22 Σεπ 2016

Έφυγε η ψυχή της Γκρέτσια Σαλεντίνα .Ο Αντόνιο Άνκορα υπήρξε ένας σπουδαίος Φιλελληνας


Έφυγε χθες ένας μεγάλος Γκρεκάνος Φιλέλληνας ο Αντόνιο Άνκορα ,δυο ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η τελετή βραβευσής του στην γενέτειρά του το Κοριλιάνο ντ' Οντραντο - το ύψιστο βραβείο της πόλης του - για την συνεισφορά του στον πολιτισμό. Τον σπουδαίο Αντόνιο Άνκορα τον γνωρίσαμε μέσα απο τις δράσεις της Απολλώνειας Ακαδημίας και της "ψυχής" της τον αείμνηστο Κώστα Οικονόμου που υπήρξε και αδελφικός του φίλος...

 Αγάπησε πολύ την Ελλάδα ,αλλά και την Κορινθία την οποία επισκέφθηκε πολλές φορές.

Αφιέρωσε τη ζωή του,  στη διαφύλαξη της διαλέκτου γκρίκο και της πολιτιστικής κληρονομιάς των γρεκάνων του Σαλέντο.
Άπειρες φορές πραγματοποίησε επαφές με πολιτιστικές και όχι μόνο αρχές της Ελλάδας και της Ιταλίας.Έφερε στην Ελλάδα ορδές φοιτητών μαθητών αλλά και απλών τουριστών καθηγητές πανεπιστημίων δημάρχους πολιτικούς ποιητές ζωγράφους μουσικούς!Τις περισσότερες φορές με δικά του έξοδα και με ελάχιστη βοήθεια!

Tο 2011 βραβεύτηκε απο την Ακαδημία Αθηνων στο Μέγαρο μουσικής με τον τίτλο του Πρεσβευτή του Ελληνισμού για την Κάτω Ιταλία, τιτλος που δίνεται σε πέντε άτομα απο όλο τον πλανήτη κάθε χρόνο με κριτήρια τη γνώση της γλώσσας της ιστορίας του πολιτισμού της πορσφοράς στην Ελλάδα!
!Μαζί τη τη συζυγό του Αννα Ρούμακ που αποτυπωνει σπουδαία τον πολιτισμό αλλά και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τοπίο της γης του Σαλέντο έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον πολιτισμό!Ο Αντόνιο είναι η ψυχή της Γκρετσία Σαλεντίνα!