18 Οκτ 2016

Ο Ολυμπιακός έκανε πλάκα στο πρώτο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό


Ποιος θα προέβλεπε, πως ο Βασίλης Σπανούλης θα τελείωνε ντέρμπι με 2 πόντους από βολές και ο Ολυμπιακός θα σάρωνε με 25 πόντους τον Παναθηναϊκό! Τόσο μεγάλη ήταν η διαφορά των δύο ομάδων, στην πρώτη από τις πολλές μάχες τους μέσα στη σεζόν, που ο αρχηγός των Πρωταθλητών αρκέστηκε, να μοιράσει μπάλα έχοντας 7 ασίστ.


 Ο Πεδουλάκης ήθελε η μπάλα να φύγει απ' αυτόν και τα κατάφερε. Τη δουλειά όμως για τους Πειραιώτες έκαναν ο Γκριν, ο Λοτζέσκι, ο Πρίντεζης. Όλοι τους γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Ο Σφαιρόπουλος δοκίμασε σύστημα με τρεις γκαρντ και από το 19-11 ο Ολυμπιακός ήταν σταθερά μπροστά, χωρίς να κοιτάει πίσω. Ανανεώνοντας δε χαμένες επιθέσεις, οι γηπεδούχοι είχαν δεύτερες ευκαιρίες να σκοράρουν και δεν τις έχαναν απέναντι σ' έναν μπερδεμένο αντίπαλο. Στο 20', με 50 πόντους υπέρ, ήταν ήδη στο +18 (5/10 τρίποντα, 11 ασίστ) και δεν κινδύνευσαν στο ελάχιστο.

Συνέχισαν να κυριαρχούν στον αέρα, να κλέβουν μπάλες, να τρέχουν και να σκοράρουν άνετα. Ο Πρίντεζης δεν είχε αντίπαλο, ενώ μη χρησιμοποίηση του Μπουρούση και τα σχήματα με τρία "4" βόλεψαν ακόμη περισσότερο τον Ολυμπιακό, ο οποίος με 12/16 αιφνιδιασμούς έφτασε στο 60-38, στο 79-57 και στο 86-59 βάζοντας... πυρκαγιά στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός είχε κυριαρχήσει στην πρώτη μάχη και άφηνε πίσω, ό,τι συνέβη στη Μαδρίτη. Για τον Παναθηναϊκό η... Τρίτη είναι δύσκολη ημέρα.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 50-32, 68-49, 88-63

Ολυμπιακός: Μπιρτς 9(4/5δ, 6ρ), Σπανούλης 2(0/7 σουτ, 7 ασ), Πρίντεζης 18(9/16δ, 5ρ), Παπανικολάου 4(5ρ), Μάντζαρης 3(1), Γκριν 14(2τρ, 4ρ), Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 7(1), Μιλουτίνοφ 3(6ρ), Χάκετ 9(1), Λοτζέσκι 15(3τρ, 9ρ, 3ασ).

Παναθηναϊκός: Σίνγκλετον 10(4ρ), Φελντέιν 9(2), Γκιστ 10(1), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλάθης 5(1/5τρ, 5ασ, 4λ), Ρίβερς 3, Μποχωρίδης, Φώτσης 3(1τρ, 5ρ), Παππάς 9(1), Μπουρούσης 12.



Μάγκας Ολυμπιακός, παιδική χαρά ο Παναθηναϊκός

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Όπως λέγαμε, το ματς του ΣΕΦ θα είχε ενδιαφέρον, μόνο αν έχανε ο Ολυμπιακός ή αν έχανε πάνω από 15 πόντους ο Παναθηναϊκός. Τελικά το πρώτο ντέρμπι έβγαλε λαβράκι...

Έβγαλε +25 για τον Ολυμπιακό που του δίνει μεγάλη αβάντα για την συνέχεια. Πέραν ότι του κλειδώνει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, που όμως για μένα πλέον δεν μεταφράζεται σε τίτλο, αφού οι έδρες είναι για να... σπάνε. Και από την άλλη βάζει σε τριγμούς τους "πράσινους", για το πού πηγαίνει το καράβι.

Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε απλά μια κακή εμφάνιση, ώστε να επικαλεστεί ως δικαιολογία την απουσία δύο Αμερικανών του (λόγω νομοθεσίας) για το μέγεθος μιας σχετικά βαριάς ήττας, αλλά αντιθέτως ήταν αποκαρδιωτικός... Και όταν είσαι αποκαρδιωτικός, σημαίνει πολλά.

