28 Σεπ 2016

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με τρεις βιολογικούς γονείς

  
Το πρώτο μωρό με τρεις γονείς γεννήθηκε στο Μεξικό, κάνοντας πραγματικότητα μια αμφιλεγόμενη τεχνική, που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. 
Η αμφιλεγόμενη τεχνική, η οποία επιτρέπει στους γονείς με σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις, να έχουν υγιή μωρά, εφαρμόζεται νόμιμα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.


 Η επιστημονική κοινότητα παρότι εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τη μέθοδο, αλλά και τις ελλείψεις κανόνων στο Μεξικό χαιρέτησε τη γέννηση του παιδιού ως «επαναστατικό» γεγονός για τα ιατρικά δεδομένα και «μεγάλη είδηση», η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα της εμβρυολογίας

Οι γονείς του παιδιού, που είναι από την Ιορδανία, υποβλήθηκαν σε αυτή την θεραπεία, επειδή ήθελαν να αποκτήσουν ένα παιδί, καθώς όλες οι προηγούμενες προσπάθειές τους, είχαν αποτύχει.

Η μητέρα του αγοριού φέρει τα γονίδια του συνδρόμου Leigh. Πρόκειται για μια θανατηφόρα διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Γύρω στο 1/4 των μιτοχονδρίων της έχουν τη μετάλλαξη, που προκαλεί ασθένειες. Ενώ είναι υγιής, το σύνδρομο Leigh ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους των δύο πρώτων παιδιών της.

Το ζευγάρι αναζήτησε τη βοήθεια του John Zhang και την ομάδα του στο New Hope Κέντρο Γονιμότητας στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Όμως ούτε η μέθοδος αυτή έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ. Γι' αυτό τον λόγο, ο γιατρός John Zhang πήγε στο Μεξικό, όπου εφάρμοσε την τεχνική του, επιμένοντας ακόμα και σήμερα ότι έκανε το σωστό.