καλλιθέα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να πράξει κάτι. Και ο λόγος είναι, γιατί μέχρι τότε θα σημειωθούν πολλά επεισόδια. Μέσα κι έξω από τα δικαστήρια, τις εφορίες, τις τράπεζες και τις υπηρεσίες του δημοσίου. Επεισόδια που δεν ξέρεις τι έκταση θα πάρουν, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο, να είναι οι πλειστηριασμοί η ρωγμή, από την οποίαν θα βγει στην επιφάνεια η συσσωρευμένη οργή του κόσμου. Και η οποία, εάν αυτό συμβεί, θα τινάξει τα πάντα στον αέραΚαι τους κυβερνώντες. Τους νυν, τους προηγούμενους και επόμενους...