Ο ακριβοπληρωμένος φετινός Παναθηναϊκός, που ενισχύθηκε σημαντικά στη μετά Διαμαντίδη εποχή, παρουσίασε εικόνα ομάδας παιδικής χαράς... Και γι' αυτό ευθύνονται, πρωτίστως, οι άψυχοι παίκτες του, έτσι όπως παρουσιάστηκαν, αλλά και ο προπονητής του.

Η επόμενη μέρα στους "πράσινους", ασφαλώς, δεν θα είναι εύκολη. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, μουρμούρες και γκρίνια από τον κόσμο. Πιθανότατα και κάποιο πρόστιμο από την δίοικηση, που θα είναι απόλυτα λογικό, λόγω εικόνας, ενώ θα περιμένουν όλοι αντίδραση.

Η εποχή που οι προπονητές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα με τέτοιες ήττες, πέρασαν. Και ο σχεδιασμός του Πεδουλάκη δεν ήταν κακός. Αν οι παίκτες δεν παίζουν, δεν έχουν ψυχή και πάθος, είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά σαφώς και εδώ ο προπονητής πρέπει να τραβήξει το χαλινάρι...

Το ντέρμπι κρίθηκε από νωρίς. Και κρίθηκε γιατί η μια ομάδα έβγαζε ενέργεια και η άλλη περπατούσε και δεν ήξερε τι θέλει να παίξει. Ο Ολυμπιακός έκανε τα λογικά, βάση σχεδίου και πλάνου. Δηλαδή, πήγε το ματς στο βάθος και την έδρα, στην ενέργεια και στο να χτυπήσει το αδύναμο 2-3 του ΠΑΟ, λόγω των ελλειψεών του. Και το έκανε πιστά από την αρχή μέχρι το τέλος και αν είχε διάθεση να σκοτώσει και να διασύρει τον αντίπαλο, εκτιμώ, ότι θα είχε πιάσει και 100αρα και 30π διαφορά χαλαρά.

ΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός που είχαμε πει, θα πρέπει να έχει πάνω από 9-10 τρίποντα για να είναι στο κόλπο, διάλεξε άλλο παιχνίδι. Πήγε στις ατομικές προσπάθειες με ντράιβ και κοντινά σουτ και ακουμπώντας την μπάλα στον Μπουρούση στη θέση του σέντερ. Έτσι κατέρρευσε πλήρως στο σκοράρισμα, καθώς δεν είχε πάθος και ενέργεια.

Ο Παναθηναϊκός έπαιζε μάλιστα την άμυνα του...καημένου και απλά παρακολουθούσε (ενδεικτικό το ότι ο Λοτζέσκι πήρε δύο επιθετικά ριμπάουντς χωρίς καν να σηκωθεί από το έδαφος!).

Τα 20 χαμένα αμυντικά ριμπάουντς του Παναθηναϊκού προδίδουν μικρή και σοφτ ομάδα. Τα γκαρντ δεν παίρνουν θέση, δεν διαβάζουν και έτσι ο Ολυμπιακός πήρε τόσα πολλά επιθετικά ριμπάουντς. Τεράστιο πρόβλημα για τον ΠΑΟ μετά τα 16 της Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ.

Αυτό δείχνει και έλλειψη διάθεσης. Και συγκέντρωσης. Τρία σημεία. Τα... άπειρα χαμένα αμυντικά ριμπάουντς απέναντι σε μια ομάδα που έχει και πρόβλημα στην φροντ λάιν της ακόμα (λόγω ανετοιμότητας βασικά). Στην συνέχεια, τρία λάθη επαναφοράς που δείχνουν ομάδα αδούλευτη ή χωρίς συγκέντρωση. Και ακόμα τα air ball που είχαν πολλοί παίκτες του.

Το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού είναι, ότι δεν περιμένει τον Σπανούλη, για να βάλει 75-80 πόντους. Ο Γκριν δίνει λύσεις στον Βασίλη στα χαρακτηριστικά παιχνιδιού. Και έτσι οι "ερυθρόλευκοι" δεν περιμένουν τον αρχηγό τους, για να πάρουν σκορ . Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος.

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός έπαιξε λάθος. Από τα 30 τρίποντα (όσα και δίποντα) με τη Ζαλγκίρις, πήγε σήμερα στα 40 δίποντα και στα 19 τρίποντα. Και έτσι δεν μπορούσε καν να παρακολουθήσει. Και βεβαίως δεν υπήρχε πλέον Διαμαντίδης, για να δώσει το έναυσμα μιας αντεπίθεσης.

Έστω να κρατήσει τα προσχήματα κάπως και να μην διασυρθεί, γιατί αυτό... χάλασε τον κόσμο του "τριφυλλιού". Και τον προπονητή του. Ο Παναθηναϊκός έχει τεράστιο πρόβλημα στη δημιουργία. Ο Καλάθης δεν απειλεί, δεν παίζει άμυνα πια και το χειρότερο δεν κυκλοφορεί καλά την μπάλα. Έτσι δεν έρχονται και καλά σουτ από την περιφέρεια.

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο Ολυμπιακός του έδινε και σουτ και ντράιβ. Αλλά χωρίς τρίποντο και 20 πόντους του Παππά π.χ. δεν μπορεί ο φετινός Παναθηναϊκός να πάει στους 80. Η αλήθεια είναι, ότι γι' αυτό έχει 12 παίκτες που όλοι σουτάρουν και δεν το κυνήγησε καν αυτό. Που γι' αυτό σχεδιάστηκε! Και δεν διάβασε και τις επιθέσεις.

Έπαιρνε π.χ. όπως σωστά είπε μετά και ο Πεδουλάκης, τα μις ματς με τον Σπανούλη ο νεαρός Χαραλαμπόπουλος, αλλά δεν τα ολοκλήρωνε. Ο Ολυμπιακός χτυπούσε στον "άσο", δεν άφηνε τα ντράιβ του Παππά και κυνηγούσε την ενέργεια με το βάθος του στο 2-3. Η τριάδα Γκριν, Λοτζέσκι και Χάκετ, για παράδειγμα, είναι ένα σχήμα που θα... φορεθεί πολύ, καθώς έχει μπάσιμο, τρίποντο, άμυνα, ενέργεια. Και δεν φαίνεται η απουσία του Σπανούλη.

Ο Παναθηναϊκός πλέον θέλει καλό παίκτη στον άσο. Ο Καλάθης είναι πια μέτριος και προβλέψιμος. Ο Τζέιμς δεν είναι ο καθαρός πλέι μέικερ και μάλλον θα πρέπει να βρει αναγκαστικά καλό παίκτη, αφού και ο Παππάς παίζει εκεί, αλλά έτσι μένει από 2αρι... Αρκετά μπερδεμένη η ομάδα στην περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός πήρε 28 πόντους από δεύτερες επιθέσεις και 17 από αιφνιδιασμό απέναντι σε μια ομάδα που φέτος σχεδιάστηκε για να έχει ενέργεια.

Πάμε και στους παίκτες. Ο Σπανούλης δεν έχει πια τα παλιά τελειώματα. Αλλά διαβάζει τέλεια το ματς και με 0/7σ και μόλις 2π είχε απλά 7 ασίστ και ήταν κακός, αλλά δεν φάνηκε αυτό. Τρομερές μάχες ο Μπιρτς και πάθος. Πάλεψε ο Μιλουτίνοφ και ψάχνεται ο Γιανγκ ακόμα που φοβάται και γι αυτό έπαιξε μόλις 4'. Ο Χάκετ εξαιρετικός στην άμυνα, ο Γκριν βρίσκει πατήματα και σκορ και δίνει τους πόντους του Σπανούλη.

Ο Λοτζέσκι εγγύηση, όπως και ο Πρίντεζης. Ο Παπαπέτρου πήρε το χρόνο του και ήταν θετικός, ενώ δεν είχε λεπτά ο Αγραβάνης. Ο Παπανικολάου πήρε πολλές μάχες στην άμυνα, ο Μάντζαρης μέτριος ως συνήθως.

Στον Παναθηναϊκό απλά προσπάθησε ο Σίνγκλετον και κάπως ο Μπουρούσης με τον Παππά. Μαύρη τρύπα, περιέργως, ο Ρίβερς που ήρθε σαν καλός αμυντικός και περπατούσε και στο 3αρι δεν υπήρχαν καν τα λεγόμενα "χέρια"! Κρατάμε και την πολύ καλή ατμόσφαιρα που είχαμε με εξαίρεση κάποια συνθήματα για τον Μπουρούση...